Att använda ett ritprogram för hus kan underlätta både om du ska bygga ett nytt hus, göra en tillbyggnad eller renovera ett rum. En konkret ritning och plan underlättar såklart både för dig och för hantverkarna.
Är du intresserad av att skaffa ett ritprogram för hus? I den här artikeln får du nyttiga tips kring programvara för ritningar och modeller. Här går vi igenom allt du vill och behöver veta!
Det finns några olika kategorier av ritprogram, från mycket enkla till mycket kraftfulla. Lite översiktligt kan vi säga att det finns tre typer av mjukvara. Vilken kategori du ska sikta in dig på beror mycket på vad du faktiskt ska göra med programmet!
De tre typerna är:
Det finns många program som låter dig skissa på och modellera såväl byggnader som annat – helt enkelt mer allmänna program för grafik. Den här typen av program fungerar ofta alldeles utmärkt om du vill skissa på enskilda tillbyggnader eller renoveringar.
Väljer du ett allmänt grafikprogram kan du till exempel rita badrum och kök samt göra planritningar. Prislappen för att använda den här typen av mjukvara brukar inte vara så hög. Ibland är programmen till och med gratis.
I den här kategorin finns allt från gratis ritprogram med lite enklare funktioner till mycket kraftfull mjukvara avsedd för arkitektkontor. Idén med programmen är att ge dig möjlighet att rita allt från ett nytt kök till ett helt hus.
För program som riktas mot privatpersoner är grundregeln att du får betala en slant (även om vissa program är gratis). Du får samtidigt mer funktionalitet för att rita och designa hus från planritningen och framåt. Väljer du en mjukvara för professionell användning får du så klart proffsverktyg. Dock kan kostnaden skjuta i höjden.
För de flesta är ett ritprogram för hus avsett för privatpersoner rätt väg att gå. Många gånger finns testversioner att använda. Genom sådana får du en bild av hur programmen fungerar innan du eventuellt köper.
Kan man göra egna bygglovsritningar?
Med ett bra ritprogram för hus kan du göra dina egna bygglovsritningar för ombyggnad, tillbyggnad och till och med nybyggnad. Grundregeln är att ritningarna bör vara fackmannamässigt upprättade.
Naturligtvis finns gratis ritprogram för hus att använda. Frågan är om det är något att rekommendera? Svaret kan mycket väl vara ja – det gäller bara att programmens funktioner är tillräckliga för dig.
Det finns flera mjukvaror som kan laddas ned gratis. Sweet Home 3D är ett bra exempel. RoomSketcher är ett annat. Gör en sökning hos Google eller Bing för att hitta fler exempel.
Har Google ritprogram gratis? Hur är det med Microsoft? SketchUp är en onlinetjänst från Google som kan användas gratis bland annat för husritningar. Microsoft har byggt in funktioner för planritningar i Office-paketet.
De vanligaste gratisprogrammen:
Det kan vara lockande att använda de program för grafik som du redan har på datorn. MS Paint är ett bra exempel. Det kan också vara lockande att försöka designa i webbaserade bildprogram.
Förutom att båda dessa typer av program har begränsat med funktioner överlag, är de inte designade specifikt för ritningar och modeller. Istället för att du kan använda färdiga moduler och liknande får du hitta på egna lösningar. Det tar tid och det är inte säkert att resultatet blir särskilt bra.
Är det enkelt att använda husritningsprogram?
Startsträckan för att komma igång med mjukvara för att rita hus kan vara relativt lång. Programmen har nämligen många funktioner. För den som inte har jobbat med 3D och ritningar tidigare kan det ta ett tag att bli bekväm med funktioner och egenskaper.
Om du inte jobbar på en arkitektbyrå behöver du inte de allra dyraste professionella programmen. Om du bara ska göra en planritning för att skicka till kommunen, skissa upp en tillbyggnad eller rita upp ett nytt kök behöver du inte något proffsprogram! Det är bra att sätta rätt ambitionsnivå.
Ett tips är att börja med ett kompetent gratisverktyg. Om det visar sig vara tillräckligt så är det perfekt. Behöver du ett lite mer kraftfullt och komplett verktyg kan du med fördel börja med en prova på-period för en mjukvara med funktioner för privatpersoner.
Dwg är en standard som de flesta CAD-program har stöd för. Att spara husritningar, skisser med mera i det här formatet är smart eftersom filerna då kan öppnas och bearbetas i en stor mängd program.
Om du har ett program som låter dig spara i dwg-formatet kan det verkligen underlätta. Din arkitekt kan enkelt öppna filerna och detsamma gäller för VVS-firman, snickaren, elektrikern och andra hantverkare.
Var finns ritningarna på mitt hus?
Du kan alltid vända dig till din kommun för att få ut planritningarna på din fastighet. Även Lantmäteriet har många uppgifter om din fastighet.
Det finns inget ritprogram för hus som är komplett med alla sorters fönster, dörrar och andra delar. Detta faktum kan bli begränsande för dina tankar. Det är lätt hänt att man ritar sitt hus enbart utifrån vad programmet kan erbjuda. Det är sällan optimalt i längden.
Ett sätt att komma runt det här problemet är att använda ett annat extra ritprogram samtidigt. Idén är då inte att göra två ritningar, utan att få mer inspiration och fler idéer. Självklart finns också möjligheten att ha en kontakt med en arkitekt för att få fler inspel och kunna bolla idéer.
En arkitekt är expert på funktion och estetik inom allt som har med byggnader att göra. Om du ska anlita en arkitekt är det klokt att göra det i ett så tidigt skede som möjligt. Då kan han eller hon vara med från början och hjälpa dig med grunderna.
Känner du att arkitekten är en onödig extra kostnad i ditt projekt? Tänk då på att han eller hon också kan hjälpa till med att hitta smarta, ekonomiska lösningar för projektet.
När du ska välja ritprogram till hus bör du välja det program som har de funktioner du behöver och det till rätt pris. I den här artikeln ger vi dig tips på hur du kan tänka när du väljer. Som du kan se har du flera alternativ. I artikeln framgår också att de lite enklare (och billigare!) alternativen kan vara bra val för de allra flesta.
Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024