fbpx

Skrämma rådjur – 6 bästa tips

Visst är de vackra, rådjuren!, men de kan också göra stor skada i din trädgård och på din tomt. Du vill se Bambi på avstånd, inte på gräsmattan mumsandes på grönsaker och blommor. Rådjur älskar gröna spröda skott och självklart ska de få mumsa på sitt gröna, men inte i er trädgård.

Frågan är bara hur du kan göra för att stoppa rådjuren från att inte besöka din trädgård? Det finns många tips och tricks, vissa mer förankrade i vetenskapen än andra. Vissa tar till brutala metoder som bössan alá Runar Sörgard, Carolas ex som skjöt rådjur från badrumsfönstret. Detta är verkligen ingen bra idé och rådjur har lika mycket rätt att leva som människor. Det handlar istället om att hitta på metoder som får bort rådjur och alla får leva i harmoni.

LÄS MER: Så lägger ni stenplattor & får en dröm uteplats

Här får ni nu våra 6 bästa tips för att stoppa och skrämma rådjur och hålla trädgården fräscht grön.

Skrämma rådjur tips

Ni hittar skyddsnät till växter ovan HÄR

1. Stoppa rådjur med peppar och vitlök

De flesta djur, oavsett storlek och intresse av din trädgård, brukar försöka undvika starka dofter och smaker. Precis så gäller även rådjur. Det finns flera kryddor som du kan sprida ut i trädgården för att stoppa dem.

En beprövad krydda i sammanhanget är vitpeppar. Förmodligen fungerar också svartpeppar lika bra. Sprid kryddan kring de delar av trädgården du är mest rädd om. För vitlök kan du krossa klyftor, låta dem dra i vatten och sedan pensla ett skydd runt dina växter.

2. Sätt upp en rådjursskrämma

Rådjur är bytesdjur. De är ständigt på sin vakt och de har känsliga sinnen för att kunna upptäcka faror. Vad betyder då detta när det handlar om att stoppa dem? Jo, att sätta upp en rådjursskrämma kan vara mycket effektivt.

De skrämmare som finns att köpa består ofta av en siluett av en varg eller ett annat rovdjur. Den är i ett reflekterande material och den är avsedd att hängas upp för att röra sig i vinden.

En sådan här skrämma (eller två!) kan vara en bra investering om du vill hindra rådjuren från att komma in på tomten. Du kan också tillverka egna varianter med ganska enkla grepp samt prova det gamla klassiska knepet med CD-skivor.

Ni hittar blodmjöl ovan HÄR

Kan blodmjöl stoppa rådjur?

Blodmjöl är en form av gödsel. En kombination av blodmjöl, vatten och ammoniak ger en lukt som rådjuren verkligen inte tycker om.

3. Plantera växter som rådjuren ogillar

Rådjur må äta det mesta, men det finns ändå växter som de gärna håller sig borta från. Vissa växter faller helt enkelt inte dessa i övrigt allätande djuren i smaken. Exempel på växter i den här kategorin är:

 • Liljor
 • Fläder
 • Syrén
 • Daggkåpa
 • Ringblomma
 • Hortensia
 • Vallmo

Andra växter lämpliga för att sätta stopp för rådjuren har dofter som är starka. Lavendel är ett bra exempel. Den starka doften försvårar för djuren att uppfatta andra lukter (till exempel från rovdjur!) och då avlägsnar de sig snabbt.

Tycker rådjur särskilt illa om gula växter?

Det verkar inte finnas några vetenskapliga belägg för att rådjur skulle tycka illa om saker som är gula. I praktiken tycks de dock i allmänhet undvika det mesta som är gult.

Snyggt skyddsnät ovan finns HÄR

4. Sätt upp staket eller ”osynligt skydd”

Det optimala sättet att stoppa rådjuren från att mumsa på dina odlingar är att sätta upp staket. Vi gissar dock att du inte vill ha staket precis överallt och därför ska vi tipsa om en riktigt smart lösning i form av ”osynligt staket”.

Receptet har två ingredienser, nämligen fiskelina och ett antal pinnar. När du har dessa ingredienser på plats gör du såhär:

 1. Markera ut de platser där du vill placera ditt osynliga staket, till exempel vid tomtgränserna
 2. Sätt ut pinnar med lämpliga mellanrum
 3. Linda fiskelinan runt pinnarna med tre eller fyra varv totalt nerifrån och upp

Du har nu skapat en i princip osynlig barriär. Rådjuren förstår att det finns ett hinder, men eftersom de har svårt att se det kommer de inte att försöka hoppa över det.

5. Använd ett bekämpningsmedel

Just ordet bekämpningsmedel är kanske lite missvisande. Det finns medel på marknaden som motverkar att du får objudna gäster men det är inte så att de är dödliga.

Hur fungerar bekämpningsmedel mot rådjur? De flesta varianter bygger på en blandning av talg från får och vanligt vatten. Av någon anledning upplevs doften från talgen som mycket frånstötande. Att behandla både platser och enskilda växter kan alltså göra att rådjuren vänder om.

Kan man använda urin för att stoppa rådjuren?

Du kan använda både eget urin och urin från andra djur för att stöta bort rådjur. Det finns även färdiga medel i sprayform att köpa.

Ni hittar stamskydd ovan HÄR

6. Sätt upp fysiska skydd runt dina växter

De tips du hittills har läst om i den här artikeln handlar om att stoppa rådjuren från att ta sig in på din tomt och fram till godsakerna. Erfarenhet visar att tipsen har bra effekt, men du har såklart ingen garanti för att de fungerar i varje situation.

Om du har några växter eller blommor som du vill skydda till varje pris bör du komplettera med fysiskt skydd. Vilket du behöver avgörs i stort av vad du ska skydda.

Exempel:

 • Hönsnät runt odlingar
 • Skyddsnät som övertäckning
 • Nät för övertäckning av pallkragar

Summering – Skrämma rådjur

Vi hoppas att du kan använda något eller några av tipsen i den här artikeln. Att ha rådjur i närheten av tomten kan verkligen vara en plåga. Prova gärna både två och tre strategier tillsammans för att öka chanserna att få bukt med problemet.

OUTLET REA SHOP

Soffadirekt
59956995
Soffadirekt
42956495
Soffadirekt
8003995 - 80 %
Soffadirekt
1139 - 70 %3795
Soffadirekt
27954395
Soffadirekt
10952255 - 51 %
Soffadirekt
17954495 - 60 %
Soffadirekt
12953495 - 63 %

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

casino utan svensk licens med snabba uttag

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis