fbpx

6 tips att odla klätterväxter

Klätterväxter är några av de mest unika och speciella växterna som kan hjälpa dig att göra alla inomhus- eller utomhusområde ännu vackrare. Alla som ser de gamla husen täckta av klätterväxter älskar dem. Klätterväxterna bildar även vackra vertikala trädgårdar som är så trendigt just nu.

Så i den här guiden kommer vi att svara på alla dina frågor om klätterväxter och hur ni kan odla dem inomhus och utomhus.

Vad är klätterväxter?

Klätterväxter är en typ av växt som är utformad speciellt för klättring längs husväggar och spaljéer. De betraktas som vinstockar och jämfört med traditionella växter behöver de stöd för att kunna trivas. Det är därför klätterväxter kan hänga på nästan vad som helst. Från andra träd till till stora husväggar, som slottsbyggnader. Jag har själv minnen från den mäktiga vinrankan som klättrar på Örebro slott.

Klätterväxter kan vara sammanflätade med andra utomhusstrukturer eller klättra längs dina väggar för att skapa en trendig vertikal trädgård. De kan också kombineras med spaljé, eller till och med användas inomhus för att skapa fantastiska och välkomnande naturliga gröna rum.

Vacker väldoftande klematis ovan finns här

Vilka typer av klätterväxter växer snabbast?

Det finns många olika typer av vinstockar, men de har alla en egenskap gemensamt – deg rad mycket snabbt. Detta beror på att vinstockar har en speciell funktion som kallas en ”creeper”. En creeper är en del av vinstocken som slingrar sig runt föremål när den växer, vilket hjälper dem att röra sig snabbare. Om de är väl omhänderta kan klätterväxter växa upp till 400 cm peröra. Detta är mer än 1 cm om dagen.

Här är 4 snabbväxande sorter att satsa på:

1  Pipranka

2. Bokharabinda

3. Humle storfruktig

4. Vitalba Klematis (Väldoftande)

När ska jag plantera klättrande växter?

Den bästa tiden att plantera klätterväxter är på våren. Även om klätterväxter växer väldigt snabbt när de först planteras behöver de lite tid att etablera starka rötter, vilket gör att de kan börja klättra snabbt.

Det är viktigt att se till att din klätterväxt har tillräckligt med tid att lägga ner sina rötter innan vintern kommer. Annars kanske din växt inte klarar sig igenom vintern.

Ni hittar kätterväxten ovan här

Vilka klätterväxter för en spaljé?

Detfinns ingen typ av klätterväxt för en spaljé om är bäst. Det beror verkligen på situationen och det beror också på klimatförhållandena och trellisens struktur. Några av de vanligaste klätterväxterna för spaljé inkluderar dock:

  • Luktärt
  • Clematis
  • Clematis tangutica
  • Vandrande rosor
  • Morgonstånd
  • Bougainvillea

Det finns många klätterväxter som är lämpliga för en spaljé, men det bästa alternativet beror på växtens specifika behov och klimatförhållandena i området. Till exempel kräver vinodlingar som ärtor och bönor stöd för att växa upprätt, medan andra klättrande växter kan fästa sig vid en spaljé eller annan struktur lättare. Du bör ha det i åtanke eftersom du kan behöva skapa en upprätt struktur för växten att fästa sig vid.

Vilken klätterväxt är mest lättodlad?

En av lättaste att odla av klättrarna är Boston murgröna (Parthenocissus tricuspidata). Denna växt är infödd i östra Nordamerika och kan hittas växa i skogar och på steniga utmarker. Boston murgröna är en lövträd som kan nå en höjd av 30 fot eller mer. Bladen är gröna på våren och sommaren, men blir en lysande röda på hösten. Detta ger det ett mycket spännande och unikt utseende.

Du bör dock vara medveten om att Boston murgröna är känd för att använda sina rötter för att stödja sig själv, och när den används i väggar kan den skada dem. På grund av sin snabbväxande natur kommer denna klätterväxt att använda nästan vilken spricka eller yta som helst för att stödja sin vikt och fortsätta växa. Detta kan orsaka strukturella skador på dina väggar eller den plats där du odlar dem. Man ser ofta kraftiga klätterväxter som denna, odlad på slottsväggar. Detta för att slott och stenbyggnader har kraftfulla väggar som tål starka växande klängväxter.

Vilken är den bästa växten för att täcka ett staket?

En växt som är känd för sin förmåga att snabbt täcka ett staket är murgröna. Ivy är hård och kan växa under olika förhållanden, vilket gör det till ett idealiskt val för många husägare. Dessutom är murgröna en snabbväxandeväxt, så det kommer snabbt att täcka upp fula stängsel.

Bästa klätterväxt för framsidan av huset

Det finns ett antal klätterväxter som fungerar bra för framsidan av ett hus. Några populära val inkluderar murgröna, Boston murgröna och morning glory. Dessa växterkan planteras nära grunden för huset och kommer att växa upp på sidan, vilket ger grönska och skugga. De tenderar också att vara ganska låga underhåll, så de kommer inte att kräva mycket uppmärksamhet för att hålla dem snygga.

Men om du planterar en klättrande växt mot dina väggar måste du vara medveten om att vissa av dessa växter kan vara intensiva. Det betyder att de kan skapa sprickor i dina väggar medan de försöker växa, och medan deras rötter hittar stöd. En av de minst intensiva klätterväxterna på denna lista är Morning glory.

Ni hittar grön pipranka ovan här

Slutsats

Klätterväxter kan vara ett bra sätt att skapa en unik vertikal grön trädgård. Oavsett om du vill använda dem på dina väggar eller på andra strukturer, så kan de hjälpa till att ge skugga och ge en grön och naturlig look till din trädgård.

De växer också väldigt snabbt och behöver inte mycket underhåll, och du kan till och med skapa en unik metallstruktur och få din klätterväxt att växa runt den. Använd fantasin i din trädgård och låt växterna bli en del av ditt kreativa skapande.

Uteplats shop

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

casino utan svensk licens med snabba uttag

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis