Sängens historia – Från Egypten fram till nu

En av de absolut viktigaste möblerna som vi tar för givet, men som slutar med att använda varje dag är sängen. Det inte många vet är att sängens historia går tillbaka tusentals år, över 200 000 tillbaka för att vara mer exakt. Nyligen upptäckte forskare i Sydafrika vart den allra första sängen uppfanns. Bevisen hittades i Cave i Sydafrika, en berömd arkeologisk plats. Forskning fann en gräsbäddstruktur på baksidan av en grotta, som bestod av flera tjocka lager av gräs och aska. Man tror att skikten av gräs användes för att ge stöd och askan för att stöta bort krypande insekter. Det verkar som att våra tidiga förfäder var lika måna över säng komfort som vi är idag.

LÄS MER: SOFFANS HISTORIA – SOFFOR GENOM TIDERNA

I detta inlägget går vi igenom sängens historia från början fram till idag och allt började med gräs ihop med aska!

Säng historia

Långt innan vi hade de bekväma madrasserna som vi är vana vid använde våra förfäder främst löv och gräs som bas för sin säng. En av anledningarna är att det material var lätt att tillverka, och att materialet kunde samlas in med liten ansträngning. Tänk på att våra förfäder huvudsakligen var nomader, och av den anledningen var det bokstavligen omöjligt att ha tunga sängstrukturer som de skulle bära från en plats till en annan.

Så här såg de första Egyptiska sängarna ut!

Bronsåldern och forntida Egypten – 300 f.Kr. – 1000 f.Kr.

Som vi har sett i det tidigare inlägget om soffans historia var Egyptierna pionjärer i att utveckla många möbler som vi hittar än idag i våra hem. Förutom möbler är de de kända för många uppfinningar vi tar för givna idag, som tandkräm, ögonmakeup, rakning och dörrlåset. Egyptierna var de första att bygga en träkonstruktion för sängen, sedan golvet blev obekvämt, var kallt och var känsligt för insekter och gnagare. Gjord av trä är strukturen otroligt lik den vi har idag i våra sovrum. De rika hade utsmyckade sängar med smycken och guld- och linnelakan.

Järnåldern och antikens Rom 1000 f.Kr. – 476 e.Kr.

Romarna tog det egyptiska inflytandet och anpassade det med olika tekniker och material. De började använda metall för sängstrukturen och började även tillverka madrasser av olika material som fjädrar och ull. De använde även små kuddar och använde olika tyger för att dekorera sina sängar. Sängar användes också som en mångsidig möbel, som fungerade som en tabell i de mer blygsamma hushållen. Medeltiden 400-talet till 1400-talet I takt med att hantverkarens färdigheter och verktyg utvecklades under tiden så utvecklades också möblerna som de byggde.

Sängar från denna period är kända för att vara gjorda av kraftigt trä, och dekorerades ofta med träsnideriornament. Rikare hem skulle ofta ha mycket intrikat inredda sängar, med sänggardiner som tillät lite avskildhet och skyddade från solen. Ju mer blygsamma hushållen skulle ha en enkel sängstruktur, med en höfylld madrass, och många familjer delade vanligtvis sängen. De rika fortsatte att använda linnelakan som egyptierna gjorde, i motsats till majoriteten av människor som använde ullfiltar för att hålla sig varm på natten.

Foto: bukowskis

Renässansen fram till idag

Under renässansen hittade de rika hela tiden nya sätt att smycka sina sängar med målningar och snygga träsnideri. Deras önskan att göra sovrummet till ett påkostat rum kan ses i den här tidens sovrumsmöbler. När vi närmar oss 1700-talet blir sängen en mer funktionell möbel, och blir mer lättillgänglig för medelklassen. Bomull ersatte höet som huvudmaterial för att stoppa madrasserna. Denna period markerar också förändring i konceptet med sovrummet, och blev ett mer privat område som var tänkt att sova i. 1800-talet medförde en viktig förändring i hur sängar konstruerades, med introduktion av sängfjädrarna. Detta gjorde att sängen blev mer bekväm och mjuk.

Ovan ser vi mitt eget sovrum och jag hade defentitivt haft svårt att sova på gräs och aska :)

Idag finns sängar i otaliga olika former och storlekar, och kan tillverkas av massor av olika material. Valmöjligheterna är oändliga, men huvudkonceptet som introducerades för 200 000 år sedan, har bara ändrats något. Vår säng är vår fristad och är den plats där vi känner oss tryggast och var vi tillbringade över 50 % av våra liv.

När du går och lägger dig ikväll, försök att föreställa dig dina förfäder någonstans i en grotta, i en bädd gjord av gräs och aska och uppskatta sen hur mycket vi har utvecklats under åren.

”Allt som inte kan göras i sängen är inte värt att göra alls.”
– Groucho Marx

 

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Skriv en Kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Senast uppdaterad 364 visningar

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis