Hur ska jag styla vardagsrum? - bästa tips

Styla vardagsrum som ett proffs – så gör du

Innehållsförteckning

Hur kan man styla vardagsrum som i snygga magasin? Våra vardagsrum är några av de mest använda rummen i hemmet och där hela familjen samlas för samtal, avkoppling, tv-tittande eller spelkvällar. Däremot kan det vara svårt att möblera vardagsrum, eftersom det finns så många olika aktiviteter och vardagsrum stilar att överväga.

Du behöver inte bara möblera vardagsrum och välja rätt möbler, utan du måste också placera dem på bästa möjliga ställen, samtidigt som du håller ett bra flöde i hela rummet, möjliggör goda ljusförhållanden och personliga dekorationer, för att skapa en bekväm och inbjudande vardagsrum.

LÄS MER: Så kan du styla beige soffa – 7 bästa tips

I den här artikeln kommer vi att undersöka några av de bästa tipsen någonsin, så att du kan styla vardagsrum som ett proffs. Njut av!

Styla vardagsrum – 7 tips

Tänk på funktionen i ditt vardagsrum

När det kommer till design är en av de viktigaste funktionerna att överväga vilken funktion den tjänar. Därför är ett av de viktigaste stegen för att inreda ett vardagsrum på bästa möjliga sätt att överväga de olika aktiviteter du vill att vardagsrummet ska rymma.

De flesta familjer anser att vardagsrummet är en plats för avkoppling, där hela familjen kan samlas efter en dag på jobbet eller i skolan. Därför är en stor och bekväm soffa viktig för många människor, eftersom den ger alla en bra utsikt över TV:n och en trevlig plats att vila på.

Å andra sidan kan husägare utan barn överväga en mindre soffa och möblera sitt vardagsrum med andra möbler avsedda för husgäster. Dessa människor använder vanligtvis sitt vardagsrum som en formell sittgrupp där de underhåller gäster eller håller möten och mottagningar.

Tänk på storleken på ditt vardagsrum

En annan viktig faktor är storleken på området du måste arbeta med. Detta kommer inte bara att diktera storleken på din soffa och andra möbler, utan det kan också hjälpa dig att begränsa dina alternativ.

Om du har ett relativt litet vardagsrum kan det vara en bra idé att få ut det mesta av ditt utrymme. Det kan handla om att placera soffan mot väggen, använda möbler som har flera funktioner och att utnyttja det vertikala utrymmet med bokhyllor och konstverk.

I större vardagsrum blir det möjligt att prova mer unika stilar av inredning. Du kan till exempel placera soffan bort från väggen och använda den för att dela upp rummet i olika områden på ett naturligt och intressant sätt.

Ett sätt att få vardagsrummet att verka större är att använda höga gardiner som går hela vägen från toppen av taket till golvet. Detta skapar en illusion av mer höjd, och ger också en stiligare look. Detsamma gäller dina mattor också. Genom att placera dessa under möbler, såsom benen på soffan eller matbordet, utökar du synen på ögat och får rummet att verka något större.

Vad ska man ha på väggarna i vardagsrummet?

Ni kan antingen ha stora tavlor och konst, eller arrangera en sk. tavelvägg. Här kommer några bra tips om ni ska göra en egen tavelvägg:

1 Tänk att tavelväggen ska vara en enhet

För att lyckas med tavelväggen är det viktigt att tavlorna på något sätt samspelar med varandra. Det här kan du uppnå genom att välja samma ram till alla tavlor. Storleken kan variera, men låt färgen och modellen på ramen vara densamma för alla tavlor.

2 Sök efter rätt motiv

Det blir riktigt snyggt om motiven på respektive tavla har en liknande färgton. Tack vare smarta sökfunktioner på de flesta webbshoppar som säljer tavlor, kan man nu söka efter motiv som liknar varandra.

3 Använd olika ramstorlekar för att skapa dynamik

Det enklaste sättet att uppnå en härlig dynamik i tavelväggen är att använda sig av varierande ramstorlekar på tavlorna. Det räcker med så lite som två tavlor placerade bredvid varandra, för att man ska få känslan av att dessa två hör ihop.

Inred med speglar

Ni kan även ha speglar på väggar i vardagsrummet. Nedan när vi tipsar om litet vardagsrum kommer ni se tips om att  speglar, då speglar förstorar små rum. Ljuset från en spegel reflekteras i rummet vilket gör att det som genom trolleri, ser större ut. Har ni en öppen spis? testa då att hänga en stor snygg spegel ovanför spisen, detta kommer förstora rummet markant.

svartvitt vardagsrum med stort fönster

vit lång skänk med svart bänkskiva TV- bänk ovan finns HÄR

Var ska jag ställa tv:n?

Ett enkelt sätt att ge ditt vardagsrum lite stil och intresse är att skapa en kontaktpunkt. Många husägare tycker om att titta på TV då och då, men många människor kämpar med att integrera den stora skärmen i sin inredning.

Att montera TV:n på en vägg och dölja sladdarna kan vara ett relativt billigt och enkelt sätt att uppgradera rummets utseende och känsla. Kom bara ihåg att höjden ska vara bekväm när du kopplar av i soffan.

Om du fortfarande tycker att TV:n ser lite malplacerad ut kan du till och med lägga till lite dekor i form av bilder och konstverk runt den, eller rama in TV:n med några hängande hyllor.

Arbeta med flödet i ditt vardagsrum

Vardagsrummet liknar köket, genom att det snabbt blir ett centralt nav i ditt hem. Detta kräver att du kan röra dig från ena änden till den andra utan att stöta på möbler, så det är viktigt att överväga layouten och placeringen av dina möbler noggrant.

Du bör också ta hänsyn till storleken på ditt vardagsrum och flödet av gångtrafik genom utrymmet. Vissa vardagsrum kan vara bäst att tjäna med vinklade fåtöljer för att bättre tillåta människor att röra sig förbi dem, och även lägga till en nivå av visuellt intresse och unikhet till rummet.

Andra gånger kan det vara en bra idé att placera fåtöljerna vända mot varandra för ett intimt område som möjliggör samtal och avkoppling. Att använda sidobord emellan till fåtöljer placerade bredvid varandra är ett annat klassiskt exempel, men kräver vanligtvis lite mer utrymme för att det inte ska vara besvärligt att flytta runt.

modernt styla vardagsrum med beige och trä

Tänk på rätt vardagsrum belysning

Att ha bra belysning innebär inte bara att du kan se ordentligt, det kan också bidra till att förbättra det övergripande humöret hos dig själv, din familj och dina gäster. Tillräcklig belysning ser också till att ditt vardagsrum känns större än vad det faktiskt är, och därför är det viktigt att inte glömma lampor och andra belysningsmöjligheter.

Du kan också skapa denna illusion av mer utrymme naturligt, genom att utnyttja den naturliga belysningen från fönstren till din fördel, genom att välja gardiner som låter solljuset skina igenom hela tiden, och genom att placera dina möbler på ett sådant sätt att solljuset är inte blockerad i någon punkt eller vinkel.

Ett annat råd för bra belysning, är att vänta tills det är mörkt ute, och sedan tända dina lampor i vardagsrummet. Leta efter områden där mörkret vinner över ljuset och fundera på vilken typ av belysning du kan lägga till i det området.

Vi rekommenderar att du använder en kombination av takbelysning, bordslampor och golvlampor för att skapa olika nivåer av belysning och för att ge utrymmet djup. Vi rekommenderar dig också att välja samma typ av glödlampor i alla dina armaturer.

lyxigt rum med vit soffa och svart tavlaMagnifik takkrona ovan HÄR

Glödlampor med varma toner för att skapa en mysig och inbjudande atmosfär, vilket gör dem perfekta att använda i ditt vardagsrum. Glödlampor med kallare toner har en högre färgtemperatur och avger ljus som ser blåvitt ut.

Beroende på vad du föredrar kanske du vill ha en svalare glödlampa, eftersom den främjar produktiviteten, vilket kan vara bra om du arbetar hemifrån eller om dina barn gör sina läxor i ditt vardagsrum.

FAQ – Möblera vardagsrum

Vart ska man placera soffan?

Soffan är ett bra ställe att koppla av efter en lång dag på jobbet. Det är också bra för att samla vänner eller familjemedlemmar, och används vanligtvis för att titta på TV eller läsa böcker.

Därför bör din soffa placeras så att den kan tjäna alla dessa syften. Tänk på storleken och formen på ditt vardagsrum och fundera sedan på om det är det bästa sättet för dig att placera din soffa mot väggen eller att sväva i rummet.

soffor rea beige soffa

Trendig soffa ovan HÄR

 Hur möblerar man ett smalt vardagsrum?

När det kommer till trånga vardagsrum är en av de viktigaste sakerna att tänka på mängden skräp. Ett smalt vardagsrum kan verka ännu mindre än vad det är, om det är fyllt med för många möbler eller prydnadsföremål. Därför är en minimalistisk stil idealisk för denna typ av vardagsrum.

Ett smalt vardagsrum kan dra nytta av lågprofilmöbler, som soffor och stolar med nedre rygg och tunnare armar. Detta kommer att bidra till att rummet känns mer rymligt. För dessa typer av vardagsrum bör du alltid överväga måtten på möblerna, och vanligtvis gå för mindre, snarare än större bitar.

Ett annat tips är att inreda ett smalt vardagsrum med bitar som har utsatta ben, eftersom detta verkar mindre skrymmande. Denna möbel känns också mer ljus och gör att din belysning når hela ditt vardagsrum.

Slutligen rekommenderar vi att du överväger en modulsoffa, eller stolar som kan sättas ihop, för att spara värdefullt utrymme när du inte behöver alla tillgängliga sittplatser. Detta kommer också att göra det lättare att städa ditt vardagsrum och ge dig alternativ för olika stilar och utseenden beroende på tillfälle.

långa beige gardiner och beige inredning

Hur möblerar man ett litet vardagsrum?

Många av tipsen vi beskrev för att möblera ett smalt vardagsrum gäller även små vardagsrum. Men vi rekommenderar dig också att välja mindre möbler som är mer passande för rummets storlek. Genom att undvika stora och skrymmande bitar undviker du att överväldiga utrymmet.

Att lägga till några speglar som hänger på väggen kan vara ett bra sätt att skapa en illusion av ett större utrymme, och även hjälpa till att fördela ljuset mer effektivt.

För mindre vardagsrum kan det också vara fördelaktigt att överväga möbler som tjänar flera syften, som soffbord som enkelt kan dras isär för att skapa ytterligare ytor för drinkar och snacks. Genom att välja ett soffbord i en ljusare färgskala, eller med en glasskiva, kan du öka mängden ljus i vardagsrummet och på så sätt öka känslan av mer rymd.

beige lyxigt vardagsrum med trä detaljer

Sammanfattning – Möblera vardagsrum

Vi hoppas att den här artikeln hjälpte dig att bestämma hur du ska möblera ditt vardagsrum och att du lärt dig några nya tips och tricks. I slutändan hoppas vi att du lärde dig vikten av att överväga funktionen och storleken på vardagsrummet och skapa en kontaktpunkt för att skapa ett intressant utrymme.

Vi tog också upp hur man bäst använder sig av mattor, gardiner, möbler och i allmänhet arbetar med flödet i rummet, för att hjälpa dig att fatta de bästa besluten. Slutligen gav vi också några svar på typiska frågor som många av våra läsare har.

Vi hoppas att du gillade den här artikeln, lycka till med att designa ditt vardagsrum!

  1. Men gud vad mycket bra tips =) =)

  2. WOOWWW! de soffborden var ju GRYMT snygga TACK för bra tips och bästa bloggen:) Kram Ida

  3. SÅ mye fint!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström
Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Kontakta oss

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024