Välja tapet – Guide till trendiga stilrena tapeter

Innehållsförteckning

(I samarbete med Familjetapeter)

Att välja tapet är inte lätt då det är en djungel av tapeter numer. Denna säsong kommer vi se mycket mönstrade tapeter med gammaldags charm. Vill du skapa ett inbjudande och varmt hem är tapeter med organiska motiv rätt väg att gå. Dessutom är detta en lyckad tapetstil, som aldrig tycks gå ur tiden.

LÄS MER: Så väljer ni rätt tapet till kök

Här får ni nu 6 tips om hur ni kan välja en tapet som du garanterat kommer att trivas med under många år – och som passar i just ditt rum.

1. Vid val av tapet – Känn efter med hjärtat

Att inreda ett hem handlar väldigt lite om att fånga trender, om vi ska vara ärliga. För att verkligen lyckas skapa ett rum eller ett helt hem som du trivs med i många år gäller det snarare att känna efter vad just du och den som bor där gillar. Det är så du får till den där perfekta känslan som du älskar. Försök att känna efter bortom snabba trender som du suktar efter för stunden, och fundera över vad du faktiskt tycker om på riktigt.

En bra regel är att börja känna efter vilka kulörer som du tycker om. Kanske har du kläder i många blå toner eller trivs med gröna detaljer runt omkring dig. Kanske skulle du då också trivas med ett vardagsrum med en blå tapet eller ett sovrum med grön väggfärg.

Tapet Grace sage green. Tapeten Grace finns i fyra olika färgställningar.

2. Fatta beslut med förnuft

Skulle det nu vara så att du gärna klär dig i chockrosa vill du förmodligen inte ha den knalliga kulören på väggarna hemma särskilt länge. Det kanske är kul för en stund men förmodligen kommer du att tröttna snabbt när en så stark kulör breder ut sig i stort format över hela väggar.

Men har du en förkärlek till rosa kan du hålla dig till just den kulören men gärna välja ett par nivåer sobrare, softare och välja en tapet som går i skir rosa. På så sätt fångar du upp en kulör som du vet att du verkligen tycker om men fattar ett klokt beslut och väljer en mer diskret tapet som du förmodligen kommer att trivas med under lång tid.

När du inreder hemma är det viktigt att du väljer material och detaljer som du vill leva med länge, och då kan det vara bra att välja lite mindre vågade alternativ. Att då välja en någorlunda neutral färgskala kan vara ett bra sätt att göra genomtänka val och skapa ett hem som du verkligen kommer att älska under många år.

Tapet Salvia red. Salvia finns i tre olika färgställningar.

3. Anpassa mönster efter rum

I ett rum där du tillbringar mycket tid är framgångsreceptet att välja en tapet som du verkligen vill njuta av men som du också kan se mycket av. En väldigt brokig tapet på vardagsrummets alla väggar kan ofta upplevas som lite för mycket och kan ibland ge ett väldigt rörigt intryck. Ofta behöver våra ögon något lite lugnare att vila på.

En tapet med brokigt mönster passar perfekt i så kallade genomfartsrum där du ofta passerar men inte tillbringar så mycket tid. I till exempel en hall passar en stormönstrad tapet därför fint. Det blir dessutom ett väldigt personligt första intryck när någon kommer hem till dig.
I ett sovrum, ett kök eller ett vardagsrum passar det istället bra att välja lite mer småmönstrade mönster, eller en sober färgskala.

Tapeten Lina green. Lina finns i tre olika färgställningar.

Skulle du trots allt vilja ta i lite mer när det gäller mönster och färg kan en fondvägg vara ett bra alternativ. Då kan du välja en lite mer vågad tapet på en av rummets väggar, men måla eller tapetsera de övriga väggarna i kulörer eller mönster som är lite lugnare för ögat och ger ett lite mer harmoniskt intryck. Dessutom kan det då vara bra att tänka på att de andra väggarnas färger och mönster kan passa även om du efter en tid väljer en ny tapet eller färg på din fondvägg.

4. Satsa på tidlösa mönster

Brooklynbridge som fondvägg hade sina 15 minuter i rampljuset för många år sedan. Och betongväggen som fondvägg likaså. Även om du suktar efter en mönstrad tapet som är lite vågad finns det mönster och formspråk som både upplevs trendiga men ändå aldrig tycks gå ur tiden. Sådana tidlösa tapeter kan till exempel vara med organiska blommiga mönster. Och det finns blommiga tapeter i många olika stilar och färger för ett hems alla rum.

Det finns tapeter med skira, romantiska blomster och det finns praktfulla tropiska djungelmotiv eller slingrande medaljongliknande mönster. Men den gemensamma nämnaren är att organiska motiv sällan går ur tiden utan kommer alltid att kännas lika rätt. Wallpassion har ett stort sortiment tidlösa och stilrena tapeter som vi gärna vill rekommendera.

Tapeten Evelyn cream white. Evelyn finns i två färgställningar.

5. Matcha tapeten med rätt målarfärg

Att måla in golvlister, fönster- eller dörrfoder i en målarfärgskulör som matchar tapeten tar ditt rum till en helt annan nivå. När sådana detaljer och väggarna gifter sig stilmässigt med varandra skapar det ett väldigt genomtänkt och välarbetat intryck. Det kan ofta upplevas som svårt att välja rätt kulör av målarfärg som matchar din tapet. Men Wallpassions färgsättningsproffs matchar så gott som alla tapeter på marknaden med rätt kulörer av målarfärg. De gör helt enkelt det svåra jobbet åt dig och dessutom är färgen svanenmärkt.

Skulle du tycka att det är ett för stort jobb att måla in alla golvlister blir det också fint att måla in soffbordet, en pall, eller en blomkruka till ditt tapetserade rum i en matchande kulör. Det kan vara en enkel genväg för att få till den där genomtänkta, genuina känslan i ett rum.

Tapeten Livia green med de matchande målarfärgskulörerna Sommarljus, Skogsfröjd och Blomsterhav.

6. Beställ tapetprov och färgprov

Tapet och målarfärg upplevs olika i olika väderstreck. Även om du kanske spanat in en grön tapet eller målarfärg kan det vara bra att beställa hem ett provark med både uppmålad färg och ett tapetprov för att se hur de gör sig i det rum du tänkt göra om. Välj gärna ett självhäftande färgprov så att du kan flytta runt det och se hur olika kulören upplevs i olika väderstreck och under olika tider på dagen.

Dessutom är ett färgprov uppmålat på ett självhäftande ark mycket mer klimatvänligt än om du köper hem en hel provburk och målar själv. Då måste du dessutom måla upp färg på flera väggar och det blir ju himla tråkigt om du sedan dröjer lite med renoveringen och behöver leva en tid med olika kulörer målade lite här och var på väggen.

Ett kit med självhäftande färgprover från Wallpassion.

Slutsummering

Vi tipsar om Familjetapeter.se har nordens största utbud av tapeter från hundratals tapetvarumärken och har parat ihop de allra flesta med matchande målarfärgskulör om du vill måla lister eller möbler. De har prisgaranti på tapeter, fraktfri leverans av både tapeter och målarfärg och hemleverans och kan leverera på bara någon dag.

Beställ med snabb leverans och prisgaranti!

Beställ tapet och färg hos Familjetapeter.se online och få det hemlevererat så slipper du kånka hem det från butiken. Dessutom är det ju smidigt om du hinner få grejerna innan helgen så att du kan påbörja tapetseringen eller målningen snabbt.

 

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström
  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024