Välja rätt tapet till barnrum - 6 tips

Välja rätt tapet till barnrum – 6 tips

Innehållsförteckning

Tapet barnrum är ett riktigt poppis sök på Google! Det här är ett kul projekt men många spännande valmöjligheter. Vad ska man tänka på inför val av tapet till barnrum? Många undrar exempelvis över färgval och hur man ska tänka kring mönster. I den här artikeln ska vi ge dig några konkreta tips som du kan ha användning för när du ska göra dina val.

LÄS MER: BARNRUM INREDNING – 6 TIPS PÅ SMART FÖRVARING

Valet av tapet till ett barnrum påverkar känslan av hela rummet och därför bör man tänka över sitt val noga. Även om det finns tapeter på marknaden som är relativt enkla att sätta upp, bör man räkna med att tapeten ska sitta några år innan man byter eventuellt byter ut den.

(Innehåller adslänkar)

Tapet barnrum

Ni hittar tapet ovan HÄR

Vilken tapet vill barnet ha i sitt barnrum?

Vårt första tips är någonting som många faktiskt glömmer. Fråga barnet! Även om barnet inte har sista ordet, är det viktigt att välja en tapet som barnet trivs med och gillar. Barn är mer kompetenta när det gäller inredning än vad många tror. Fråga ditt barn så får du se.

Här kan du få en indikation gällande färger och mönster. Då vet du inom vilka ramar du kan röra dig när det gäller valet av tapet. Om barnet verkligen inte gillar elefanter, då vet du att du inte behöver besvära dig med att titta på tapeter med elefantmönster.

Tapet ovan finns HÄR

Fondvägg eller tapetsera hela rummet?

En mycket vanligt val som man ställs inför när man ska tapetsera ett barnrum är om man ska tapetsera en vägg, eller hela rummet. Här beror det lite på hur rummet ser ut. Har man exempelvis en vägg med många fönster, som innebär att det blir tekniskt utmanande att tapetsera, kan man nöja sig med att tapetsera en vägg. Men har man möjlighet att tapetsera alla väggar, får man en mer enhetlig känsla av rummet. Dessutom blir känslan som tapeten skapar ännu mer påtaglig om man tapetserar hela rummet.

Tapeter ovan finns: 1. HÄR 2. HÄR 3. HÄR 4. HÄR

Matcha med inredningen

En viktig aspekt att ta hänsyn till när man väljer sin tapet till barnrum är att försöka matcha tapeten till den inredning man har. Ett vanligt misstag många gör är att man besöker en butik med tapeter och gör sitt val baserat på vad man ser där. När man väl kommer hem, visar det sig att tapeten inte allt fick samma känsla när den kom in i rummet.

Mycket av inredningen kan så klart anpassas efter tapeten, men stora möbler som säng och skrivbord kommer förmodligen stå kvar. Se till att matcha tapeten med dessa möbler så att dom harmoniserar någorlunda, så kommer slutreslutatet bli mycket bättre.

Hur lekfulla tapeter kan man välja?

När det gäller just barnrum och val av tapeter är det ständigt diskussioner kring hur lekfulla tapeter man kan välja. Om barnet är nyfött, kan man så klart lockas av tanken att tapetsera med en rosa tapet, med prinsessor och enhörningar på, eller en knallblå tapet med bilar och traktorer som mönster. Men vad händer när barnet blir 6-8 år. Då kanske den tapeten inte är lika rolig längre?

Börja med att tänka igenom hur länge du vill att tapeten ska sitta uppe. Tänk dig ditt barn om 3, 5 eller 10 år. Kommer samma tapet fungera även då? Det finns tapeter som är relativt enkla att sätta upp. Men när man ska ta ned dom lämnar dom oftast spår och det krävs en del arbete för att få väggen jämn igen. Att tapetsera om ett rum är alltså inte någonting man gör i en handvändning. Vårt tips är därför att inte välja alltför barnsliga tapeter.

Tapet ovan finns HÄR

Beställ tapetprover

OM du handlar tapeter online, beställ då hem varuprov på de tapeter du är intresserad av. I de flesta fall kostar prover bara några kronor och det är väl spenderade pengar. Det blir mycket lättare att välja rätt tapet om man får möjlighet att hålla dom i sin hand, känna på dom och se hur dom ser ut i rummet man tänkt tapetsera.

Det är svårt att bilda sig en uppfattning om en tapet bara genom att se en bild. Ofta ser tapeten annorlunda ut när ljuset ligger på och dessutom har tapeten en struktur som en bild inte kan återge.

Ni hittar tapeter ovan: HÄR HÄR HÄR & HÄR

Tapetsera själv eller anlita hantverkare?

Tapetsering är ett perfekt projekt för hemmafixaren. Det finns gott om instruktioner att ta del av på nätet där det finns beskrivet hur man går tillväga. Har man en tapetserad vägg där man behöver riva tapeten först, kommer man behöva slipa och spackla innan man tapetserar. Det här kan vara lite svårare för vissa.

Känner man att man inte har intresset eller tiden att göra det själv, kontaktar man en målare. Men om väggen är en målad vägg med jämnt och fint underlag, då behöver man i regel bara ta en roller och fördela tapetklister över väggen. Sedan finns det tapeter som är superenkla att sätta. Se det som ett roligt projekt för barnen som garanterat kommer tycka att det är spännande att se sitt nya rum ta form.

Tapet ovan finns HÄR

Slutsummering – Tapet barnrum

Jag hoppas att ni blivit inspirerade att tapetsera barnrummet nu och att ni hittat rätt tapetstil i detta inlägg. Att välja rätt tapeter till barnrummet gör att både barn och föräldrar kommer trivas att vistas i rummet. Missa inte våra andra inlägg om tapeter där tipsar vi allt om hur ni tapetserar rum för rum.

/Maria

 

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström
  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024