Få en underhållsfri trädgård – Så gör du

Vem vill inte få till en underhållsfri trädgård? Det kan vara svårt att hålla en trädgård fräsch och blommig. Speciellt om man reser iväg och vill ha en snygg lättskött trädgård när man kommer hem. Många kämpar med den extrema underhållsnivå som krävs för en traditionell trädgård. Frukta inte, med rätt teknik kan du uppnå ett härligt utomhusutrymme med minimal ansträngning. Detta inkluderar att välja dina växter noggrant, hålla det enkelt och följa våra goda råd.

LÄS MER: Bästa blommor att plantera för nybörjare

Låt oss ta en närmare titt hur ni kan få en underhållsfri trädgård, med mer njuta och mindre jobb!

Underhållsfri trädgård tips

Omfamna inhemska växter

Ett av de enklaste sätten att göra trädgårdsarbetet enklare är att välja växter som är inhemska i din region. Detta beror på att de är naturligt vana vid klimatet där du bor och jordtypen. Om de är vana vid det kommer du att spendera mindre tid på att ta hand om dem. Dessutom gör detta dem till fantastiska växter för att hjälpa till att stödja det lokala djurlivet. Det är en win-win-situation!

Satsa rejält på kompost

Mulching är ett superenkelt sätt att hjälpa till att hålla fukten i jorden och minska antalet ogräs. Applicera ett lager kompost, gödsel eller bark på trädgårdsbäddarna för att minska tiden du spenderar på att vattna och rensa ogräs. Eftersom materialet är naturligt kommer detta att brytas ner av sig självt med tiden.

Installera ett droppbevattningssystem

Lägg lite krut i början och gör det lättare för dig själv i längden. Genom att lägga till ett droppbevattningssystem kan vatten levereras till dina växter. Detta minskar vattenslöseriet och är bra för miljön. Det betyder också att du inte behöver vattna dem själv. Det är bara att sätta systemet på en timer och låta det göra sitt jobb.

Välj ytor med lågt underhåll

Hela din trädgård behöver inte planteras. Växter och blommor kräver mer arbete, så varför inte hårdgöra ytor i vissa delar av din trädgård? Det kan handla om att lägga till gångar eller uteplatser. Detta hjälper inte bara till att dela upp din trädgård i olika områden, utan det kräver också minimal ansträngning att underhålla. För ett billigare alternativ fungerar det också att lägga till en grusyta.

Omfamna trendig containerodling

Om du har en mindre trädgård eller inte vill ha ansvaret för att ta hand om stora trädgårdsbäddar, använd behållare istället. Att använda krukor eller korgar för att plantera blommor eller örter i innebär att du kan flytta runt dem. Detta är bra eftersom du kan hjälpa till att skydda dem från väder och vind – mindre arbete i längden. Om det är en solig dag kan du flytta in dem i solen för att hjälpa dem att växa utan större ansträngning.

Håll det enkelt

När det gäller lättskötta trädgårdar är mindre mer. Välj en minimalistisk layout som är populär och håll dig till rena linjer. Din trädgård bör bara ha en eller två fokuspunkter – resten ska vara rena och enkla. Detta ser inte bara bra ut, utan kräver även mycket mindre underhåll!

Underhåll din trädgård regelbundet

Även om lättskötta trädgårdar inte har mycket underhåll, hjälper det ofta att göra små jobb för att underhålla den. Avsätt lite tid för att döda alla blommor eller beskära buskar för att hålla trädgården hanterbar över tid.

Att ta med sig – underhållsfri trädgård

Att skapa en drömträdgård bör inte innebära att du tar upp för mycket av din tid. Genom att följa dessa enkla tips kan du minska arbetsbelastningen och ge dig mer tid att faktiskt njuta av den. Ta till dig dessa innan du kavlar upp ärmarna och sätter igång!

Vanliga frågor

Kan jag fortfarande ha en fin trädgård om jag inte är bäst på att ta hand om växter?

Att välja lättskötta växter innebär att du inte behöver ta hand om dem lika mycket som andra. Detta gör det idiotsäkert för nästan alla trädgårdsmästare.

Kommer en lättskött trädgård att locka till sig vilda djur?

Inhemska växter är perfekta för att locka till sig vilda djur. Det kan handla om fjärilar, fåglar och bin som hjälper till att pollinera trädgården.

 

 

Photo in the top: Julia Abbonzio

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström

  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024