midsommar firande med stång

Top 10 bästa Midsommarfirande 2024

Innehållsförteckning

(Updated 2024)

Dags för oss att presentera 10 bästa Midsommarfirande 2024 i Sverige. Det är snart Midsommar och med det börjar sommaren på riktigt. Familjer åker från olika delar av Sverige och samlas runt ett blomsterdukat midsommarbord. Midsommar är verkligen det ursvenska (det lilla som är kvar) Midsommarfirandet var ursprungligen en kristen kyrkohögtid, där man firade Johannes Döparen och vars kalenderdag infaller den 24 juni. Själva midsommarstången sägs härstamma från Tyskland nån gång på medeltiden.

Midsommarstången är även en hyllning till fruktbarheten och midsommar är även den dagen då mest barn görs i Sverige. En mix av kristet och erotiskt kan man kortfattat sammanfatta årets mest blomstrande dag på året.

LÄS MER: Midsommar i Göteborg – 5 bästa ställen att fira på

Så vart ska man då fira Midsommar? Här har vi samlat de 10 bästa midsommarfirande i Sverige och såklart är även min hemstad Göteborg med :)

Midsommarfirande 2024 – 10 bra ställen

1. Skansen midsommarfirande Stockholm

Vi börjar med midsommarfirande i den kungliga huvudstaden Stockholm såklart. Skansen har firat midsommar sedan 1892 och nuförtiden pågår festligheterna i tre dagar, 21–23 juni.  Midsommarfirandet börjar med kransbindning bland annat klockan 11:00 och pågår fram till 14:00. Under dagen blir det dans och lekar kring midsommarstången med Skansens folkdanslag och spelmän. Under midsommarkvällen har man både klassisk gammaldags dans, som modern dans på Skansens dansbanor.

2. Midsommarfirande i Göteborg

Göteborg har enligt mig några av landets finaste firanden. De har ett klassiskt midsommarfirande i Slottskogen (jag bor bredvid den)I Firandet startar klockan 16:00 framför Björngårdsvillan och man bjuder på sång, dans och lekar kring stången med folkdanslaget Näverluren. Senare klockan 17:00 blir det folkdansuppvisning av Västanvinds folkdanslag.  Ett mycket klassisk firande med andra ord.

Fira i Göteborgs vackra skärgård!

Detta är ett av de vackraste midsommarfiranden ni nånsin kan få. Jag tipsar er speciellt om att fira på min favorit ö vackra Styrsö. Där kan ni ha picknick i gröngräset medan barnen dansar små grodorna runt den mäktiga midsommarstången. Allthav. omringat av den mest magiska skärgård med klippor och glittrande hav.

3. Sofiero, Helsingborg

Ett annat fint firande är nere i Skåne vid Sofiero slott, där de välkomnar med fri entré hela dagen. Ta med en läcker picknick och delta sedan i dans och lek kring midsommarstången. Det kommer erbjudas folkdansuppvisning. På plats erbjuds också grillad korv, läsk, kaffe och kakor samt lotteri för den som vill testa lyckan. Allt omringat av ljuvlig grönska och det magiska sagoslottet Sofiero.

4. Stortorget firande i Karlskrona

I Karlskrona börjar midsommarfirandet redan på torsdagen när Lövmarknaden intar Stortorget. 500 marknadshandlare, matstånd och underhållning för hela familjen står på schemat. På midsommarafton erbjuds firande och underhållning på Sturkö mellan klockan 14:00 och 18:00. Under kvällen blir det dans på Sturkö Folkets hus där det anordnas konsert med Peter Jezewski från bandet The Boppers.

5. Furuvik i Gästrikland

Följ med till Gästrikland och ett traditionsenligt midsommarfirande i Furuvik parken. Klockan 15:00 reses stången och sedan blir det dans kring midsommarstången och För barnen uppträder klockan 16:00 Arne Alligator och Djungeltrumman på Lilla scenen. Det är ett kul uppträdande för både barn och vuxna(speciellt efter några midsommaröl)

6. Baskemölla i Simrishamn

Här får ni ett klassiskt midsommarfirande på genuina Tjörnedalagården med dans kring stången till levande musik. Klockan 14 börjar dansen kring midsommarstången. Runt klockan 15:00 blir det folkdansuppvisning med Österlens Folkdansgille och musikunderhållning. Ta gärna med en picknickkorg för att avnjuta underhållningen i gröngräset.

7. Medevi Brunn i Motala

Varför inte testa ett annorlunda midsommarfirande på ett SPA i år? Vid Skandinaviens äldsta spaort blir det klassiskt midsommarfirande med dans runt stången. Besökarna bjuds också på konserter med Medevi Brunnsorkester. För de som vill går det att boka midsommarbuffé där det serveras allt från sill och köttbullar till confiterad grissida och gratinerad blomkål.

8. Bräcke på Tjörn

I Bohuslän kan ni fira rejält bland kobbar och hav! Festligheterna börjar klockan 13:00 och håller på till 15:30. Här kan ni besöka en loppmarknad, vara med i lotterier och dansa kring midsommarstången. Alla som vill får vara med att resa midsommarstången. På torsdagen innan Midsommarafton kan man även vara med och förbereda allt inför firandet.

9. Alsters herrgård i vackra Värmland

Vem vill inte fira Midsommar vid en vacker klassisk hergård? På Alsters herrgård bjuds det på ett traditionellt midsommarfirande med dans och lek kring stången. Det blir även klassisk folkdansuppvisning och musik från Karlstads Spelfolk. Alla festligheter börjar klockan 12:00.

10. Nyhem i Mullsjö

I Mullsjö kan ni få uppleva ett annorlunda och med free spirit firande med ansiktsmålning, massor av hoppborgar, hinderbana, sumobrottning, drickabacks-klättring med mera. Senare bli det ett midnattsparty med R2B2, en kristen DJ-trio från Jönköping. Ett Midsommarfirande som rockar fett helt enkelt :)

Slutsummering – Midsommarfirande 2024

Hur ni än väljer att fira Midsommar i Sverige, så hoppas jag ni får ett härligt firande. Men glöm inte att ta det lugnt med för många nubbar och havsbadande :)

Hoppas ni gillat min lilla Midsommar Sverige special och har ni några midsommarfiranden att tipsa om så lägg gärna en coment.

 

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström
  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024