Lantlig inredning - vår mest älskade inredningsstil

Lantlig inredning – vår mest älskade inredningsstil

Nu tänkte vi att vi skulle förkovra oss i en av de mest populära inredningsstilarna som finns – nämligen lantlig inredning. Precis som namnet antyder handlar det om att inreda med inspiration från landet. Lantlig inredning har vuxit i popularitet ända sedan urbaniseringens början. För visst är det så, att vi alltid längtar bort till det vi inte har?

LÄS MER: SHABBY CHIC- SÅ FÅR NI STILEN RUM FÖR RUM

Gården, landet, sommarstugan – alla är dom platser där de flesta av oss inte bor, men som vi romantiserar över och längtar till. Lantlig inredning ger oss chansen att få en del av detta, utan att behöva flytta. Inredningsstilen rymmer mycket och den här artikeln skulle kunna bli en bok om vi skulle gå igenom alla aspekter av den här stilen. Men det finns så klart en del självklara kännetecken.

Vi ska försöka gå igenom lantlig inredning och beskriva vad den innefattar och försöka ge dig lite inspiration på vägen.

Lantlig inredning – en stil guide

lantlig inredning

Kännetecken för lantlig inredning

Det finns vissa solklara kännetecken för en lantlig inredning. Blommor, pastellfärger, vita möbler och blommiga textilier är alla självklara detaljer i ett lantligt hem. Det ska gärna vara enkelt och lite gammaldags. Därför har det blivit mycket populärt att restaurera gamla köksbord och stolar.

Det går att göra underverk med lite vit målarfärg, en uppsättning pinnstolar och ett köksbord i trä. Sedan slänger man på en blommig eller randig duk och dukar med pastellfärgat porslin eller en gammal klassisk servis. Ett måste är en vas med blommor på bordet. Det hör ju landet till.

Ni hittar möbler ovan HÄR HÄR HÄR och HÄR

Magiskt vackra vita lantliga möbler!

Vart hittar man lantlig inredning?

Är man på jakt efter lantlig inredning så är det framförallt specialiserade inredningsbutiker man bör vända sig till. Det går också att hitta mycket begagnat på nätet. Men ofta är det mindre, lokala butiker som tar in lantlig inredning. Vissa restaurerar även möbler på egen hand och säljer dom direkt i butiken.

När det gäller textilier och porslin, kan man hitta mycket spännande även i välsorterade butiker och större affärer. Stilen är mycket populär och du kan till och med hitta lantlig inredning om du besöker IKEA.

Det är detaljerna som avgör

Lantlig inredning är en perfekt stil för dig som gillar små detaljer. Allt från en vacker vas till ett gammal klassisk smörskål kan göra ditt hem mer lantligt. För dig som gillar konst, finns det så klart mycket fint att sätta upp på väggarna och som förstärker den lantliga känslan. Välj motiv av blommor och den svenska landsbygden, så kan det aldrig bli fel.

Lantliv och romantik

Lantlivet har en starkt romantisk koppling. Dels romantiserar vi över livet på landet. Det är idylliskt, lugnt och avkopplande. Långt ifrån storstadsstressen och alla måsten. Har du tänkt på vad som oftast är väldigt lantligt? Jo, bröllop! Förmodligen är det så att vi vill ha vårt bröllop utan några som helst associationer till det moderna livet. Istället vill vi komma åt enkelheten i det lantliga, där statussymboler suddas ut och där det är naturen som dikterar villkoren.

Ofta går det hand i hand. Romantik och lantliv. Du som gillar lantliv är förmodligen till viss del också romantisk av dig. Ta till vara på detta när du inreder ditt hem. Var inte rädd att ta ut svängarna och låta romantiken ta plats i din inredning. Det finns till exempel många populära visdomsord som man kan tapetsera på väggarna eller ha som tavlor. Det här är väl lantligt om något? Hur många gårdar har man inte besökt och suttit och förundrats över vem som skrivit alla visdomsord som pryder väggarna?

Fantastiskr vackert lantligt bord ovan hittar ni HÄR

Färger som skriker lantlig inredning

Om du gillar lantlig inredning och känner att du vill förstärka den känslan i ditt eget hem, så finns det mer att göra än att investera i dyra möbler. En sådan sak är exempelvis färger. Man kan börja med att ta bort färger från hemmet som inte passar in. Försök undvika för mycket svart och neonfärger. Tänk istället mer pastell! Köp porslin i rosa toner, eller i vitt eller limegrönt. Porslin med blomstermotiv är alltid klockrena val och någonting som stärker den lantliga känslan.

Gult och blått fungerar också mycket bra som lantliga färger. Kanske är det kopplingen till den svenska flaggan som vajar i vinden på gården? Även grå toner går alltid hem.

Gillar du förvaring i askar och lådor?

Den lantliga inredningsstilen är perfekt för den som gillar att sortera saker i små boxar och askar. För finns det någonting mer lantligt än att ha ett litet skrin för förvaring? Man kan till exempel ha ett gammalt apotekskåp, målat i vitt, med dussintals olika små skjutlådor. Det bara skriker lantliv och den som vill ha en ask för varje liten sak kommer älska en sådan möbel.

Du kan med fördel ha olika mindre avlastningsbord i det lantliga hemmet. Där kan du också placera små askar och boxar. Dom får gärna vara i pastelltonade färger eller med blomstermotiv.

Ni hittar skåp ovan HÄR HÄR HÄR och HÄR

Vackra Lantliga skåp för förvaring av både porslin och textiler.

Vita möbler

Finns det någonting vi förknippar med med lantlig inredning än just vita möbler? Förmodligen inte. Många är rädda att det ska bli för “uppenbart” om man fyller sitt hem med vita möbler. Men faktum är att så länge man bryter av med lite färger i resterande delar av hemmet, så kommer de vita möblerna snarare att hålla sig i bakgrunden, än att ta allt fokus.

Det fungerar också att ha naturträ i ett lantligt hem. Det här är en smaksak och man kan självklart kombinera vitt med träfärg. Det kan vara riktigt snyggt att bryta av en vitmålad köksgrupp med en träfärgad stol som står i ett hörn.

Avslutande ord om lantlig inredning

Lantlig inredning är en av de mer populära inredningsstilarna. Den flirtar lite med vår längtan efter landet och det är en mycket romantisk stil. Det är lätt att ge sitt hem en lantlig touch genom att börja göra små förändringar i färger. Pastellfärger fungerar alltid och allt med blomstermotiv är bra.

Kanske har du någon gammal trämöbel som du kan restaurera genom att måla den i vitt? Vita möbler är generellt en snygg detalj som gör hemmet mer lantligt. En lantlig inredning kan aldrig bli fel. Det finns så mycket att välja mellan att man aldrig riskerar att inte hitta det man söker.

Jag hoppas ni gillat min lantliga inredningsinspiration guide och att ni kopierar nåt av det ovan hemma :)

LOVE M

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström

  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Annonsering

  Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024