Stenplattor uteplats - bästa tips och inspiration

Stenplattor uteplats – bästa tips och inspiration

Gräs, rabatter, äppelträd och grusgångar i all ära, men vill du ha en riktigt stilren uteplats är det stenplattor på uteplats som gäller. Med plattor av sten kan du skapa en fantastisk uteplats och samtidigt få din egen unika touch. Det bästa av allt är att man kan göra jobbet själv och på så sätt hålla budgeten på en rimlig nivå.

 En annan fördel med marksten är att det är lätt att underhålla. Medan en gräsmatta måste vattnas och ses om, behöver stenplattor oftast bara sopas med en vanlig kvast och spolas med högtryck en gång per år. Det går att skapa vackra mönster i stenläggningen genom att arbeta med olika typer av sten och dessutom är det ett mycket tåligt underlag, perfekt för parkeringsplatsen för bilen.

LÄS MER: Planera trädgård – 7 tips för gröna nybörjare

Här ger vi er bästa stenplattor uteplats tips och inspiration, samt svar på ev. frågor om att lägga marksten.

Stenplattor uteplats

Foto: Flisby.se

Så väljer du rätt marksten till din uteplats

Ett hett tips för dig som ska välja marksten till din uteplats är att besöka en återförsäljare av just marksten. Där kan du inte bara klämma och känna på plattorna, du kan också se hur dom ser ut när dom är utplacerade. Hur lägger sig solljuset på plattorna, osv.

De vanligaste materialen på marksten är kalksten, betongsten, marmor, skiffer, granit och sandsten. Granit är dyrare än de flesta andra material men ger ett naturligt intryck då det är hämtat direkt från naturen.

Betongsten är relativt vanlig och är en billigare variant som lämpar sig väl om du ska stensätta större ytor, till exempel en uppfart till ditt garage eller carport.

SHOPPA UTEMÖBLER

Förarbetet är A och O

När du ska placera ut marksten på din tomt är det superviktigt att göra ett bra förarbete. Speciellt om du ska köra upp bilar på stenarna. Då behöver du packa marken under innan du lägger på ett tunt lager flis eller grus.

Använd gärna markduk under gruset för att förhindra att ogräs växer upp och ställer till det för dig. Det finns också en speciell fogsand som man kan använda sig av efter att man lagt ut plattorna och som förhindrar tillväxt av just ogräs.

Även när du ska anlägga ett gångstråk med marksten, bör du se till att ha ett jämnt och packat underlag. Lägg sedan på cirka 5 cm grus som du rakar ut jämnt och fint. Använd vattenpass och en planka för att se till att det blir rakt. När du har en perfekt och plan yta av grus, är du redo att börja lägga ut plattorna.

Foto Flisby

Olika sätt att placera stenplattor

Det finns många olika sätt att placera stenplattor på. Det vanligaste är att man placerar dom i förband. Tänk på att ju större ytan som ska stenläggas, desto svårare blir det att lägga plattorna på rad. Det kommer att se ut som att plattorna svajar, vilket inte blir snyggt. Ett enkelt sätt att undvika detta är att antingen bryta av med tvärgående plattor, för att sedan återuppta plattor på rad. Men ännu bättre är att lägga stenarna i förband.

Tänk också på att vissa mönster gör att man behöver kapa fler plattor. Detta är ett tidsödande jobb och många gånger vill man välja ett mönster som minimerar antalet stenar som behöver kapas.

FAQ – Vanligt förekommande frågor om plattor för uteplats

Frågor kring just stensättning är många och här samlar vi svaren på några av de vanligast förekommande frågorna.

Kan man lägga marksten direkt på jord?

Man kan lägga marksten direkt på jord men det rekommenderas inte. Underlaget är för poröst och det kommer bli vågor i stensättningen. Dessutom är jord som gjort för ogräs och du kommer få problem med gräs och annat som växer upp mellan stenarna.

Måste man padda marken innan man lägger marksten?

Om du bara ska anlägga en enkel gång i din trädgård, behöver du inte padda. Men om du ska anlägga en garageuppfart eller liknande, bör du definitivt padda innan för att undvika att ytan blir vågig efter en tid.

Ska man använda markduk vid plattsättning?

Hellre en markduk för mycket än en för lite. En markduk hjälper till att förhindra att det växer under plattorna, vilket kan göra en plan och fin plattsättning vågig. Dessutom slipper du ogräs som växer upp mellan plattorna.

Foto Flisby

Summering – Stenläggning uteplats

Vi har gått igenom hur du gör för att få en perfekt stenläggning för din uteplats. Beroende på hur din uteplats kommer vara konstruerad och vad den ska användas till, behöver du tänka på vissa saker. Till exempel avgör storleken på din uteplats vilket mönster du bör lägga stenarna på. Stora uteplatser blir mer känsliga för ojämnheter, varför man bör välja mönster som är förlåtande för just svängningar, exempelvis i förband.

Tänk på att göra ett gediget förarbete för din uteplats och se till att gruset som ligger under dina stenar är helt plant, likt ytan på en sjö. Då kommer även er marksten att se plan och fin ut.

Lycka till med att plattsätta din uteplats!

 

Foto längst upp: Flisby.se

 

 1. Underbart hem i min hemstad! Jag bara älskar blått…

  Jag bor i hus på landet, dock med massor av grannar runt omkring. Drömmer dock om gammal lägenhet inne i stan!

  Tack för fin hälsning inne hos mig!

  Kram Elin

 2. That’s a great place!
  Just like you I am torn between the city and the country, your ultimate solution is the best I think (but I’m not sure I can afford it ^^)
  xx

 3. Just like you I’m torn between the two. Would love to have both! This blue and white is wonderful.

 4. Amazing interiors and inspiration. I just love the second photo, it’s styled to lovely. x/Mads :)

 5. Ah this villa is so beautiful! I love the slightly rustic decor, made modern by the blue and white accents.

  Thanks for visiting my blog & following on twitter! :) I’m following you back. Lovely blog!

  Helen at “Hels Yeah” xx

 6. Very beautiful <3

 7. Youe design ideas are so creative and the same time can see already tradition style but with a new small detals. Very nice

 8. wow, amazing!

 9. A very stylish home which is so welcoming too. I’m drawn to blue at the moment and those cushions in the first photo are gorgeous.

 10. På landet, utan tvekan! Det räcker att besöka storstad någon gång ibland för min del.
  Ha en skön helg
  //bara anna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström

Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Annonsering

Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024