fbpx

6 koloniområden i Göteborg ni borde besöka

(Innehåller annonslänkar)

Våren är snart hääärr! Japp trots att det fortfarande är ruggigt kallt vissa dagar, går det ändå inte kämpa emot de starka vårkänslorna. Det är en sådan mäktig känsla med vårens ankomst, allt byter skepnad och det känns som att livet återvänder igen (ur frost koman). Det är väl det som gör att vi står ut med vintern, för att förändringen efter mörkret är så radikalt markant.

Det som även vaknar till liv hos många om våren är trädgårdslusten. Det spritter i odlarnerven hejvilt att få ta det där första rejäla spadtaget djupt i rabatten. För alla i Göteborg som bor i lägenhet och har en dröm om trädgård finns lösningen genom att hyra sig en egen liten kolonilott. Det jag då tipsar om är att först besöka olika koloniområden för att få inspiration och känna av läget.

LÄS MER: Top 10 bästa Leos Lekland

Här listar jag därför 6 härliga koloniområden i Göteborg som alla borde besöka! (gröna fingrar eller inte:)

Koloniområden Göteborg

Foto: Helins.se

1. Delsjökolonin

Jag rivstartar med den enligt mig vackraste koloni området i hela Göteborg, det vid Delsjön!

Vart? Koloni- och fritidshusområde vid Delsjön, med många mindre kolonistugor.

Fakta: Antal stugor är 155 i stugstorlek ca 30 m2 Tomtstorlek: 250-300 m2 Förråd: 7 m2 Omr totala yta: 55 000 m2 Tillkomstår: 1926 El, vatten och avlopp El: Ja Vatten i stuga: – Vatten vid tomtgräns: Ja Köksavlopp i stuga: – Toalettavlopp i stuga: – Gemensam toalett: Ja För ytterligare information ring eller maila kontaktpersonen för föreningen.

Personlig notis: Jag bara ÄLSKAR Delsjön och allt runt den! Jag cyklar säkert förbi Delsjön koloni flera gånger i veckan om sommaren. Jag och förra killen funderade tom. på att hyra stuga där ett tag. GUDOMLIGT och jag rekommenderar alla som inte vart där ett besök och ta gärna även en sväng till café Lyckan.

SHOPPA BILLIG INREDNING

Foto: Helins.se

LÄS ÄVEN: Top 4 Göteborg caféer vid hav och sjö

Här kan man LÄTT tänka sig att bo året runt! rena sommaridyllen.

Foto: Helins.se

Men HUR sött är inte detta koloni stuge kök på en skala?

Foto: Helins.se

2. Torpa koloniområde

Vart? En liten ursmysig koloni precis vid Östra Sjukhuset och Björkekärr.

Fakta: Antal stugor: 126 Stugstorlek: 35 m2 Tomtstorlek: 300 m2 Förråd: 7 m2 Omr totala yta:66 000 m2 Tillkomstår: 1930 El, vatten och avlopp El: Ja Vatten i stuga: Ja Vatten vid tomtgräns: – Köksavlopp i stuga: Ja

Personlig notis: Jag har själv bott vid Torpa koloni närmare bestämt i Björkekärr. Det var när jag fick min första lägenhet i GBG för hundra år sedan. Jag gick förbi kolonin nästan varje dag när jag skulle till vagnen och tyckte det var super mysigt ställe.

LÄS MER: 9 bästa och mest hångelvänliga badplatser i Göteborg

Ett tips är att de har även öppen sommar Yoga för alla på Torpa kolonin varje år.

Foto: Helins.se

3. Askim-Frölunda-Högsbo koloni område

Vart? Odlingsområdet är utan bod vid Antenngatan, mot Sändaregatan. För att få reda på kostnaden för odlingslotterna och om det finns någon ledig odlingslott m m, kontakta odlarföreningens Askim-Frölunda-Högsbos kontaktperson.

