5 ikoniska designklassiker stolar (ej uttjatade)

5 ikoniska designklassiker stolar (ej uttjatade)

(Innehåller adslänkar)

Dags för några riktiga ikoniska designklassiker stolar ! Inga stolar kommer leva så länge som de legendariska deisgnklassiker som tillverkades i början och mitten av 1900-talet. Ikea & Co. i all ära men här är det klass och kvalitet, framför masstillverkan och kvantitet. Det underliga är att så många av dessa stolar ser ut att kunna vara tillverkade idag. De är så tidlösa i designen att designstolarna vävs samman med alla tidsepoker och blir aldrig omoderna. Dessutom ökar stolarna i värde, så det kan vara en bra idé att vänta några åt till med att sälja om ni sitter inne på en designklassiker.

LÄS MER: Bästa vintage shopping ställen i Europa

Här bjuder jag nu på 5 ikoniska designklassiker stolar som garanterat kommer överleva oss alla :)

5 designklassiker stolar

Ovalia-stol

En av dessa ikoniska mönster är ovalia-stolen, av den danska designern Henrik Thor-Larsen. Initialt konceptet skapades på 60-talet och avslöjades slutligen för allmänheten 1968 i Skandinavien Möbelmässa. Designen blev en omedelbar hit, med tusentals stolar som såldes direkt efter infördes först. Den till synes komplexa och samtida designen uppmärksammade alla. Det finns ett visst futuristiskt utseende, stolens yttre skal var av glasfiber, och exotiska färger applicerades ibland. Kraften att skapa en sådan och tidsmässig design är verkligen anmärkningsvärt. Designen användes senare i filmen Men in Black, som fick dess
futuristisk design passade perfekt. De vintage Ovalia stolarna är populära samlarobjekt och de kan göra dig 50 000 SEK fattigare.

Ni hittar 400 stol ovan HÄR

 

Fåtölj 400

Även känd som ”Tankstolen” är designad av Alvar Aalto år 1936 och har ett för Aalto karateristiskt utseende med den kraftiga sitsen och de breda, böjda armstöden i björk. Alvar Aalto skapade stlen för en utställning i Milano Triennale, där den omedelbart tilldelades ett pris. Stolen har sitt smeknamn ”Tank” tack vare dess distinkta breda och robusta armstöd i formböjd björklamell och dess robusta klädsel. Den fjädrande cantilevered ramen erbjuder ett flexibel och bekväm sits. Fåtölj 400 är en storfavorit bland stolar sedan 1930-talet, är enkelt modern och kan kläs i vilket modernt material som helst.

Design shoppen

Ni hittar Wassily Chair ovan HÄR

 

Wassily Chair

Wassily Chair utformades av Marcel Breuer ca. 1925 som var en designer för Bauhaus. Breuer fick inspiration av cyklars stålram och började tillverka stolar med transparenta tubformade stålrör. Även om utseendet på Wassily-stolen är mer industriellt har denna otroliga design levt under många år. Framför allt finns dessa legendariska stolar ofta i kontor och arbetsmiljöer.

Även om denna stol ursprungligen var designad 1925, så är den fortfarande en fräsch möbel som kan lysa upp alla rum. På den tiden var det revolutionerande eftersom materialet som använts inte var så vanligt när man gjorde en stol. Stålrör tillsammans med läderremsor var i dåtid ett enkelt men ändå ett vågat materialval.

Nästan 100 år efter det att den först introducerades har designen levt vidare, och den finns i många platser över hela världen. Det kan också ses i olika filmer, mestadels i kontorsscener.

Wassily Chair är elegans, enkelhet och lugn samlat i ett verkligt mästerverk.

Standard Chair

Standard Chair är designad av Jean Prouvé år 1934 och är en riktig designklassiker. Jean Prouvé föddes år 1901 i Paris och hör till en av 1900-talets mest inflytelserika formgivare och arkitekter. Prouvé anses varit en förespråkare för den modernistiska designrörelsen och inledde sin karriär med att vara lärling hos olika smeder och metallmöbelmakare. Han inspirerades av maskiner som bilar, båtar och flygplan och formgav sina möbler därefter.

Hans kända stol Standard chair har rörformat stål för frambenen som utsätts för mindre belastning, medan stolens bakben bildar en ihålig kropp som överför kroppsvikten till golvet. Jean Prouvé gjorde detta medvetet eftersom tyngden på en stol ligger mycket mer på bakben än framben. Denna stol passar precis lika bra i våra moderna hem idag som ända tuillbaka i 30-talet, en riktig legend stol som tom. överlevt 2a världskriget.

Ni hittar stol ovan att köpa HÄR

Panton stolen

Gjord av ännu en Dansk designer, av någon anledning verkar Danskarna veta vad de gör när det kommer till stolar. Av alla designstolar i denna listan är detta överlägset den mest kontroverisella och exotiska. Det psykedeliska inflytandet som inspirerade den Danska designern Verner Panton att skapa detta ikoniska mästerverk ägde rum i det färgglada 1960-talet. 60-talet gav många designers inspiration, då detta årtal var galet fritt och konstnärligt en våt drogdröm.

Tanken bakom Pantonsstolen var att skapa en stol som kan vara stapelbar, alla stolar i denna serie är gjorda av plast och bara av en enda plastbit. Idén till stolen fanns i Verner Panton sinne genom hela 1950-talet, men materialiserades först 1965, när stolen först producerades. Denna ikoniska stol gjordes i alla möjliga färger för att tilltala alla. Panton stolen finns fortfarande på många platser över hela världen.

60-talet var skapandets fria färgglada och galna decenium och många mästerverk inom design såg då dagens ljus.

Foto: svenssons.se

Slutsummering – designklassiker stolar

Det är både skrämmande och fascinerande att dessa designklassiker stolar kommer överleva både oss, våra barn och säkert några fler pandemier. Det är det som gör en bra möbel, att vara för evigt tidlös och aldrig bli gammal eller passé.

Fasen jag hade nästan önskat jag vore en designklassiker själv!

Keep it classy and timeless!

Design shoppen

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström

  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024