fbpx

Bygga veranda – 6 klockrena tips

Äntligen kommer våren och då funderar många på att bygga en veranda! Det finns ingenting som slår att välkomna sommaren på sin alldeles egna veranda och njuta av solen, god mat, trevligt sällskap och det lugn som infinner sig där. Det finns dock flera saker att ta i åtanke inför man ska bygga verandan.

LÄS MER: Bästa tips för att bygga balkongräcke

Här kommer 6 grymma tips för dig som aldrig har byggt en veranda förut eller för dig som bara vill ha lite inspiration! Vi tipsar även om grymt fina verandor nedan som ni kan bygga själva. De kommer färdiga i paket enkla att montera upp.

Ni hittar vackra veranda ovan att köpa HÄR

 #1 Börja planera

Tips nummer ett är att börja. Många sitter och planerar så länge att sommaren hinner bli höst. Gör en grov skiss över hur din veranda ska se ut och åk sedan till byggvaruhuset och köp dina första reglar. Sedan brukar det mesta ge med sig och projektet rullar på.

#2 Se till att ha rätt verktyg

Det finns ingenting mer irriterande än att behöva pausa sitt projekt för att man saknar verktyg. Än värre är att försöka fixa någonting med ett annat verktyg, vilket kan leda till katastrofer. Till exempel att kapa en regel med en sticksåg. Du behöver generellt följande:

  • Gersåg
  • Sticksåg
  • Skruvdragare
  • Skruv & Spik
  • Hammare
  • Vattenpass
  • Måttband eller tumstock

#3 Ta hjälp av vänner

Att bygga är roligare om man gör det tillsammans. Bjud in dina vänner till en dag i din trädgård där ni snickrar och äter lite god mat. Det kommer garanterat bli en lyckad tillställning där du får en boost med ditt projekt, samtidigt som du stärker banden till dina vänner.

Ni hittar veranda ovan HÄR

#4 Behöver du bygglov?

Tänk på att en veranda vissa gånger kan behöva bygglov. Vanligaste anledningarna till detta är att man bygger väldigt nära sin tomtgräns. Om du ska ha ett överhängande tak till din veranda kommer du garanterat behöva bygglov. Hör med din kommun vad som gäller och var proaktiv här. Det är inte kul att behöva riva något bara för att man struntat i att kolla upp vad som gäller.

#5 Ta hjälp av byggproffs

Om du ska ha ett tak över din veranda och åstadkomma den perfekta amerikanska verandan, rekommenderar vi att du tar hjälp av byggproffs. Dessa konstruktioner är ganska avancerade och kräver fackmannamässigt hantverk. Om du snickrat en del förut kan du så klart lösa detta genom att ta del av befintliga ritningar och göra din egen research online.

#6 Måla och ta hand om din veranda

När du har byggt klart din veranda, måla den inte bara en eller två gånger, utan tre gånger. En veranda får utstå mycket väder och vind och för att den ska hålla i många år behöver den vara skyddad mot vädrets makter. Förslagsvis väljer du samma färg på verandan som du har på fasaden på ditt hus. Då blir det enhetligt och snyggt!

FAQ – Bygga veranda

Här samlar vi svaren på några av de mer vanligt förekommande frågorna när det kommer till att bygga en veranda.

Hur stor veranda får man bygga utan bygglov?

Man får bygga hur stor veranda som helst utan bygglov, men om det sitter en takdel monterad i fasaden så behöver man per automatik bygglov, då det ses som en tillbyggnad av huvudbyggnaden.

Vad skiljer altan från veranda?

En altan är i regel ett trädäck som ligger på marken. En veranda däremot har ett trädäck men också en taktdel som är förankrad i fasaden.

Vad kostar det att bygga en veranda?

Om du anlitar en byggare kan du räkna med allt från 30.000 kronor och uppåt för att bygga en altan. Allt beror på hur stor den är och vilket material du väljer, samt hur mycket arbete som krävs med marken.

Veranda byggpaket ovan finns HÄR

Summering – bygga veranda

Vi har tittat närmare på hur du bygger din egen veranda och här har du fått 6 starka tips som gör att du ökar dina chanser att lyckas med din veranda. För att summera det hela, tänk på bygglovet och hör hellre en gång extra med din kommun, så slipper du otrevliga överraskningar senare. Ta hjälp av vänner för att göra det roligare och ta hjälp av fackmän när du bygger taket.

REA FYND SHOP

Soffadirekt
59956995
Soffadirekt
42956495
Soffadirekt
8003995 - 80 %
Soffadirekt
1139 - 70 %3795
Soffadirekt
27954395
Soffadirekt
10952255 - 51 %
Soffadirekt
17954495 - 60 %
Soffadirekt
12953495 - 63 %

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

COSORI AIRFRYER

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis