6 varningar när ni ska plantera i trädgård

Vad ska man undvika när man planterar i en trädgård? Om du funderar på att plantera nya växter eller blommor i din trädgård behöver du inte leta längre. Att plantera dem handlar inte bara om att gräva ett hål i marken.  Det finns flera tips du måste hålla utkik efter för att skapa den perfekta trädgården. Det finns även flera varningsklockor att lyssna på innan ni börjar plantera. Det är bättre ni tänker på detta innan ni börjar plantera, än under tidens gång.

LÄS MER: Så får du en underhållsfri trädgård

Ta en titt på våra råd om saker att undvika när du planterar din trädgård:

 • Förbereder inte jord – Dåligt förberedd jord kommer att hindra dina växter från att blomstra.
 • Ignorera solljus – Håll utkik efter de platser i din trädgård som får sol eftersom många växter behöver detta för att växa.
 • Övervattning/undervattning – Varje växt behöver en viss mängd vatten. Var noga med att notera detta.
 • Trängsel av växter – Att lägga till för många växter i ett område innebär att de inte kan växa ordentligt.
 • Ignorera skadedjur – skadedjur kan förstöra dina växter, så håll utkik efter dem.
 • Inte mulching – detta kan förbättra din jord och minska ogräs.

Försummelse av markberedning

När du planterar en trädgård är jord viktigt, och det glöms ofta bort. Se till att du förbereder din jord ordentligt. Gräv inte bara ett hål och sätt dina växter i det. Förbered den istället väl. Testa jordens pH-nivåer och tillsätt kompost om det behövs. Se dessutom till att jorden har god dränering så att den inte blir översvämmad. Detta ger dig de bästa förutsättningarna för växter.

Ignorera krav på solljus

Växter behöver rätt mängd solljus för att trivas. Se till att du övervakar var solen träffar din trädgård under dagen. På så sätt kan du veta var du ska plantera dina växter som älskar solljus och de som älskar skuggan.

Övervattning (eller undervattning)

Förutom solljus är vatten också superviktigt för att hjälpa växter att växa. Det kan dock vara mycket lätt att över- eller undervattna växter. Varje typ av växt behöver olika mängd vatten. Kontrollera alltid kraven och gör din research. När du ska vattna dem, kontrollera först markens fuktighetsnivåer. Detta hjälper dig att bedöma om de behöver vattnas eller inte.

Foto: All Hallén

Växter som suger energi

Samtidigt som vi älskar trädgårdar som sprudlar av blommor. Var försiktig så att du inte överfyller dem med växter. För många växter på ett litet område kan leda till problem med att de alla får näring och vatten från jorden. Detta kan leda till att de inte växer ordentligt. Se till att de är utspridda så att de kan trivas.

Vi tipsar er om att plantera marktäckare, då dessa växter är så täta så de motverkar ogräs.

Försummelse av skadedjursbekämpning

Varje trädgård kommer att ha insekter och skadedjur som kommer att äta dina växter. Några vanliga är bladlöss, sniglar och larver som kan förstöra dina växter. Håll utkik efter dessa och om du hittar dem, använd lite ekologisk skadedjursbekämpning. Det betyder att du kan bli av med dem utan att använda skadliga kemikalier.

Misslyckas med att mulcha

Mulching är en utmärkt metod för att hjälpa din trädgård att behålla vatten och stoppa ogräs från att växa. När kompost bryts ner kan det också tillföra näringsämnen till jorden. Detta gynnar växterna och gör skötseln av din trädgård enklare – vad kan vara bättre?

Vad är Mulcha? Mulchning är jordförbättring med organiskt material, som läggs på ytan av jorden. Mulch kan vara olika typ av organiskt material.

Foto gardenize.com

Att ta med sig

Trädgårdsarbete är en fantastisk hobby att ha. Vi vill alla att våra trädgårdar ska se bra ut. För att göra detta är det viktigt att ta hänsyn till våra bästa tips. Även om vissa av dem kan vara enkla, glöms de ofta bort. Använd våra råd ovan för att skapa din drömträdgård.

Vanliga frågor

Hur ofta ska jag vattna min trädgård?

Detta beror på vädret i ditt område, vilken typ av jord och vilka växter du har valt. Känn på jorden innan du vattnar. Om det fortfarande är fuktigt finns det ingen anledning att vattna. I allmänhet bör du försöka vattna djupt, men inte ofta eftersom det är bäst för de flesta växter.

Kan jag plantera min trädgård i krukor istället för i jorden?

Ja, du kan plantera dina blommor och växter i krukor. Detta är bra för dem i mindre trädgårdar. Det är också en lösning om jorden i din trädgård inte är i gott skick. Alla behållare eller krukor du använder måste ha ordentlig dränering för att hjälpa växterna att växa bra.

Hur kan jag stoppa ogräs i min trädgård?

Du kan ta bort ogräs med händerna eller använda ogräsmedel. Naturliga ogräsbekämpningsmedel som kokande vatten eller vinäger är bättre för miljön än starka kemikalier. Genom att lägga till kompost till din jord kan du också minska antalet ogräs som växer i första hand.

 

 

Foto längst upp: Leigh Clapp/realhomes.com

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström

  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024