Plantera blommorna – bästa tips för nybörjare

Vilka blommor kan jag plantera om jag är nybörjare på trädgård? Det är en populär fråga och i detta inlägg kommer vi gå igenom allt ni bör veta. För dem som är helt nya inom trädgårdsarbete, så kan det vara lite överväldigande. Om du vill förvandla din uteplats till en blommig oas, kanske du vill börja med växter som är enkla att odla. För att hjälpa dig att komma igång har vi skapat en lista över några av de bästa blommorna att plantera för nybörjare. Låt oss ta en närmare titt hur ni kan plantera blommor som nybörjare.

LÄS MER: 10 bästa trädgårdsredskap för nybörjare

Vi kommer att diskutera:

 • Ringblommor – Arbetar i ett antal olika jordtyper.
 • Solrosor – Odla snabbt från frön så att du kan se resultat snabbt.
 • Lavendel – Hjälper dig att skapa en doftande trädgård.
 • Pelargoner – Vackra juvelfärgade blommor för att lysa upp din trädgård.
 • Penséer – Kanske de enklaste blommorna att odla för att hjälpa dig att komma igång.
 • Zinnior – En underskattad och ofta bortglömd växt.

Plantera blommor nybörjare

Ringblommor

Dessa underbara gyllene och orange blommor är de perfekta blommorna för nybörjare eftersom de är så lättodlade. Ringblommor har ett gott rykte om sig att kunna växa i många olika jordar. De behöver inte heller mycket underhåll när de väl är planterade. Dessa blommor är perfekta för att locka insekter och fjärilar till din trädgård för att fylla den med natur!

Solrosor

En av de mest iögonfallande blommorna är den glada solrosen. Dessa höga växter är populära för sommaren. Trots sin stora storlek är solrosor mycket lätta att ta hand om. De växer snabbt, vilket innebär att du kan plantera dem och se resultat snabbt. Plantera dem helt enkelt på en solig plats och se dem växa.

Foto: perennfolket

Lavendel

En växt som är lätt att odla och som kommer att fylla din trädgård med en underbar doft är lavendel. Dessa lila blommor är inte bara bra i trädgården utan kan skördas för användning i matlagning eller aromaterapi. Den är superlättskött eftersom den tål torka, vilket innebär att den inte behöver vattnas för ofta. Dessutom är lavendel bra för miljön eftersom den lockar till sig bin.

Pelargoner

En av de enklaste blommorna att plantera i din trädgård är den ödmjuka pelargonen. Dessa blommar perfekt under sommarmånaderna och behöver inte mycket vattning alls. Pelargoner finns i ett antal ljusa nyanser som livfulla lila och rika djuprosa toner. De ser bra ut i blomlådor, fönsterlådor eller på marken.

Penséer

Penséer är ofta kända som en av de mest bedårande blommorna på marknaden. Detta beror på att deras unika kronbladsmönster skapar söta små ansikten som ser ut som om de ler över din trädgård. Populära nyanser av pensé är ljusgula och blå. Penséer är tuffa blommor som kan planteras tidigt på året på grund av att de kan klara en lätt frost. Vi älskar dessa blommor i amplar!

Zinnia

Sist men inte minst på vår lista är den underskattade Zinnia. Zinnior är snabbväxande och växer bra i de flesta jordar. Blommorna finns också i många varianter av olika storlekar och nyanser, vilket innebär att du kan välja den som är bäst för din trädgård. Zinnior växer från frön på cirka 2 månader – så plantera dem direkt i jorden och håll ett öga på dem.

Att ta med sig – plantera blommor

Trädgårdsarbete handlar om att ha roligt och njuta av din tid utomhus. Du kan göra några misstag, men allt är en inlärningsprocess. Var inte rädd för att prova dig fram – och vi hoppas att vår lista över enkla växter hjälper dig att komma igång. Med lite tid, övning och kärlek kan du skapa en fantastisk trädgård full av blommor. Lycka till med planteringen!

Vanliga frågor

Kan jag plantera blommor i krukor istället för i marken?

Ja – en massa av de blommor vi nämnde ovan som penséer och ringblommor är bra för planteringslådor. Se bara till att de står i solljus och vattnas väl när det behövs för att de ska se bra ut.

När är den bästa tiden att plantera blommor i min trädgård?

Planteringstiden beror på typen av blomma. I allmänhet kan de flesta av blommorna på listan planteras i början av våren. Detta kan vara i samma ögonblick som vinterfrosten försvinner. Penséer kan planteras mycket tidigare eftersom de kan växa i kallare temperaturer. När du köper växterna bör de komma med några planteringsinstruktioner – följ dessa noggrant.

Hur ofta ska jag vattna rabattväxter?

Blommor klarar olika nivåer av vatten. Men i allmänhet vattnar du sporadiskt men djupt. Jorden bör prova lite mellan vattningarna eftersom det hjälper till att stoppa övervattning. Du vill inte övervattna eftersom det kan ruttna växtens rötter.

Behöver jag gödsla blommor för att hjälpa dem att växa?

Blommor kan dra nytta av gödning då och då, men gör inte detta för mycket, annars kan det skada växterna. Välj ett gödningsmedel som är vattenlösligt och följ instruktionerna på etiketten noggrant.

 

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström

  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024