beige kok med vitt kakel

Styla kök inför försäljning billigt – 7 tips

Innehållsförteckning

Vi har fått frågan hur man kan styla kök inför försäljning billigt? Att styla kök innan ni ska sälja hemmet, det är en viktig bit att tänka på. Då just köket är ett av de rum potentiella köpare kollar in lite extra. Många tror dock att det måste kosta skjortan med homestyling. Vi säger att så behöver det inte alls vara. Det handlar istället om att investera i rätt detaljer och göra rätt rengöring. Handen på hjärtat! vem gillar att gå på visning i ett dammig hem? Tänkt därför på att städningen är A och O innan ni ska sälja.

Att städa inför sälj är lite som att flytta, fast man har kvar de flesta grejer. Så hur kan man då styla köket utan att det kostar skjortan?

LÄS MER: Måla om kök – det behöver inte bli dyrt

Här får ni 7 bästa tips hur ni enkelt stylar kök inför försäljning, fast billigt!

styla kok forsaljning

1. Börja med att rensa köksskåpen

Innan ni städar är det bäst att rensa i de skåp som bör rensas. Annars gör ni allt i fel ordning och massa skräp kommer på golvet, när ni har städat. Just köksskåpen är en viktig del i köket. Det är även nåt de flesta spekulanter kollar in lite extra. Se till att rensa ut alla onödiga prylar från skåpen och förvara i kartonger. Lämna bara lite snyggt porslin som inspiration för köparen.

Se sedan över knoppar och gångjärn, att allt funkar som det ska. Om några detaljer är trasiga, byt då ut dem. Vi tipsar att byta ut alla beslag mot nya om de gamla är ofräscha och slitna. Inget kan förändra ett gammalt kök så snabbt, som att byta knoppar och handtag. Och det gäller både inför försäljning och i vanliga hem.

LÄS MER: Hur väljer jag rätt taklampa till kök? 

Tvätta sist alla skåp invändigt och utvändigt noga med rengöringsmedel. Ni vill att allt i köket ska vara skinande rent inför en potentiell köpare.

2. Rensa rent alla maskiner

 • Rensa kyl/fys Vem villa kolla in i en kyl i köket på visning och se massa äckliga matrester? Se till att rensa ur fyl och frys ordentligt innan visning. Tänk på att den eventuella köparen kommer titta in i skåp och på gömda ställen.
 • Rensa ur diskmaskin Nummer två maskin är diskmaskinen och se till att den är rensad från all disk. Putsa den även på ytan, så maskinen ser ren och fräsch ut.
 • Rengör spisen rejält Få saker kan bli så smutsiga som spisar kan. Se till att göra en rejäl rengöring i och utanför spisen och även på insidan av ugnen.
 • Putsa små maskiner Putsa små maskiner som tex. brödrost och micro.
 • Rengör spisfläkten under och över. Filtret i köksfläkten är ett ställe som samlar mycket fett och damm. Se till att byta ut filter på spisfläkten till nytt. Och putsa fläkten både under och över noga.
kok gra vaggar

erikolsson.se

3. Gör en uppdatering av köksväggarna

Nästa steg är att gå igenom väggarna i köket. Är väggar eller tapeter i köket väldigt slitna. Då kan det vara en idé att faktiskt måla köket innan försäljning. Detta kan höja värdet och göra att köparen slår till. Se då till att välja en så neutral väggfärg som möjligt. Färger som beige, ljusgrå och naturvit är bra val inför en försäljning i alla hemmets rum.

LÄS MER: Styla blå soffa – 6 bästa stil tips

4. Gå över alla stålytor och metall med tvålull

Se till att rensa diskhon och diskbänken ordentligt. Ta bort allt onödigt plotter och lägg ner bestick i lådor. Har ni en stor diskbänk i metall, då måste den putsas. Vi tipsar er att använda tvålull på alla metallytor i köket. Detta gör att det kommer se mer än skinande ut.

5. Rengör och rensa alla köksbänkar

En annan viktig sak är att rengöra köksbänkarna noga! Ta bort alla saker och onödigt plotter på bord och bänkar. Rengör sedan ev. marmor och träbänkar noga med special rengöringsmedel. Är bänkskivor väldigt nedslitna? Då kan det vara en idé att byta ut några bänkskivor. Ni kan hitta bra billiga bänkskivor på auktioner och loppis.

6. Uppdatera köksbelysningen

Belysningen gör hela skillnaden brukar jag säga! Speciellt i köket och över köksbänkar. Saknas bra belysning i köket, så se till att byta ut den. En ny snygg kökslampa över bordet kan göra susen i hela rummet. Tänk också på att spotlights kan riktas mot detaljer och lyfta kökets inredning. Se därför till att installera några extra spottar som kan riktas mot viktiga föremål.

Det kan vara en god idé att installera en dimmer. Då kan ni reglera belysningen som ni vill och få köket se lyxigt ut på kvällen.

vitt kök med trämöbler

erikolsson.se

7. Fräscha upp med gröna växter

Gröna växter trendar stort inom inredning i år. Människor dras allt mer till gröna växter, förmodligen är det en längtan tillbaka till naturen. Inför att styla kök inför försäljning, kan det vara en god idé att addera några väl valda växter. Tänk dock på att inte ha för många växter, då ser det mer ut som en djungel än ett fräscht modernt kök.

Några gröna växter på köksbänken och i fönstret. Och kanske några fräscha nya snittblommor på köksbordet. Det kommer att ge köket den där stylish lyxiga känslan och locka köparen mer.

Att INTE ska göra i kök vid försäljning

Här är de red flags ni ska undvika i köket inför försäljning.

 • Ha massa personliga prylar framme
 • Ha ofräscha skåpsluckor och golv
 • Ha dålig belysning om tex. visning sker på kvällen
 • Ha trasiga knoppar och handtag

 

 

Foto längst upp: erikolsson.se

 

 

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström
  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024