Flera odlingslådor på en jord yta

Odlingslådor inspiration – så odlar ni upphöjt

Innehållsförteckning

Om ni letar odlingslådor inspiration och tips, då har ni kommit rätt! I denna artikel kommer vi gå igenom allt ni behöver veta för att odla i odlingslådor. Att odla upphöjt har i det stora hela blivit otroligt populärt de senaste åren. Förmodligen för att det finns otaliga fördelar med att odla i odlingslådor och pallkragar. Det ser först och främst snyggare ut än att odla direkt på friland. Sedan är det även lättare att odla grönsaker i dessa lådor. Allt håller sig prydligt på plats och det blir enklare att rensa ogräs när man odlar upphöjt.

I denna artikel går vi igenom alla steg för att kunna odla i upphöjda odlingslådor som ett proffs!

LÄS MER: Så odlar ni vackert med pallkragar

Främsta orsaker att odla i odlingslådor: 

  • En upphöjd odling tillåter dig att börja fräscht med ny jord, vilket är bättre än att använda gammal jord.
  • Odlingslådor håller värme bättre än jorden i marken, vilket gör att du kan förlänga din växttid på hösten och våren.
  • Förhöjda bäddar ger växternas ursprung mer vertikal yta att växa på.
  • Upphöjda bäddar dränerar snabbare än i markbäddar.

PLACERING AV ODLINGSLÅDOR OCH PALLKRAGAR

1. RÄTT SOLLJUS

Det första och avgörande elementet att tänka på för placering av odlingslådor, är exponering av solsken. Din upphöjda odling kommer säkert att behöva få 6 eller ännu fler soltimmar per dag. Men egentligen vill du ha så mycket solljus som möjligt. Placera helst din trädgård på den södra sidan av alla höga byggnader, som bostad, garage och höga skjul. Detta är särskilt viktigt vid kallt väder, för de människor som bor på norra halvklotet.

Om den enda plats i trädgården har fyra eller två timmars solljus om dagen, kan du fortfarande ha en upphöjd trädgård. Det du då behöver fokusera på, är att odla örter och grönsaker och växter som fortfarande älskar mindre sol .

2. NÄRA VATTEN

Den andra aspekten att tänka på när man odlar i odlingslådor, är närhet till vatten. Placera gärna din upphöjda trädgård, när det är möjligt, nära en regntunna eller en plats där den kan anslutas till ett bevattningssystem. Växter älskar konsekvent vattning och speciellt växter i upphöjda bäddar, då de tenderar att torka ut lättare.

TIPS: Skaffa ett så kallat sjävbevattningssystem, då kan ni även åka på semester utan att oroa er.

3. PLACERA SMART

Den tredje aspekten att tänka på är bekvämlighet. Dina förhöjda bäddar bör helst finnas så nära köket som möjligt. Sök upp ljusa platser nära en bakentré, ytterdörr eller till och med bredvid din uppfart för att säkerställa att du lätt kan gå utomhus med en sax för att trimma och plocka in örter till kvällsmat eller några salladsblad till lunch.

4. EN ESTETISKT TILLTALANDE ODLING

Sist men inte minst, den etstetiska aspekten, att ta hänsyn till är exakt hur dina upphöjda bäddar kan harmonisera resten av din trädgård. Din trädgård bör verka som en förlängning av övriga hemmet. Med det i åtanke, placera din upphöjda trädgård nära framstående linjer den med befintliga delar trädgården. Försök att hitta platser där du kan placera odlingslådor, längs redan etablerade linjer, till exempel en bakgård på sidan, ett staket, en uppfart, ett trädäck, en uteplats eller en pool.

en upphöjd trädgård med blommor och växter

gardengatemagazine.com

Hur hög ska en odlingslåda vara?

En förhöjd bädd bör vara tillräckligt hög för att passa de flesta växter, oavsett vilka växter du än odlar. Den lägsta höjd vi rekommenderar är ca. 15 cm, det finns det ingen anledning att låta det gå över 60 cm högt,  om du inte har till exempel ett rörelseproblem.

Kom ihåg att upphöjda bäddar som är ca 45 cm djupa, eller mer kommer att ha mycket bättre dränering än lägre bäddar. Många växter behöver heller något djupare än 45 cm. Den extra höjden är mestadels bara för trädgårdsentusiastens enkelhet och fördel. Trädgårdsjobb bör vara en tillfredsställande del av din dagliga rutin, inte en plikt som skadar dina knän och rygg.

Vilken längd ska en odlingslåda ha?

Längden på din odlingslåda avgörs av området i trädgården och de växter du vill odla i din bädd.

Om du använder trä för att bygga dina upphöjda bäddar, då är 2 meter långa brädor vanligtvis det bästa alternativet. De flesta bygger upphöjda bäddar på ca. 3 meter som tumregel. Träsängar som är för långa kan lätt börja böja sig.

BYGGA ODLINGSBÄDDAR – VILKET ÄR DET BÄSTA MATERIALET?

Detta handlar mest om en smaksak! Det finns flera olika material man kan bygga odlingsbäddar av. Som tex. trä, sten, stål osv. Här går vi igenom några av de mest kända materialen.

en grupp röda odlingslådor med jord på en uteplats

tradgardstid.blogspot.com

Trä odlingslåda

Ett bra trämaterial för upphöjda bäddar är att använda är cederträ. Ett bra hållbart robust lövträ som kommer att fungera bra i många år. Oavsett vilket trä du använder, se till att undvika plankor som behandlats med kemikalier, detta kan förgifta hela odlingen.

Om du vill färga utsidan av bädden, välj då en högkvalitativ, miljövänlig och väderbeständig bets. Vi rekommenderar att du använder en miljövänlig träbehandling på insidan av dina bäddar, för att förlänga kvaliteten, så du kan njuta av dem i din trädgård länge.

Hållbart stål

Stål är ett av de mest hållbara material som finns, då det praktiskt taget håller för evigt. Det behöver heller inte underhållas som tex. trä och sten. Här är några orsaker att använda stål till din odlingssäng!

  • Stålbäddar har tunna sidor, och denna smala profil gör att du kan maximera din växtyta.
  • Stål är en hållbar resurs.
  • Jorden i en stålträdgård kommer att värmas upp snabbare än en träbädd på våren.
  • Stål är ett livsmedelssäkert ej toxiskt material.

en fontän i en upphöjd trädgård

Snygga men dyra stenar

Att använda stenar i en trädgård gör den mer levande. Jag minns mamma använde alltid mindre stenar runt rabattkanterna, det gav trädgården ett vackert naturligt intryck.

Inget slår heller sten, när det kommer till  lång livslängd när det gäller trädgårdsprodukter. Detta oavsett vilken typ av temperaturnivåer, fukt och vattenförbrukning din upphöjda odling kommer att uppleva. Stenmaterial är också säkert för odlingar, de de inte avger gifter.

Nackdel: Stenmaterial är känt för att vara dyrt, så tänk på att försöka köpa begagnad sten ist för helt ny.

FYLLA EN ODLINGSBÄDD MED JORD – SÅ GÖR DU

För fylla din bädd med jord, oavsett om du lastar av påsar med jord i sängen eller kör jord från en stor kulle på din uppfart, så måste du fylla upp dina bäddar långsamt. Se till att skydda din vattenresurs (d.v.s. din droppvattning, som redan borde vara installerad) som du gör. Placera något som en bit plast eller tyg över röret, som kommer upp för att se till att du inte får smuts in i det.

När du fyller på med jord se till att blöta jorden ordentligt, så att du kan fortsätta att fylla upp den hela vägen upp. Detta kommer att förhindra att jordnivån i din bädd, från att plötsligt sjunka några centimeter över natten.

Vad ska man ha i botten på en odlingsbädd?

Det finns många tveksamma tips online, vad man ska lägga i odlingslådans botten som tex. plastflaskor eller soppåsar, för att spara pengar på jorden. Men denna typen av fyllnad motverkar syftet att ge dina växters rötter allt odlingsutrymme de behöver. Fyll istället upp dina upphöjda bäddar från botten ända till toppen, med ett bra organiskt kvalitetsmaterial som kommer gödsla växterna. Inte ett toxiskt plastmaterial, som kommer att brytas ner långsamt och förorena din jord med giftiga plastpartiklar.

Tänk hållbart när du fyller din odlingsbädd!

Vilka är de bästa växterna att odla i en odlingsbädd?

Ni kan odla allt från örter, grönsaker till olika blommor. På bara nio kvadratmeter odlingsyta, kan ni odla gräslök, penséer, rädisor, kål, mangold, grönkål och en sockerärtväxter som växer upp på en spaljé.

SLUTSUMMERING – ODLINGSLÅDOR INSPIRATION

Som ni sett i detta inlägg finns det massor av orsaker att odla upphöjt. Det är bara att tänka på det vi tipsat om, sen kan ni köra igång era odlingar. Sänd gärna in bilder hur det blev, så kanske just ER odling kommer med här på Inredningsvis i sommar.

Lycka till!

 

Foto längst upp: joegardener.com

 

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

    Maria Ljungström
    Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

    Senaste inläggen

    Inredningsvis i media

    Följ Inredningsvis

    Om inredningsvis

    Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

    Kontakt

    info@inredningsvis.se

    Kontakta oss

    Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024