Diy utemöbler- stor gör det själv guide för uteplatsen

DIY utemöbler- Gör det själv guide för uteplatsen

DIY utemöbler är en populär kategori på Google! Så här i kristider är det bra att spara pengar genom att göra saker själv istället för att köpa nytt. Tycker du att det blivit lite väl dyrt att köpa nya utemöbler till din uteplats? Då ska du kolla in vår stora guide för hur du kan tillverka dina egna utemöbler. Låter det komplicerat? Faktum är att det inte alls behöver vara särskilt svårt. Häng med och ta del av våra tips och få all den inspiration du behöver för att sätta tänderna i ditt första projekt!

Det finns vissa saker som kan vara bra att ha hemma om man vill börja med enklare snickeriarbeten och tillverka sina första utemöbler på egen hand.

 • Skruvdragare och skruv
 • En såg eller en kap
 • Hammare och spik
 • Målarfärg och penslar
 • Lim
 • Tumstock eller måttband

LÄS MER: Så bygger du växthus av gamla fönster

Med detta i hemmet kommer du långt och kan börja göra små projekt för din uteplats. Men några små och enkla medel kan du tillverka soffor, bord, stolar, blomsterlådor och mycket annat. Nätet fullkomligen kryllar av olika guider med tips och inspiration. Här beskriver vi några enkla projekt som kan vara bra att börja med!

DIY – Soffa av lastpallar

Det här är förmodligen ett av de mer populära projekten för hemmasnickare som vill bygga sina egna utemöbler. Lastpallar lämpar sig perfekt åt att bygga just soffor, då dom är stabila och står stadigt på marken. Kanske har du lastpallar liggandes på tomten hemma? I så fall blir detta projekt dessutom väldigt billigt. Om du inte har några hemma så går dom att köpa relativt billigt på närmsta bygghandel.

En soffa av lastpallar kan göras som en tvåsitsig, tresitsig, eller varför inte som en hörnsoffa? Låt kreativiteten flöda och tänk också på vad som passar in på din altan eller uteplats.

Stapla lastpallarna på varandra och tills du får önskad höjd. Kom ihåg att det tillkommer lite höjd när du sedan placerar ut dynor på soffan, så gör den inte för hög. Använd skruvdragare föra att sätta ihop lastpallarna så att dom inte kan röra sig från varandra.

Man kan välja att låta sidan på soffan vara öppen, så att man ser lastpallarna. Eller så kan man klä in soffan i ett överdrag som man limmar eller pikar fast som en kjol runt soffan.

Är du väldigt händig och kan sy egna kuddar, kan du så klart även göra den biten själv, men annars rekommenderar vi att du köper dynor som passar till din soffa. Piffa till det lite extra med prydnadskuddar och en mysig filt!

Bygg ett utebord

När vi ändå pratar om lastpallar måste vi så klart också tipsa om att bygga ett eget bord till uteplatsen! Det här är busenkelt, så länge man kan tänka sig att ha samma storlek på bordet som en lastpall. Då staplar man bara 3-4 lastpallar på varandra och fäster dom med skruvdragare. Klä in bordet med en duk för utomhusbruk och sedan är du klar. Det här är ett billigt och kul projekt!

Självklart kan du bygga andra konstruktioner och skapa bord med andra mått. Du kan till exempel sätta två lastpallar bredvid varandra och på så sätt bygga ett mer rektangulärt bord.

Använd överblivet virke

Varför inte snickra några stolar eller bänkar av överblivet virke? Perfekt DIY-projekt och där du sparar pengar och miljön. Ingenting behöver gå till spillo! Har du exempelvis byggt en altan, har du säkerligen över några reglar. En regel är perfekt som bas för att bygga en bänk eller en stol.

Det finns superenkla ritningar att hitta på nätet där du du med hjälp av en såg, lite trälim och en skruvdragare kan tillverka riktigt snygga möbler. Sedan kan du måla dom för att få dom precis så som du önskar.

På Pinterest finns det mängder med inspiration för just sådana här projekt. Låt kreativiteten flöda och var inte rädd att utmana dig själv med svårare och svårare projekt.

Vanliga frågor om DIY och utemöbler

Intresset för DIY har aldrig varit större. Och det finns som sagt mängder med projekt att sätta tänderna i. Men frågorna är många och därför ska vi här ge svar på några av de vanligast förekommande frågorna gällande DIY-projekt och utemöbler.

Vilket virke till utemöbler?

Det vanligaste virket som man använder vid konstruktion av utemöbler är teak. Anledningen är att det är ett hårt träslag som dessutom tål väder och vind. Men det går precis lika bra att använda andra träslag och sedan behandla träet med olja eller lack, för att på så sätt stärka träet så att det håller länge.

Hur behandla obehandlat trä utomhus?

När du behandlar obehandlat trä utomhus bör du alltid börja med att grundolja. Då får du ett bra skydd mot väder och vind och dina möbler kommer att hålla längre. Därefter kan du behandla träet med lasyr. Det finns speciellt lasyr som är framtaget just för utemöbler. Gå till din närmsta bygghandel och be om råd.

Vilket träslag spricker minst?

Välj om möjligt impregnerat trä om du ska snickra utemöbler. Då slipper du oroa dig över att det ska spricka för mycket. Om du snickrar med obehandlat trä, rekommenderar vi att du väljer teak, gran eller furu.

Foto Egenbyggt.com

Summering – DIY utemöbler

I den här artikeln har vi tittat på vilka DIY utemöbler projekt du kan utföra på egen hand om du vill skapa egna utemöbler till din uteplats. DIY betyder Do it yourself och med enkla medel, så som några lastpallar och lite verktyg, kan du enkelt skapa dina egna möbler och spara tusenlappar. Vi tror på att Göre det själv utemöbler trenden kommer fortsätta växa sig ännu starkare, så här i hållbara tider. Det är snygg och så klart även bra för miljön!

 

 

 

 

Foto längst upp: Egenbyggt.com

 1. Åh de där gillar jag skarpt! Så snyggt vid poolen :)
  Ha en bra vecka!
  //Lina (Butik C’est la vie)

 2. Hejhej

  Villka spännande möbler, alltid roligt med lite ny inspiration :)

  kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström

Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Annonsering

Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024