6 fantastiska slott i Skåne ni måste besöka

Är ni sugna på att besöka vackra slott i Skåne på semestern i sommar? I denna artikel kommer vi att gå igenom de bästa slotten i Skåne och några med rysliga andar i historien. Jag var helt besatt i slott och herrgårdar när jag var yngre. Jag och familjen åkte ofta runt i Sverige och besökta olika kungliga herresäten, vilket var lika kul varje gång. Det är något med historiska byggnader som är så spännande. Varje hus talar sin egen berättelse från svunna tider. Många gillar att åka ner till Skåne på semester och just i Skåne finns massor av spännande och vackra slott.

LÄS MER: 5 stränder i Skåne ni bör  besöka 

Här listar vi nu 6 fantastiska slott i Skåne, väl värda ett besök i sommar!

2 mest kända slott i Skåne

1. Trollenäs slott – med bittra arvsstrider

Detta slott härstammar från 1500-talet och har gått i arv av familjen Trolle. Än i dags ägs slottet av Trolle släkten. Dock har det varit en bitter familjefejd i början av 2010-talet. Den orsakades av en arvstvist, där Ulf Trolle och Rigmor Trolle helt enkelt inte kom överens. Det slutade med att Rigmor vann och Ulf var tvungen betala henne 350 000 kr. Nu är tvisten löst och slottet kan vila i frid än så länge.

För allmänheten hålls guidade rundturer, som berättar om den spännande platsen och märkliga legender om förfäderna till familjen Trolle. Det går även historier om varulvar och mystiska invånare på Trollenäs.

Väl värt ett besök!

2. Bäckaskog – kändisslottet från Stjärnorna på slottet

Det var i detta gamla slott Stärnorna på slottet spelades in. Det är ett slott med en spännande historia. Slottet grundades som kloster på 1200-talet. Här tillbringade kung Karl XV sina somrar från 1845 till sin död. Det sägs att det spökar i slottet och att hans häst fortfarande galopperar över markerna. Besökare har även sett ett förvridet kvinnoansikte i slottets speglar.

All orsak för er att besöka detta spöklika kända slott alltså!

3. Glimmingehus – Skandinaviens bäst bevarade medeltidshus

Glimmingehus, nära Simrishamn i sydöstra Skandinavien, är Skandinaviens bäst bevarade medeltida slott med anor från 1499.Såklart har detta slott en lång historia och med det massa spännande spökhistorier. Besökarna kan om sommaren få anordnas guidade turer med underbara spökhistorier på köpet.Det krävs en mindre entré avgift för att se slottet.

4. Krapperups slott – Blommande romantik flödar

För alla som älskar trädgård och blommor, är detta slott för er. Som start var detta slott en del av Danmark, då Danmark ägde Skåne fram till 1658. Idag är det dock ett tvättäkta Skåne slott och väl värd ett besök för all sin blomsterprakt.

Slottets vackra romantiska utformning, har vackert slingrande stigar, karpdammar, rhododendronbuskar och en imponerande rosenträdgård. Ni kan även besöka ett mindre museum, en konsthall, en musikhall samt ett litet mysigt café.

5. Malmöhus – Nordens äldsta renässansslott

Malmöhus slott är det äldsta bevarade renässansslottet i Norden. Idag är det en del av Malmö Museer och inrymmer bland annat ett akvarium. I biljettpriset till slottet, ingår också inträde till Teknikens och Sjöfartens hus på andra sidan vägen. För alla som gillar fartyg och tåg, kan ni kliva in i en riktig ubåt, se ångmotorer i full storlek och låt barnen leka och busa i piratskeppet.

sv.hotels.com

6. Svaneholms Slott – Vid vackra Svaneholmssjön

Svaneholms slott ligger i en vacker park vid Svaneholmssjön utanför Skurup i sydvästra Skåne. Slottet byggdes 1530 av det danska riksrådet Mourids Jepsen Sparre. Inuti slottet finns ett museum som visar hur det såg ut förr, både för bönder och slottets invånare.

För alla som gillar att ha picknick i vackra slottsparker, då är detta slott ett måste!

Slutsummering – Slott i Skåne

Som ni sett i detta inlägg finns det all orsak att besöka Skåne i sommar. Ni kan ju ta en Skåne slott tour runda och besöka flera slott på er resa. Jag ger även ett bonustips att om ni besöker Helsingborg. Åk då över till Helsingör och besök det kända Hamlet-slottet Kronborg. Det är för nära Skåne för att missa och nära med båten över.

Ja det är verkligen som att åka utomlands att besöka Skåne. Jag brukar själv besöka ett urmysigt lant bageri och café utanför Helsingborg varje sommar när jag är där. Det finns så många mysiga Skåne smultronställen och jag hoppas att just ni hittar er egen pärla.

 

Foto längst upp: visitskane.com

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström

  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024