Personlig notis: Jag är bodde på Antenngatan fram till jag flyttade till landet som femåring. Jag känner därför mycket väl till de kolonilotterna i området. Perfekt grön tillflykt för alla i gråtrista höghus-Högsbo med omnejd.

Foto: Helins fastighetsbyrå

4. Slottsskogskolonin

Vart? Koloni- och fritidshusområde i centrala Göteborg på Slottsskogsgatan 80.

Fakta: Antal stugor: 154 Stugstorlek: 29 m2 Tomtstorlek: 250-300 m2 Förråd: 5 m2 Omr totala yta: 45 000 m2 Tillkomstår: 1916 El, vatten och avlopp El: Ja Vatten i stuga: Ja Vatten vid tomtgräns: – Köksavlopp i stuga: Ja Toalettavlopp i stuga: – Gemensam toalett: Ja För ytterligare information ring eller maila kontaktpersonen för föreningen.

Personlig notis: Jag bor i Majorna/Kungsladugård så denna kolonin går jag praktiskt taget förbi varje dag. Det gick liksom inte missa att ta med den i detta koloni tips inlägg. Slottsskogskolonin är det perfekta odlar området för alla city narkomaner som inte vill utanför stan, men ändå känner det kliar i odlarnerven.

INREDNINGSVIS KÖPTIPS

5. Eriksbo odlarförening

Odlingsområdet är utan bod

Vart? Området ligger på Gråbovägens insida, Eriksbo Östergärde vid en vändplats. För att få reda på kostnaderna för odlingslotterna och om det finns några lediga m m, kontakta odlarföreningens kontaktpersonen.

LÄS ÄVEN: Afternoon Tea i Göteborg – 4 ställen ni måste prova

Personlig notis: När jag flyttade från landet tillbaka till Göteborg runt 1999 hade jag en av mina första lägenheter i Eriksbo (man fick ta vad man fick som nyanländ) Jag minns jag iaf. älskade det gröna området Lärjedalen och vackrare promenad på våren än runt den finns nästan inte. Jag gick ofta förbi koloni området på väg hem och jag kan varmt rekommendera alla odlar sugna att testa få en lott där

Foto: Helene Bernstone

6. Örgryte koloniträdgårdar

Vart? Koloni med flera fritidshus i högt ansedda Örgryte, centralt i Göteborg.

Fakta: Örgryte koloniträdgårdar grundades 1915, och är den näst äldsta i Göteborg som finns kvar (Änggårdskolonin är äldst – från 1913). Idag består kolonin av 41 trädgårdar med tillhörande stugor. Tomterna är på mellan 198–371 kvm med ett snitt på 240 kvm och våra stugor får vara max 35 kvm stora. Här finns många olika sorters stugor, allt från originalstugor från 1910-talet till nybyggda från 2000-talet. För ytterligare information ring eller maila kontaktpersonen för föreningen.

Personlig notis: Vackra Örgryte koloni ligger inte långt från Delsjö kolonin, så ni kan gärna slå två gröna flugor i ett slag och besöka båda på samma dag.

Foto: Helins.se

LÄS MER: Min makalösa sovrumsmakeover i lyxig Hollywoodstil

Nä nä det är inte samma som att ha egen trädgård jag vet, men det är iaf känslan av att odla i gemenskap med andra trädgårdsälskare. Jag är själv uppvuxen med gigantisk trädgård på landet, så att flytta till lägenhet var en rejäl omvändning. Jag känner mer och mer att jag längtar tillbaka till trädgård och grönt om sommaren. Man får helt enkelt lyssna på sitt hjärta och skaffa sin egen lilla grönskande oas, hur den än må se ut.

Jag tror starkt på uttrycket att om man tycker gräset är grönare hos grannen, ja då har man glömt att vattna och vårda sitt eget :)

INREDNINGSVIS SHOP

Nordic Nest
4.679 SEK5.199 SEK
Nordic Nest
1 3691 825
Nordic Nest
2 0953 499

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

casino utan svensk licens med snabba uttag

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis