Vad är inredningsdesign egentligen?

Vad är Inredningsdesign egentligen?

Innehållsförteckning

Har ni nån gång frågat vad är Inredningsdesign egentligen? Att starta ett nytt inredningsprojekt kan ibland kännas överväldigande, särskilt om man inte är insatt i ämnet. Att förstå terminologin är avgörande för att veta vad som egentligen pågår. Sådan kunskap kan möjliggöra bättre kommunikation med designers, arkitekter och entreprenörer, och hjälper verkligen till när man fattar välgrundade beslut.

LÄS MER: 10 största inredningsstilar nånsin

Att hantera olika inredningstermer kan vara knepigt, särskilt om termerna är populära inom engelsk inredningsdesign. Den här guiden innehåller en praktisk ordlista över några av de vanligaste termerna inom inredningsdesign som översatts för att hjälpa dig att navigera i ditt nästa projekt.

Att tänka på inför att inreda:

 • Design och konceptutveckling I denna fas arbetar inredningsarkitekten med kunden för att förstå deras behov och önskemål. Designern tar sedan fram ett koncept för hur rummet ska utformas.
 • Planering och skiss När kunden godkänt konceptet börjar designern arbeta med ritningar och skisser. Detta är ett viktigt steg för att se hur rummet kommer att se ut.
 • Presentation När ritningarna och skisserna är klara är det dags att sätta igång med själva inredningen. Designern samarbetar med leverantörer och hantverkare för att få utrymmet att se ut som planerat.
 • Försäljning och marknadsföring Inredningsarkitekter kan också sälja och marknadsföra sina tjänster. Detta kan inkludera att skapa webbplatser, bloggar och sociala medieprofiler.
 • Professionella krav Att bli inredare kräver minst 7,5 års högre utbildning. Utbildningen omfattar kurser i design, arkitektur, konsthistoria och byggteknik.

Vad ingår inom Inredningsdesign?

Accentbelysning

Denna typ av belysning används ofta för att framhäva specifika områden av objekt i ett utrymme för att få dem att sticka ut

Balans

Denna designprincip handlar om att arrangera element i ett utrymme för att skapa harmoni och jämvikt.

Färgschema

Den planerade kombinationen av färger som används i ett utrymme för att skapa en specifik look eller känsla. Hela utrymmet följer ofta detta tema.

Kontrast

Det innebär att man använder motsatta element som färger, former eller texturer tillsammans för att skapa intresse i ett rum. Det kan till exempel handla om att använda pastellgrönt och rosa, som står i kontrast till varandra men fungerar bra tillsammans.

Feng Shui

En kinesisk filosofi som används för att harmonisera husägare med deras omgivande miljö.

Möbler

En viktig sådan är möbler som bord, stolar och soffor som används i hemmet. I stort sett allt som ingår i ett hem är möbler.

Layout

Detta betyder helt enkelt arrangemanget av möbler och andra element i utrymmet. I grund och botten hur de är utformade.

Mönster

Detta är förmodligen en bekant term, en upprepad design eller sekvens av element som används i ett utrymme för att skapa ett intressant utseende.

Planering av utrymme

Här beskrivs processen för att placera möbler och andra element i utrymmet för att optimera funktionalitet och              estetik.

Vad är inredningsdesign ?

Inredningsdesign är en form av interiörkonst, där en inredningsarkitekt eller interiördesigner använder sig av diverse möbler, färg, prylar och andra föremål för att dekorera och möblera ett bostadsrum eller annan interiör.

Atmosfär

Ett sätt att beskriva den övergripande känslan eller stämningen som förmedlas i ett utrymme. Varm belysning och varma toner kan förmedla en lugn atmosfär.

Minimalism

Detta är en designstil som kännetecknas av enkelhet, funktionalitet och användning av minimala element, till exempel genom att använda färre färger eller smidigare möbler

Hållbarhet

Att utforma utrymmen som använder miljövänliga metoder och material som minskar avfall och energiförbrukning kan beskrivas som hållbart. Med andra ord är resurserna inte uttömmande.

Vintage Detta förklarar hur man införlivar föremål eller stilar från det förflutna i en design för att skapa en nostalgisk atmosfär.

Klädsel

Detta är helt enkelt tyget, stoppningen och klädseln för möbler

Öppen planlösning

Detta kan vara en planlösning som eliminerar de flesta väggar och dörrar mellan gemensamma utrymmen, vilket skapar en känsla av rymd och öppenhet.

Skala och proportion

Detta förklarar förhållandet mellan storleken på olika element i en design för att säkerställa harmoni och balans.

Specialbyggd

Svenska: Soe föremål eller element kan vara särskilt utformade och byggda för ett visst utrymme, vilket gör dem skräddarsydda för att passa husägarens behov och önskemål.

Renovering

Detta är processen att förbättra och uppdatera en trasig, skadad eller föråldrad struktur eller plats och blåsa nytt liv i den.

Eklektisk stil

En mångsidig och sammanhängande designstil som blandar olika perioder, stilar och element för att skapa en äventyrlig känsla.

Art Deco

Detta är en enkel designstil från 1920- och 1930-talen som är känd för sina geometriska former, symmetri och överdådiga utsmyckningar

Biophilic Design

Detta är en designtrend där naturliga element som dagsljus, vegetation och naturmaterial integreras i moderna byggda miljöer.

Zonindelning

Detta innebär att man delar upp ett utrymme i olika områden, där varje område har en specifik funktion eller ett specifikt syfte.

Rustik

Detta är helt enkelt en designstil som betonar naturlig skönhet med element som trä, sten och jordnära färger för att skapa en varm och bekväm atmosfär.

Ergonomisk

Denna term förklarar studiet av människors effektivitet i sin omgivning. Inom design handlar det om att skapa utrymmen och inredning som förbättrar användarnas komfort och funktionalitet.

Neutrala färger

Det är färger som ger en dämpad bakgrund och låter andra färger eller detaljer framträda. Exempel på färger är beige, elfenben, taupe, grått och vitt.

Modern stil

Detta är en designstil som kännetecknas av en ren, osmyckad look med fokus på funktion och enkelhet. Stilen omfattar vanligtvis aktuella trender och kan innehålla element från andra stilar så länge de inte dominerar den övergripande designen.

Slutsummering – inredningsdesign

Var och en av dessa termer kan vara avgörande för att verkligen förstå bredden och djupet i inredningsspråket, särskilt när det handlar om internationella projekt eller yrkesverksamma. Om du kan börja förstå dessa termer är du på god väg att effektivt kommunicera och visualisera din önskade inredningsdesign.

Med denna kompakta inredningsdesign ordlista blir det lite mer lättillgängligt och mindre överväldigande att navigera i inredningsvärlden. Se till att ha den till hands för ditt nästa projekt!

 

 

 

Foto längst upp: Bild av Charlotte May på Pexels

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström
  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024