Rustik inredning - en hållbar stil rätt i tiden

Rustik inredning – en hållbar stil rätt i tiden

Innehållsförteckning

Det finns många olika inredningsstilar och rustik inredning är en av dessa. Vissa stilar förstår man direkt vad dom handlar om bara genom att man hör namnet. Men rustik inredning kan för vissa låta lite diffust. Vad är rustik inredning egentligen?

Vi ska göra en djupdykning och se hur man definierar rustik inredning. Vill du veta mer om den här stilen bör du definitivt fortsätta läsa den här artikeln. Vi kommer titta närmare på vilka olika material som är vanliga inom rustik inredning och design, samt varför just den här stilen är så populär idag.

Rustik inredning passar även perfekt i en tid där hållbarhet väger tungt som guld. Trä är även det absolut trendigaste materialet there is inom möbler och inredning just nu.

Äkta trä och rustik inredning

För att närma oss begreppet rustik inredning ska vi börja med att gå igenom lite om materialen som används. Det första många tänker på som är väl bevandrade inom rustik inredning och design är trä. Här handlar det om äkta trä och aldrig något syntetiskt material. Träet ska inte vara för behandlat och många gånger är det grova möbler och snickerier vi pratar om.

Inom rustik inredning väljer man nödvändigtvis inte ut alla de finaste träbitarna, utan försöker inkludera kvistar och annat i träet, som gör att den naturliga känslan av materialet förstärks. Väderbitna träföremål som exempelvis en bräda som legat i havet där den slipats och formats, är en perfekt detalj som ger en rustik känsla till inredningen.

Rustik inredning innebär ofta tunga föremål

Tittar vi in i ett kök med rustik inredning, ser vi ofta tunga bänkskivor i sten. Här är det alltså naturliga material som gäller. Dessutom ska det inte vara några exotiska stensorter, utan sådant som kommer från den kringliggande naturen.

Tunga föremål generellt är vanliga inom den rustika genren. Ett bord med kraftiga träben eller stolar som står stadigt på golvet är vanliga inslag.

INREDNING OVAN FINNS: 1. SPEGEL HÄR 2. BÄNK HÄR 3. SKÅP HÄR 4. BORD HÄR OCH HÄR 5. SKÄNK HÄR 6. SOFFBORD HÄR

Så här ser texturen ut inom rustik inredning

När man bygger möbler och inredning och använder sig av naturliga material, såsom trä och sten, blir texturen naturligt oregelbunden. Det här är charmen med rustik inredning och någonting som kännetecknar stilen.

Det är vanligt med handgjorda möbler och det finns många kända designers som specialiserar sig på just rustik design. Det blir då unika produkter där ingen är den andra lik. Det är själva materialet som får avgöra vilken textur det blir helt enkelt.

Läder är ofta förekommande och då gärna mörkt läder. Generellt kan man säga att mörka toner är någonting som vi ser ofta inom rustik inredning.

Det ska vara enkel design

Enkelhet är också någonting som kännetecknar rustik inredning. Här vill man att fokus ska ligga på materialet, inte på olika former och avancerade utskurna mönster. Om vi exempelvis tittar på en soffa, ser vi ofta hur själva stommen är enkelt utformad och där material i skinn står i fokus.

Tänk skog, berg och jorden

Ta en titt i naturen och du får massvis med inspiration till hur du kan inreda ditt hem med rustika möbler. Äkta tegel är ett naturmaterial som är vanligt förekommande. När vi tittar på textilier så handlar det mycket om vävda material.

Vart hittar man rustik design?

Nu kommer vi till den roliga biten! Vart hittar man rustik inredning och design? Det finns mycket att välja mellan och många gånger går det inte att läsa någonstans att en möbel är just rustik. Det är någonting man får träna sig till att känna igen.

Fördelen med rustik inredning är att möbler inom den här kategorin ofta åldras på ett mycket bra sätt. Materialen blir bara snyggare när dom fått stå ett tag och spår av användning förstärker intrycket av natur och enkelhet.

Man kan hitta mycket genom att besöka second hand-butiker. Här kan man göra riktiga fynd! Det som är kul med just rustik inredning är att det inte behöver vara dyra designade möbler för att vara snyggt och smakfullt. Här kan man hitta unika produkter som är handgjorda av lokala möbeltillverkare och som kan ges en central plats i hemmet.

Det finns också mycket rustik inredning att finna i butiker på nätet och även fysiska inredningsbutiker. Rustik design är mycket populärt i Sverige. Besök den inredningsbutik du brukar gå till och fråga om just rustik inredning. Du kommer garanterat få mängder med förslag.

Det fina med just rustik inredning är att det är en så bred genre. Här är det du som kan vara med och bestämma mycket och det finns bara några få riktlinjer att förhålla sig till. Det behöver heller inte vara speciellt dyrt, då materialen i sig inte alltid är dyra.

Rustika möbler passar in i de flesta hem. Du behöver verkligen inte ha ett hem som är inrett i en rustik anda, för att kunna köpa hem en rustik soffa eller ett rustikt matbord. Dessa typer av möbler passar bra ihop med andra stilar också. Till exempel ligger rustik design ganska nära den industriella designen. Här ser vi också enkla material med mycket järn och stål. Dessa material passar mycket bra ihop med rustika material.

Foto: aspicyboycatandmyfatass.com

Avslutande ord om rustik inredning

Förhoppningsvis har även du fått upp ögonen för rustik inredning efter att ha läst den här artikeln. Våga prova dig fram och var inte rädd att slå till på en möbel som är mörk, naturlig och rustik. Du kommer snabbt se hur väl den smälter in i din övriga inredning.

Rustik inredning är väldigt populärt i Sverige. Vi har många av de material i vår natur som används för att tillverka möbler och annat som får just en rustik känsla. Vi har många träslag här i norden som lämpar sig väl för tillverkning av bord och stolar. Materialen är vackra i sin enkelhet och man kan med fördel använda sig av bitar med mycket textur och mönster i. Man kan till exempel se ett matbord med märken från kvistar i träet. Det här förstärker bara känslan av natur.

Man kan kan göra många loppisfynd när det gäller rustik inredning. Det ska vara enkelt och naturligt. Inga avancerade mönster eller utskärningar. Tjocka bordsben och kraftiga trämöbler. Bänkskivor i natursten, osv. En fotölj får gärna ha mörkt läder och stå stadigt på golvet. Ge ditt hem en touch av naturen genom att addera rustika möbler. Det kommer ge liv åt ditt hem och bryta av fint mot övrig inredning.

 

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström
  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024