Att anta en glutenfri diet är inte för alla och det är verkligen inte lätt. Detta kräver trots allt engagemang och noggranna läsningar av vad som ingår i ingredienslistan, till och med gå så långt som att fråga restauranger om din måltid är fri från gluten.
Nybörjare känner alltför väl till kampen med att övergå till en glutenfri livsstil, särskilt efter konsumerar vissa typer av bröd eller vete. Även om många glutenfria alternativ nu finns tillgängliga i marknaden, vissa av dessa uppfyller helt enkelt inte det vi letar efter, och många av dessa kommer ut torra och lite för smulig för vår smak.
Om du letar efter en läcker glutenfri muffins har du kommit till rätt ställe. Här får ni Sveriges bästa glutenfri muffins recept och ni kommer vilja äta alla!
Innan vi går rätt in i receptet, diskuterar vad gluten faktiskt är och varför många undviker detta i deras dieter är i sin ordning. Gluten är faktiskt en typ av protein som finns naturligt i vissa typer av spannmål, inklusive vete, korn, råg och triticale. Detta tillhör lagringsproteiner som kallas prolaminer.
Förutom de ovan nämnda spannmålen kan gluten också finnas i livsmedel och produkter som havre,
kex, bröd, pasta, seitan, nudlar och bakverk för att nämna några. Detta kan också finnas i såser,
smaktillsatser och drycker som öl, maltvinäger, vissa såser, buljonger och många andra.
Gluten hjälper mat att behålla sin form. På grund av dess klibbiga och något elastiska karaktär används gluten ofta
i olika livsmedel för att ge en mjuk och seg konsistens. Detta protein hjälper också till att behålla maten fukt.
Gluten får ofta ett dåligt rykte på grund av hur media framställer detta, men med undantag för celiaki sjukdom och andra störningar relaterade till detta protein, har gluten faktiskt visat sig vara ganska fördelaktigt. Enligt en Harvard-artikel förbättrade gluten, när det konsumerades via fullkorn, tillståndet avsevärt individers hälsa. De som tog cirka två till tre portioner visade sig ha lägre priser och risker för stroke och hjärtsjukdomar. Dessutom såg de som konsumerade fullkorn också mindre risk att utveckla typ 2-diabetes. De artikeln berör också glutens förmåga att ge balans på grund av dess goda bakterier eller prebiotiska egenskaper. Utan detta har det funnits ökade risker för colon irritabile och inflammatorisk tarm
sjukdom.
Även om gluten har massor av fördelar, finns det också risker och biverkningar med att äta detta också. Detta poserar
särskilt skada för dem som är allergiska eller känsliga för gluten, eller de som lever med celiaki sjukdom, ett autoimmunt tillstånd. Omkring 1% av den totala befolkningen sägs ha celiaki. De som är känsliga för gluten kan uppleva inflammatoriska symtom som uppblåsthet, förstoppning och till och med diarré. Ibland kan detta också utlösa colon irritabile och påverka tarmar, medan andra kan bryta ut i nässelfeber eller hudutslag.
Enkelt uttryckt är gluten inte dåligt i sig, speciellt inte i sig. Det kan ha olika fördelar och är jämnt
näringsrik. Däremot de som är känsliga eller intoleranta mot gluten, samt de som lever med
celiaki gör klokt i att undvika detta för att förhindra skada.
De som har för avsikt att anamma en glutenfri diet bör undvika raffinerade produkter och istället hålla sig till
obearbetade livsmedel. Håll dig till färsk frukt och grönsaker, samt andra typer av proteiner som t.ex kött, fågel, nötter och frön, mejeriprodukter och liknande.
Kolla in det här glutenfria muffinsreceptet
Nu när du vet mer om gluten och dess möjliga risker och fördelar, låt oss gå ner till
glutenfri muffinsrecept. Detta är bra om du har att göra med glutenkänslighet, celiaki eller bara är det
helt enkelt intolerant mot gluten i allmänhet.
Precis som din vanliga välsmakande muffins kommer detta att få dig att undra i första hand om den ens innehåller
gluten (vilket det naturligtvis inte gör).
Till crumblen:
● 4 matskedar packat ljust farinsocker
● ½ kopp glutenfri mjölblandning för alla ändamål
● ¼ tesked xantangummi (ta gärna bort detta om mjölblandningen redan följer med detta)
● 1/8 tesked koshersalt
Till muffinsarna:
● 3 ägg i rumstemperatur, vispade
● ¾ kopp rumstempererad kärnmjölk
● 8 matskedar osaltat smör, smält och kylt
● 1 tsk vaniljextrakt
● 2 koppar glutenfri mjölblandning för alla ändamål
● 1 tsk xantangummi (ta bort detta om mjölblandningen redan följer med detta)
● 1 tsk bakpulver
● ½ tesked bakpulver
● ½ tesked koshersalt
● ½ kopp strösocker
1,4 kopp packat ljust farinsocker
● Upp till 1 kopp valfria blandningar: chokladchips, hackade nötter eller russin
1. Börja med att förvärma din över till 350 °F. Se till att antingen fodra din muffinsform med en cupcake
eller muffinsfodral eller för att smörja formen väl. Detta kommer att göra det lättare att plocka ut den glutenfria
muffins efter.
2. Om du planerar att göra crumblen (vilket vi råder dig att göra eftersom detta gör en värld av
skillnad), lägg alla ingredienserna till muffins smula i en skål tills de är väl kombinerade. Plats
dessa i kylen medan du gör smeten.
3. Kombinera följande i en medelstor skål: kärnmjölk, ägg, vanilj och smör. Blanda dessa
tills de våta ingredienserna är väl införlivade. Lägg dessa åt sidan.
4. I en annan stor skål, lägg följande torra ingredienser: mjöl, xantangummi, salt, bakning
pulver, bakpulver och de två typerna av sockerarter. Vispa ihop dessa tills de är väl kombinerade.
Se till att det inte finns några klumpar i blandningen.
5. Tillsätt de våta ingredienserna till de torra ingredienserna genom att skapa en brunn i mitten av det torra
Ingredienser. Rör om dessa genom att vika ihop ingredienserna försiktigt för att undvika överblandning.
6. Lägg till eventuella inblandningar vid det här laget. Du kan välja att lägga till chokladchips eller till och med nötter. Vik dessa
tills blandningarna är ordentligt fördelade.
7. Häll smeten jämnt över muffinsformarna, jämna försiktigt ut topparna med blöta fingrar.
8. För att lägga till crumblen, börja med att bryta upp dessa i olika stora bitar med hjälp av en gaffel. Sedan,
strö dessa ovanpå muffinsen och tryck på dem så att de håller fast ordentligt.
9. Sätt in muffinsformen i mitten av ugnen och låt den stå i cirka 20 minuter. Till
kontrollera att muffinsen är klar, se om mitten av muffinsen fjädrar tillbaka när den trycks försiktigt på
Centrum.
10. Låt de glutenfria muffinsen svalna i cirka 10 minuter innan du tar ut dem
burken. Låt den sedan svalna helt innan den konsumeras.
Glutenfria godsaker finns överallt nuförtiden. Om du är förtjust i att baka och är trött på det torkade och inaktuella glutenfria produkter på marknaden, att ge detta glutenfria muffinsrecept ett försök är en sak du kommer inte att ångra.
Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024