man som håller på fälla träd.

Fälla träd – 10 saker ni måste undvika

Innehållsförteckning

Många har en tomt där det står en massa träd som skymmer utsikten. Speciellt om man nyss köpt en tomt, då kliar det i fingrarna att rensa. Framför allt kan det behövas fälla träd, som skymmer och skuggar i trädgården. Många tror dock att det är enklare än vad det är att fälla ner träd. Faktum är att flest olyckor sker på egen tomt. Och just att fälla träd själv, det är en stor riskfaktor. Vi har därför satt samman en “red flag” lista med varningar, som du absolut bör undvika vid trädfällning.

LÄS MER: Så fördelar ni kompost via stubbfräsning

Här kommer 10 varningar när du ska hugga ner ett träd, som du bör följa för att undvika en olycka i värst.

5 att undvika när ni ska fälla ner träd:

 • Använd inte slö såg kedja
 • Arbeta aldrig ensam
 • Luta inte segar mot träd
 • Tappa inte såg greppet
 • Skär inte i marken

1. Använd inte en motorsåg som är för gammal

Att fälla träd är inget litet jobb, och det kräver därför en effektiv vass utrustning. För att hålla dig och dina medhjälpare säkra under detta arbete, se till att din motorsåg är i gott skick och välslipad. Om din motorsåg är gammal och kanske tom. rostig i kedjan, UNDVIK!

Det är bättre att investera i en ny bra motorsåg, än att råka ut för en olycka med en slö såg.

LÄS MER: Skrämma rådjur – 6 bästa tips

Får man fälla träd själv?

Att fälla träd får vem som helst göra – men man behöver vara väldigt försiktig, då det kan vara ett mycket farligt jobb.

2. Arbeta INTE ensam

Det är en BIG no no att fälla ner stora träd ensam! Du är mycket säkrare om du har en medhjälpare, som kan stå ett par meter bakom och som ser toppen av trädet. Han kan även se och säga till, när grenar ramlar av och trädet börjar falla ner. Din med hjälpare kan även slå dig med en pinne lätt när trädet börjar falla, så du kan avlägsna dig snabbt.

3. Luta ALDRIG en stege mot ett träd utan skydd

Att löst luta en vanlig stege mot trädet, det kan sluta i olycka. Faktum är att många motorsågsolyckor kommer från rangliga stegar lutande mot träd. Se istället till att stegen är fastbunden och säkrad, innan du börjar såga ner trädet.

4. Se till att sågen är fylld med bensin och olja

Att stå långt upp och såga i träd och sågen bara tvärstannar, det är inget kul. Se därför till att ha en helt uppfylld motorsåg, med olja och bensin.

5. Tappa inte greppet om sågen

Ta aldrig någon av händerna från en pågående motorsåg. Om du är ostabil på hand, då sågen i värsta fall få ett bakslag, som kan sluta i en hemsk olycka. finns det inget som hindrar det. Använd istället ett omslutande stabilt grepp, med tummarna lindade runt skaftet till sågen.

Varning: Ett vekt grepp runt en motorsåg, kan sluta som i motorsågsmassakern!

6. Undvik till varje pris fälla ruttna träd

Lämna att fälla ner ruttna träd till proffsen. Om trädet bryts ner för snabbt kan under sågen, så kan slutresultatet bli otroligt oförutsägbar. Utöver det har trädet troligtvis flera döda trädarmar, som kan dtoppa ner åå dig om du fäller trädet.

Vad kostar det att själv ta ner ett träd?

Det kostar mellan 2000-3500 kronor för ett träd som är mellan 7 och uppåt 20 meter.

7. Kontrollera motorsågens kedja

Kontrollera kedjespänningen på sågen noggrant innan du startar. Kontrollera den igen efter varje timmes användning och byt ut den helt vid behov. Nya kedjor sträcker sig och behöver undersökas efter 20 minuters användning. Lossnade kedjor kan flyga från svärdet och utlösa allvarliga skador.

8. Skär inte i bakslagszonen

Detta område, som kallas för kastzonen, är den ledande femtio procenten av ribbans pekare. Om kastzonen träffas när du sågar, då kommer motorsågen att sparka upp och tillbaka mot dig. Det är därför moderna kedjesågar är utrustade med en kedjebroms som är utformad för att stoppa kedjan om ett sådant kast inträffar.

motorsåg i träd

9. Skär inte i marken med motoråg

När du hugger upp ett fällt träd, undvik att vidröra marken med kedjan, eftersom drastiskt kommer slöa tänderna på din motorsåg. Om möjligt, skär delvis genom trädet och rotera det sedan för att skära resten och hela vägen igenom.

10. Lämna inte kvar trädstubben

Du kan bli av med en stubbe genom att hyra en elektrisk stubbfräs, men ett annat sätt är att köpa en behållare för borttagning av trädstubbar. De flesta grymma varumärken är gjorda av pulveriserat kaliumnitrat, vilket påskyndar ruttnandeprocessen.

Du häller bara granulatet i genomborrade hål och fyller hålen med vatten. Stubben kommer säkert att bli ganska svampig efter 4 till sex veckor. Håll unga personer och husdjur borta. Efter det kan du bryta ut det ruttna virket med en yxa.

Slutsummering – Fälla träd varning

Som ni ser är det inte att “bara” fälla ner träd hemma på tomten. Nej det krävs rätt planering och utrustning för att få ett lyckat resultat. Vi tipsar även alla att om ni är nybörjare med motorsåg, träna på små träd och buskar först. Då får ni upp vanan att hålla i en pågpående motorsåg, vilket inte är en barnlek.

Vi vill ju att resultatet av detta ska bli en trädfri mark och inte sluta i blodbad alá motorsågsmassakern!

 

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström
  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024