Skrämma rådjur – 6 bästa tips

Skrämma rådjur – 6 bästa tips

Visst är de vackra, rådjuren!, men de kan också göra stor skada i din trädgård och på din tomt. Du vill se Bambi på avstånd, inte på gräsmattan mumsandes på grönsaker och blommor. Rådjur älskar gröna spröda skott och självklart ska de få mumsa på sitt gröna, men inte i er trädgård.

Frågan är bara hur du kan göra för att stoppa rådjuren från att inte besöka din trädgård? Det finns många tips och tricks, vissa mer förankrade i vetenskapen än andra. Vissa tar till brutala metoder som bössan alá Runar Sörgard, Carolas ex som skjöt rådjur från badrumsfönstret. Detta är verkligen ingen bra idé och rådjur har lika mycket rätt att leva som människor. Det handlar istället om att hitta på metoder som får bort rådjur och alla får leva i harmoni.

LÄS MER: Så lägger ni stenplattor & får en dröm uteplats

Här får ni nu våra 6 bästa tips för att stoppa och skrämma rådjur och hålla trädgården fräscht grön.

Skrämma rådjur tips

Ni hittar skyddsnät till växter ovan HÄR

1. Stoppa rådjur med peppar och vitlök

De flesta djur, oavsett storlek och intresse av din trädgård, brukar försöka undvika starka dofter och smaker. Precis så gäller även rådjur. Det finns flera kryddor som du kan sprida ut i trädgården för att stoppa dem.

En beprövad krydda i sammanhanget är vitpeppar. Förmodligen fungerar också svartpeppar lika bra. Sprid kryddan kring de delar av trädgården du är mest rädd om. För vitlök kan du krossa klyftor, låta dem dra i vatten och sedan pensla ett skydd runt dina växter.

2. Sätt upp en rådjursskrämma

Rådjur är bytesdjur. De är ständigt på sin vakt och de har känsliga sinnen för att kunna upptäcka faror. Vad betyder då detta när det handlar om att stoppa dem? Jo, att sätta upp en rådjursskrämma kan vara mycket effektivt.

De skrämmare som finns att köpa består ofta av en siluett av en varg eller ett annat rovdjur. Den är i ett reflekterande material och den är avsedd att hängas upp för att röra sig i vinden.

En sådan här skrämma (eller två!) kan vara en bra investering om du vill hindra rådjuren från att komma in på tomten. Du kan också tillverka egna varianter med ganska enkla grepp samt prova det gamla klassiska knepet med CD-skivor.

Ni hittar blodmjöl ovan HÄR

Kan blodmjöl stoppa rådjur?

Blodmjöl är en form av gödsel. En kombination av blodmjöl, vatten och ammoniak ger en lukt som rådjuren verkligen inte tycker om.

3. Plantera växter som rådjuren ogillar

Rådjur må äta det mesta, men det finns ändå växter som de gärna håller sig borta från. Vissa växter faller helt enkelt inte dessa i övrigt allätande djuren i smaken. Exempel på växter i den här kategorin är:

 • Liljor
 • Fläder
 • Syrén
 • Daggkåpa
 • Ringblomma
 • Hortensia
 • Vallmo

Andra växter lämpliga för att sätta stopp för rådjuren har dofter som är starka. Lavendel är ett bra exempel. Den starka doften försvårar för djuren att uppfatta andra lukter (till exempel från rovdjur!) och då avlägsnar de sig snabbt.

Tycker rådjur särskilt illa om gula växter?

Det verkar inte finnas några vetenskapliga belägg för att rådjur skulle tycka illa om saker som är gula. I praktiken tycks de dock i allmänhet undvika det mesta som är gult.

Snyggt skyddsnät ovan finns HÄR

4. Sätt upp staket eller ”osynligt skydd”

Det optimala sättet att stoppa rådjuren från att mumsa på dina odlingar är att sätta upp staket. Vi gissar dock att du inte vill ha staket precis överallt och därför ska vi tipsa om en riktigt smart lösning i form av ”osynligt staket”.

Receptet har två ingredienser, nämligen fiskelina och ett antal pinnar. När du har dessa ingredienser på plats gör du såhär:

 1. Markera ut de platser där du vill placera ditt osynliga staket, till exempel vid tomtgränserna
 2. Sätt ut pinnar med lämpliga mellanrum
 3. Linda fiskelinan runt pinnarna med tre eller fyra varv totalt nerifrån och upp

Du har nu skapat en i princip osynlig barriär. Rådjuren förstår att det finns ett hinder, men eftersom de har svårt att se det kommer de inte att försöka hoppa över det.

5. Använd ett bekämpningsmedel

Just ordet bekämpningsmedel är kanske lite missvisande. Det finns medel på marknaden som motverkar att du får objudna gäster men det är inte så att de är dödliga.

Hur fungerar bekämpningsmedel mot rådjur? De flesta varianter bygger på en blandning av talg från får och vanligt vatten. Av någon anledning upplevs doften från talgen som mycket frånstötande. Att behandla både platser och enskilda växter kan alltså göra att rådjuren vänder om.

Kan man använda urin för att stoppa rådjuren?

Du kan använda både eget urin och urin från andra djur för att stöta bort rådjur. Det finns även färdiga medel i sprayform att köpa.

Ni hittar stamskydd ovan HÄR

6. Sätt upp fysiska skydd runt dina växter

De tips du hittills har läst om i den här artikeln handlar om att stoppa rådjuren från att ta sig in på din tomt och fram till godsakerna. Erfarenhet visar att tipsen har bra effekt, men du har såklart ingen garanti för att de fungerar i varje situation.

Om du har några växter eller blommor som du vill skydda till varje pris bör du komplettera med fysiskt skydd. Vilket du behöver avgörs i stort av vad du ska skydda.

Exempel:

 • Hönsnät runt odlingar
 • Skyddsnät som övertäckning
 • Nät för övertäckning av pallkragar

Summering – Skrämma rådjur

Vi hoppas att du kan använda något eller några av tipsen i den här artikeln. Att ha rådjur i närheten av tomten kan verkligen vara en plåga. Prova gärna både två och tre strategier tillsammans för att öka chanserna att få bukt med problemet.

OUTLET REA SHOP

Monaco premium fåtölj
Soffadirekt
59956995
Boogi fåtölj bouclé soffad shop
Soffadirekt
42956495
Anglet soffbord svart k - soffbord
Soffadirekt
8003995 - 80 %
Margo soffbord
Soffadirekt
1139 - 70 %3795
Velvet sand sänggavel
Soffadirekt
27954395
Alicia soffbord svart
Soffadirekt
10952255 - 51 %
Hamilton sittpuff
Soffadirekt
17954495 - 60 %
Metz sänggavel
Soffadirekt
12953495 - 63 %
 1. Fina bilder :)

  Sv: Jaa ja har bloglovin :) De e bara o klicka på ikonen under min bild :)

 2. Hei!
  Tusen takk for koselig besøk på bloggen min da;)
  Så mye fint å se på her hos deg atte!
  Ønsker deg en herlig helg!
  Klem!

 3. Hi Maria! Thanks for stopping by my blog! I recognized some pictures and I realized that i follow you via Pinterest! Your blog is such a great place to get inspired!

 4. Great blog! Beautiful photos!

  Thank you for your comments on my blog!

  I follow you in Bloglovin!

   
  Best wishes,
  http://vgolove1.blogspot.ru/

 5. love your inspirations!!!!
  already following you on fb
  kisses
  I LOVE SHOPPING

 6. inspirting<3
  followed you on bloglovin and pinterest:)

 7. It´s so beautiful. I love the simple things in live. I´m surrounded by constructions zones right now and it´s just awful. I would love to sit on that table right now. Thanks for following on Twitter. I followed you back and hope we stay in touch <3

  xx

  p.s. If you followed somewhere else tell me. I´ll follow you back.

 8. Underbara bilder.
  För mig är lyckan att ta morgonkaffet
  ute på min trapp i maj månad
  Kram gittan

 9. Hög mysfaktor :)
  Jag älskar att blanda lite, både stad och land. Men våren är så kort tid så den skall man verkligen ta vara på om man har det så där fint

  Kram

 10. Spring has to be the most beautiful Season and I love all your gorgeous photos.

  Happy week
  hugs
  Carolyn

 11. Gorgeous pics and post not sure as to why the follow button isn’t working but will look into it .
  Meghan Silva’s Blog

 12. I like the last picture! Nice tree =D
  Tea party in the garden sounds like a nice thing to do over the weekend =)

 13. Hej igen. Nu har jag hittat var jag ska skriva kommentarerna. Tråkigt att du fick för dig att jag var oförskämd. Jag menade aldrig att du var fånig, utan det var den översättningen jag fick från engelskan, som var så fånig. Jag brukar verkligen inte bära mig dumt åt på nätet, så jag hoppas att detta kan förklara hur det har gått till. Jag mejlade dig igen och kopierade också nån slags översättning av mitt mail från engelska också.

  Till och med den här sidan sägs ha översatts från engelska till svenska. Och den översättningen verkar helt galen också. Ursäkta, men det är ju inte ditt fel.

  Gilla

 14. Amazing spring feeling inspiration Maria! All the photos are gorgeous and perfect! Kisses and hugs! xo

 15. Ja finns det något bättre än när allt ligger framför en? Kram Caroline

 16. Wow wow!!! Such a lovely! Now I get inspired by your blog. You got me, another follower on Bloglovin’. Hope I can have you too :)
  Best,
  Diep Angela NGUYEN

  http://diepangelanguyen.blogspot.com

 17. Such a pretty scene. I can almost hear the birds chirping.

 18. Beautiful Maria! The table is perfect for alfresco dinning and like the sweet little bird houses. xxleslie

 19. Underbara inspirations bilder, visst är det en underbar tid nu i maj, men det går så fort pang bara så har allt slagit ut. Jag är glad att jag inte är pollen allergiker för det hade varit jobbigt nu.
  Ha en bra dag
  Kram Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström

Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Annonsering

Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024