Top 8 home decor styles: a guide

10 största inredningsstilar nånsin – En guide

Det finns otaliga olika inredningsstilar därute! Kruxet är bara att hitta rätt inredningsstil utan att kopiera andras stil rakt av. Genom åren har jag själv bytt inredningsstil flera gånger. Nu har jag äntligen hittat hem med den stil jag tror jag kommer hålla fast vid. Det tar lång tid att komma fram till sin egen unika inredningsstil och låt det därför ta den tiden.

LÄS MER: Inredningstrender 2023 – 10 största nya trender

Idag har vi samlat ihop en lista över 8 populära stilar inom heminredning och bjuder på en mini inredning style-guide. Allt för att NI ska hitta rätt inredning stil i djungeln av stilar. Enjoy!

Inredningsstilar Top 10

lantlig inredning

Ursnygg inredning för den klassiska stilen hittar ni att köpa HÄR

1. Lantlig inredning

Den lantlig stilen går ALDRIG ur stil och karakteriseras av rustika teman, vit målat trä, och en eller två accentfärger i tyger och tillbehör. Blommor och kryssmönster är alltid populära i lantlig heminredning. Naturliga material, såsom bomull, smide, trä och keramik förekommer ofta i den här stilen.

scandinavian decor

2. Skandinavisk inredningsstil

Minimalistisk, ren, enkel. Klassiska vita interiörer med en svart färgklick, och kanske en accentfärg är alla kännetecken för skandinavisk heminredning.

SOFFOR REA SHOP

modern inredning

3. Modern inredning

Kraftiga, kontrasterande färger, och moderndesigners hör hemma i modern heminredning. Möbler och andra inredningsdetaljer brukar vara mer kul och mindre funktionell – image är allt i det moderna hemmet. Stora affischer och abstrakta former kompletterar looken.

LÄS ÄVEN: 6 sammetsgardiner för lyxiga fönster med wow faktor

retro inredning

4. Retro inredningsstil

Gammalt blir nytt. Ingenting är så het som retro inredning just nu. För att få den äkta retro looken, återanvända och återvinna gamla föremål.

prydnadskuddar

Marin och New England inredning finns att köpa HÄR

5. Marina inredningsstilar

Blå nyanser på en ren, vit bakgrund kännetecknar marininredning. Inredningsdetaljer som påminner om havet, exempelvis rep, hjul, och ankare förstarker den nautiska effekt. Tänk frisk havsluft.

REA FYND SHOP

Monaco premium fåtölj
Soffadirekt
59956995
Boogi fåtölj bouclé soffad shop
Soffadirekt
42956495
Anglet soffbord svart k - soffbord
Soffadirekt
8003995 - 80 %
Margo soffbord
Soffadirekt
1139 - 70 %3795
Velvet sand sänggavel
Soffadirekt
27954395
Alicia soffbord svart
Soffadirekt
10952255 - 51 %
Hamilton sittpuff
Soffadirekt
17954495 - 60 %
Metz sänggavel
Soffadirekt
12953495 - 63 %

organisk inredning

6. Modern organisk inredning

I modern organisk inredning, naturmaterial är det som betyder mest. Trä och sten är viktiga byggstenar, med halm, växter och andra naturliga detaljer som highlights. Organiska kurvor som förekommer i naturen används flitigt, istället för skarpa vinklar och konstgjorda former.

hollywood glam decor

7. Hollywood glam

En överdos av färg och lyx, med en blandning av andra inredningstilar är vanligt i Hollywood glam dekor. Har man en duktig designer kan det funkar ypperligt. Men ibland känns stilen konstgjord och fejkad. Varje detalj utstrålar rikedom i Holywood glam dekor – nevermind att alla kreditkort är maxade :)

art nouveau

8. Art Deco inredningsstil

Art déco-rörelsen tog fart i Frankrike under 1920-talet. Allt fler människor intresserade sig för det som fransmännen kallade “arts décoratifs”, eller dekorativ konst. Konsthantverk omfattar många saker, bland annat arkitektur, målningar och design av olika vardagliga föremål. I slutet av 1800-talet blev flera konstnärer alltmer intresserade av dekorativ konst. Flera utställningar hölls runt om i Europa och rörelsen började få ett genomslag. När konstnärerna delade med sig av sina skapelser och inspirerade fler och fler människor blev intresserade av denna nya konstform.

Art Deco inredning stilen en av de mest intressanta arkitekturmässigt. Den är nog så långt från minimalism man kan komma. Mustiga färger och svulstigt guldiga detaljer, det är denna stilens signum. En tidlös inredningsstil som förmodligen kommer överleva både oss och de flesta andra dekorstilar.

Ni hittar Japandi möbler ovan 1. Låg bänk HÄR 2. Lykta HÄR 3. Matta HÄR 4. Taklampa HÄR 5. matbord HÄR 6. Sidbord HÄR 7. Trästol HÄR

9. Nya Japandi stilen

Japandi – Japan möter Skandinavien

Denna inredningsstil har börjat växa sig stor redan 2022. Det är stilen som kombinerar två minimalistiska favorit inredningsstilar, Japan och Skandinavisk stil.

Stilen är en spännande blandning mellan minimalism och effektivitet. Japandi är ett mer minimalistiskt förhållningssätt till ett hem, utan att det för den skull känns som ett kliniskt sterilt showhem. Den passar även bra i denna tid av hållbarhet, då man kan enkelt göra om gamla trämöbler till nya.

Den Nordiska delen av Japandi stilen är metall, raka linjer mixat ihop med mysigheten som kommer med en önskan om värme i hemmet (annars känd som “hygge”). De japanska elementen som kommer in är material som rotting och bambu. Varma material som trä mixas med mer kalla som metall och sten. Japandi är en mix av det bästa inom modern inredning kan vi säga.

10. Bohemisk inredningsstil

Den bohemiska stilen för tankarna till varmare breddgrader. Denna stil är mäkta poppis på TikTok och instagram just nu och då framför allt bohem uteplatser. Stilen har flätat material i naturträ, såsom rotting, bambu och exotiska träslag är vanligt förekommande. Fördelen med bohemisk inredning är att man kan ha såväl lite som mycket av stilen.

Det finns dom som fullkomligt älskar hela stilen och väljer att inreda sina hem bohemiskt rakt igenom. Men det finns också exempel på fint inredda hem i lantlig ton, där vissa bohemiska föremål bryter av och skapar dynamik.

Sammanfattat alla stilar

 1. Modern: En modern inredningsstil kännetecknas av rena linjer, minimalistisk design och neutrala färger. Det här stilen är enkel och elegant, med fokus på funktion och enkelhet.
 2. Skandinavisk: Skandinavisk inredning är känd för sin ljusa och luftiga stil. Naturliga material som trä och ljusa färger som vit och ljusgrå används ofta. Det är också vanligt med en minimalistisk design och funktionella möbler.
 3. Vintage: Vintage-stilen använder retrodesign och möbler från tidigare årtionden. Det kan inkludera gamla möbler och tillbehör, samt färger och mönster som var populära på den tiden. Det är en nostalgisk och unik stil som ger en personlig touch till hemmet.
 4. Industriell: Den industriella inredningsstilen inspirerades av gamla fabriker och lagerlokaler. Den inkluderar experter av råa material som betong och trä, samt exponerade rör, tegelväggar och metalliska detaljer. Den industriella stilen ger ett kraftfullt och rått utseende till rummet.
 5. lantlig stil: Den lantliga inredningsstilen är charmig och mysig. Den inkluderar detaljer som landliga möbler, blommiga mönster, textiler av naturliga material och ljusa färger. Detta är en varm och inbjudande stil som förmedlar en känsla av hemtrevnad.
 6. Bohemisk: Den bohemiska inredningsstilen är eklektisk och färgglad. Det inkluderar blandning av mönster och färger, användning av olika textilier och konstnärliga tillbehör. Den bohemiska stilen är livlig och ideal för dem som gillar en avslappnad och kreativ atmosfär.
 7. Minimalistisk: Den minimalistiska inredningsstilen innebär att man håller saker enkla och rena. Det finns få möbler och tillbehör i rummet, och fokus ligger på rymlighet och funktion. Det är oftast användning av neutrala färger och enkel design.

Foto: Stellan Herner

Slutsumma – kända inredningsstilar

Är att det kommer finnas tidlösa stilar inom inredning som aldrig blir omoderna. Sen kommer det alltid komma nya uppstickare som tex. Japandi, som nog inte lever kvar sp länge. Stilar som New England och Art Deco är mer klassiska dekostilar och som säkert kommer överleva oss alla. Välj iaf alltid era inredningsstilar med hjärtat, mer än efter alla otaliga trender. Då blir det oftast bäst och inredningen får en personlig unik känsla, istället för kopierad.

Maria Ljungström

SOFFOR REA SHOP

 

 1. Industri-stilen, den är otroligt populär och borde få plats nr 9 i din guide, tycker jag :-)

 2. I think that a forgotten style is the ethnical, for example indian style.

 3. Skandinaviskt, avskalat och lättstädat :-)
  Hörde att retro-stilen är på väg bort och att det nu ska vara färre grejer och smartare förvarningslösningar. Sånt gillar jag!

 4. De två stilarna som prickade in på mig direkt var:
  Hollywood glam
  Modern organsik

  Så fint!

  Kram
  Stoffe

 5. What a dream, I love the clean modern décor!!!

  http:://www.attraction2fashion.com

 6. amazing designs :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström

Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Annonsering

Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024