När är det halloween 2023?

När är det Halloween 2023?

Innehållsförteckning

När är det Halloween 2023? Halloween allmänt infaller alltid 31a Oktober, inte att blanda ihop med Allahelgondagen den 1 November. Halloween härstammar hel från USA och i Sverige kopierar vi det mesta från USA. Så även den mega kända högtiden kallad Halloween.

Halloween är mest känd för creepy maskeraddräkter, dekorerade pumpor och trick or treat godis. Det inte många vet är att denna tradition har en mycket mer djupgående Europeisk historia, som är nära besläktad med de hedniska ritualerna som utövas av Kelter för över 2000 år sedan.

LÄS MER: 6 MEST HEMSÖKTA PLATSER I VÄRLDEN – HALLOWEEN SPECIAL

Halloween historia

Samhain, ett Keltiskt firande, firades i högsta grad runt många delar av Europa, från Irland till Storbritannien och norra Frankrike. Kelterna trodde att passagen mellan vår värld och den andliga världen var tillgänglig under slutet av sommaren. Samhain markerade också slutet på skördeperioden och början på en ny säsong och vintern. Under detta viktiga datum trodde kelterna att de kunde kommunicera med sina nära och kära som gått bort, genom att ha på sig kostymer som djur huvuden och skinn. Utöver detta kunde de starta brasor och samlas runt elden för att uppträda och ge offer till sina gudar, i form av brinnande djur och grödor.

Romarna hade också två firande runt slutet av oktober, Feralia som firades traditionellt mot slutet av oktober och markerade de dödas bortgång. De firade också en dag till hedra Pomona, den romerska gudinnan för frukt och träd. Efter att romarna erövrade det mesta av Keltiskt territorium slogs samman de två festdagarna med Samhain, till vad vi idag känner till Halloween. Den första hänvisningen till namnet Halloween finns i en dikt av den skotska poeten Robert Burns, som skrev en dikt med titeln Halloween. Ordet härstammar från sammanslagningen av Hallow eller Holy person, med hänvisning till det faktum att en hyllning betalades till de heliga, och ”en” en referens till kvällen.

I grund och botten betyder Halloween en “helgad kväll”. Numera är Halloween inte längre en hednisk och kostymerna är ljusår borta från de tidigare djurhudar och huvuden som används av Kelterna. Trick or treat har blivit det viktigaste Halloweenfirandet för barn, och USA fakta är att 25% av allt godis som köpts i USA är
köpt till Halloween.

Traditionen “trick or treats” tros ha sitt ursprung i England under All Souls ‘Day parader, där du som är mindre lycklig skulle be om mat och familjer skulle dela ut ”själ kakor ”. Övningen uppmuntrades starkt av kyrkan, och i gengäld skulle de fattiga göra det be för familjens döda släktingar. Så småningom besökte barnen husen i deras grannskap för att be om mat och godis, och så uppkom trick or treat traditionen. Halloween har verkligen utvecklats enormt sedan brasorna och offren som Kelterna använde. Idag är det en fest inte bara för barn utan också för vuxna som vill ha kul och festa. Halloween har sitt största centra idag i USA. Det beräknas att Amerikaner spenderar över 9 miljarder dollar för att fira Halloween varje år.

Slutsummering – När är det Halloween

Här i Sverige har vi långt innan USAs variant av Halloween kom, tänt levande ljus på våra gravar. Många äldre firara fortfarande Halloween stillsamt med bara ett besök till gravarna till nära och kära där de sätter ljuslyktor. Många är åsikterna om Halloween och hur den ska firas men en sak är klar, det är helt klart en av modern tids största helgdag efter Julen.

Vad tycker ni om USAs Halloween firande vi kopierat i Sverige, med monster outfirs och trick or treat? Vi hoppas ni fått utrett när När är det Halloween och vi hoppas ni får en skön Halloween helg.

FAQ

Vilket land firar Halloween mest?
USA/ Kanada. Nordamerikaner är så pass entusiastiska firare av Halloween att produktförsäljningen kring denna högtid har börjat komma ifatt julens shoppinghysteri!
Är Halloween religiös?
Inga källor understryker att det var en religiös förkristen religiös högtid, även om det är naturligt att tänka sig att den också hade sådana drag.
  1. Malin skriver:

    Kul, önskar jag hade en trädgård jag kunde dekorera men har dekorerat hela lägenheten. ???? Jag älskar Halloween! ????????

    • Maria Ljungström skriver:

      tack för fina ord och ja halloween är så cool:) Kram M

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström
Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Kontakta oss

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024