Markiser tips & råd - allt ni bör veta innan köp

Markiser tips & råd – allt ni måste veta innan köp

Innehållsförteckning

Markiser är ett av de mest populära sätten att få skugga till din uteplats, och öka komforten i ditt hem. De kan antingen användas för fönster, verandor eller till och med däck. Om du funderar på att köpa markiser har du förmodligen många frågor, och det är därför vi har sammanställt den här guiden om markiser. Låt oss ta reda på om de är den bästa lösningen för ditt hus!

LÄS MER: Så väljer ni rätt tapet- 6 bästa tips

Är markiser värt att skaffa?

Ja, markiser är definitivt värt det, eftersom de kan skapa skugga, och de är pålitliga. Men allt beror på vädret och klimatet i ditt område och dina specifika behov. Att köpa en kvalitetsmarkis brukar vara det bästa alternativet eftersom det ökar värdet på ditt hem, håller längre och det skyddar faktiskt ditt hem.

Å andra sidan, under sommaren kan markiser faktiskt hjälpa till att göra ditt hus svalare. Detta är ytterligare ett sätt att spara pengar om du har en luftkonditionering igång under sommaren. Ur utseendesynpunkt får markiser ett hus att se stiligare ut, och det ger dem ett bekvämare utseende.

Även om de är mer populära i varmare länder kan du fortfarande ha mycket nytta av markiser om temperaturen på sommaren är väldigt hög, och du vill skapa skugga och göra ditt hus svalare.

Ni hittar grå markis ovan HÄR

Hur mycket kostar det att köpa en markis?

Kostnaden för en markis varierar mycket, beroende på vilken kvalitet, storlek och vilka funktioner du önskar. Det finns även den traditionella markisen som dras in för hand, och det finns elektriska versioner som dras in med en knapptryckning. Som en tumregel kommer en enkel markis för ett fönster att börja över 1 000 kr, beroende på fönstrets kvalitet och storlek. Ni kan även kolla olika markiser bäst i test online. Om ni vill satsa på billiga markiser eller dyra är en smaksak och här kommer några konkreta tips innan köp.

Hur mycket kostar det att lägga till en markis på en veranda?

Att lägga till en markis till en veranda kan vara en relativt dyr uppgradering, beroende på storlek och typ av markis. Det mesta av prisskillnaden beror på storleken på din veranda eller uteplats. Om du har en mycket stor yta att täcka kan det gå över 10 000 kr, vilket kan vara dyrt för vissa människor. I vissa fall kan de högre kvalitet till och med gå över 20 000 kr. Olika stilar och material kan också göra att priset varierar, så tänk på det.

Sammantaget är detta en investering som gör din veranda till ett mer inbjudande utrymme och skyddar dig och ditt hus.

De flesta markiser för en liten veranda kan variera mellan 5 000 eller mer beroende mest på storleken. Du bör också räkna in kostnaden för att installera, vilket vissa företag också tar ut. Dessutom, om du behöver en skräddarsydd markis med specifika dimensioner, kan det också ta längre tid, och priset blir också högre.

Ni hittar beige markis ovan HÄR

Bra priser på Markiser har dessa butiker:

Jysk, Bauhaus, Rusta och Jula.

Vilka är de olika typerna av markiser för hemmet?

Det finns 3 huvudtyper av markiser för hemmet:

 •  Infällbar markis
 •  Stationär markis
 •  Fönstermarkis

Infällbar markis

Den infällbara markisen är den vanligaste typen eftersom du kan använda den under våren, sommaren och tidig höst, och sedan dra in den för vintern. Dessa kan antingen vara manuellt manövrerade eller de elektriska, som kommer med en fjärrkontroll för infällning.

Stationär markis

Den stationära markisen är den klassiska modellen som stannar på samma plats. Dessa modeller tenderar att vara mer ovanliga idag, men de används fortfarande särskilt i större områden som däck och verandor.

Fönstermarkis

Äntligen har vi fönstermarkiser som namnet antyder används i fönster. Dessa är ganska vanliga, och de är också ganska lätta att installera. De kan hjälpa dig att göra ett rum kallare under sommaren och ge skugga. De flesta fönstermarkiser är också infällbara.

Ni hittar randig markis ovan HÄR

Vilken typ av markis är bäst?

Den infällbara markisen kommer alltid att vara den bästa lösningen eftersom den är mer pålitlig och hållbar. Dessutom kan du också styra hur mycket skugga du vill ha och dra tillbaka den när du inte använder den. De är mycket robusta, och det enda valet du behöver göra är mellan de traditionella manuella eller de elektriska.

Är markis bättre än pergola?

Markiser och pergolor är båda utmärkta sätt att skapa skugga och få ditt uteutrymme att se stiligare ut. Men de tjänar två olika syften för det mesta.

Medan en markis kan användas nära huset och i fönster, brukar pergolor vara mer oberoende strukturer för att skydda ett loungeområde eller en matplats utanför. Pergolor kan också vara dyrare beroende på vilken modell du går för, och om ditt mål är att ge skugga nära ditt hus är markiser den bästa lösningen.

Men om du vill skapa en unik struktur på din bakgård, att du kan lägga till utemöbler, och till och med en matplats, är pergolor det bästa alternativet för det.

Kan markiser användas i regn?

Ja, markiser kan användas i regn, men du måste se till att du köper en förtält av hög kvalitet som är vattentät. Anledningen är att om du köper en billig så kan den börja rosta av, eller visa tecken på skador. Detta innebär att markisen inte kommer att hålla länge och du måste byta ut den.

Att köpa en vattentät markis är också viktigt, men om det regnar vill du dra in det, så det skyddar dess livslängd.

Varför en vattentät utfällbar markis är bäst

En vattentät infällbar markis är designad för att användas i våta eller regniga förhållanden. Markisen är gjord av ett vattentätt material som kan hindra vatten från att sippra igenom, och den har en infällbar design så att den snabbt kan dras tillbaka när det börjar regna. Denna typ av markis är idealisk för användning i områden där det finns stor risk för regn eller fukt, såsom uteplatser, däck och balkonger.

Ger en markis ett mervärde till ett hus?

Ja, totalt sett kommer en markis att ge ett mervärde till ditt hus. Detta beror på att det gör ditt utomhusutrymme mer elegant och förbättrar bekvämligheten i ditt hus överlag. Det hjälper till att hålla solen och regnet borta, och som husägare är detta en värdefull investering du kan göra i ditt hem.

Hur länge håller utfällbara markiser?

Infällbara markiser håller i genomsnitt 10 år, och vissa ännu mer. Beroende på kvaliteten på materialen och den omsorg du ger dem kan de till och med hålla i mer än 15 år.

Billigare modeller kanske bara håller i tre år till fem år, beroende på klimatet i ditt område. Det är viktigt att notera att regelbunden användning och exponering för väder och vind kommer att minska livslängden på en markis.

Slutsats

Markiser är ett utmärkt sätt att skapa skugga och skydda dig och ditt hem från yttre element som sol och regn. De är något överkomliga för vad de kan göra, och de flesta av högkvalitativa modeller kan hålla i årtionden. Detta är något som du bör överväga som husägare eftersom det också kommer att öka värdet på din fastighet.

 

Foto första bilden från Miljöma.se

 

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström
  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024