Renovera veranda – 6 bästa tipsen

Snart är våren här och visst längtar vi efter de varma sommardagarna, när vi kan sitta på verandan och njuta av härligt sällskap, god mat och – inte minst – strålande sol! Våren är en perfekt årstid för att renovera sin veranda. En renovering av verandan gör att din veranda håller längre och det blir också betydligt mer njutbart att sitta på en veranda som är fräsch och snygg.

LÄS MER: Så byter ni taket själva – steg för steg

Många nöjer sig kanske med att gå över träet med slipmaskin för att sedan olja sin veranda. Men faktum är att det finns många andra smarta saker att göra med sin veranda, när man ändå är igång.

Renovera veranda – 6 bästa tips

Foto: lovegrowswild.com

#1 Se över brädor och skruv

Det första du ska göra när du renoverar din veranda är – föga förvånande – att se över brädorna. Behöver någon bytas ut? I så fall avlägsnar du brädan som behöver bytas, använder den som mall för att såga ut en ny bräda och sedan byter du ut den. Det är också vanligt att skruvar eller spik börjar släppa efter något år och då behöver dessa förmodligen avlägsnas och nya sättas på plats. Ibland kan det dock räcka med att gå över verandan med skruvdragaren eller hammaren och få skruvar och spikar på plats igen.

#2 Tvätta verandan

Under vintern och framförallt hösten, tar verandan mycket stryk av det hårda vädret. Mycket smuts blåser i luften och hamnar på verandan. När våren kommer behöver du tvätta verandan så att den blir ren och fin. Använd varmt vatten, lite diskmedel och ättika som du blandar i en hink. Det finns också speciell trärengöring att köpa om du hellre vill använda det. Gå sedan över brädorna med en borste. Spola av med trädgårdsslangen när du är klar.

#3 Slipa verandan

Om träet på din veranda börjat bli torrt och med många flisor, är det kanske dags att slipa brädorna och behandla dom med olja. Det här är ett roligt arbete som gör stor skillnad på din veranda. Här kan du också passa på att ge din veranda en ny look genom att exempelvis välja en mörkare ton på oljan som du behandlar verandan med.

När du väl är klar kommer du dels se en estetisk skillnad på din veranda – den kommer vara skinande ren och fin – och du kommer också att ha skyddat träet på verandan väl inför kommande höst och vinter.

Foto: welcometosarahdise.com

#4 Se över växter och krukor

För den som har gröna fingrar är en veranda en perfekt plats att dekorera med lite växter och blommor. Kanske ligger förra säsongens blommor nu döda i krukorna? Då är det dags att rensa alla krukor, slänga växterna på komposten och ta en tur till handelsträdgården för att införskaffa nya växter.

Tänk på att välja växter som klarar av att inte stå direkt under himlen. Här behöver du växter som trivs i skugga och lite svalare temperaturer.

#5 Få din veranda i våg

Med åren kan ofta verandor och altaner börja svikta. Detta beror på att marken de står på inte har någon betongplatta under sig, utan den ligger i regel direkt på marken. Efter en tid kan vissa delar sjunka ned något, och då är inte verandan i våg. Men oroa dig inte! Det här är enkelt åtgärdat.

Börja med att gå över verandan med ett vattenpass och se var den lägsta punkten är. Kanske är det ett hörn som sviktar lite och lutar nedåt? Då använder du förslagsvis en domkraft för att från utsidan lyfta upp den del som sviktar. Placera gatsten eller något annat hårt material under för att ge stöd åt verandan. Gå sedan över med vattenpasset igen för att se så att det blivit rakt.

#6 En ombonad veranda

Beroende på hur din veranda är byggd, finns det olika möjligheter för att göra din veranda ordentligt ombonad och mysig. Har du exempelvis en inbyggd veranda, kan du ställa in mer väderkänsliga möbler och dekorera med sådant som vinden annars hade förstört.

Se verandan som en plats där ni får chansen att få svalkande luft under varma sommardagar och där man kan sitta och socialisera. Investera i bekväma möbler och försöka att bygga en mysig atmosfär.

Sammanfattning

Snart är det vår och det är dags att renovera verandan inför sommaren. Här har vi listat ett antal saker som du kan göra med din veranda för att göra den finare och även mer rustad inför kommande höst och vinter.

  1. Se över brädor och skruv och rätta till vid behov
  2. Tvätta verandan
  3. Slipa verandan
  4. Investera i växter och blommor
  5. Se till att verandan är rak
  6. Investera i växter och blommor

Foto: stylinbyaylin.com

Din veranda bör ses över varje år och tas om hand så att den håller länge. Då blir också sommaren mer njutbar. För vem vill inte kunna sitta på en fin och nyrenoverad veranda och njuta av en kall drink, en kopp kaffe, eller bara lite fint sällskap i sommarsolen?

UTEPLATS SHOPPEN

 

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Skriv en Kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Senast uppdaterad 701 visningar

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis