Renovera kök - 5 grymma budgettips

Renovera kök – 5 grymma budget tips

Innehållsförteckning

Att renovera köket är för de flesta av oss förknippat med stora kostnader. Det är ett stort projekt och det kräver såväl planering som en rejäl summa pengar. Men måste det alltid vara så otroligt dyrt? Faktum är att många kök kan rustas upp och snyggas till, utan att man gör några större ingrepp som kostar stora summor pengar. Häng med så ska vi gå igenom 5 grymma budgettips för dig som vill renovera ditt kök!

Köket är en central plats i hemmet och också den plats som slits hårdast. Vi använder vitvarorna, skåpen och diskbänken dagligen och det skvätter matrester och fett lite överallt. Efter några år börjar det som tidigare såg ut som ett nytt kök, att förfalla. Det är då tankar om köksrenovering börjar gro.

Man besöker köksutställningar, börjar kalkylera och räkna, bara för att inse att man kommer behöva avstå från en mängd andra saker, för att ha råd med sitt nya kök. Många här numer även små kök, men vill få dem att se större ut.

LÄS MER: 6 tips att måla tegel som ett proffs

Så hur gör man om man vill göra om köket på liten budget? Här är 5 bästa svaren.

beige väggar kök och mörka träbänk

#1 Gör en prioriteringslista

Det första du ska göra är att sätta dig med papper och penna och skriva ned alla delar av ditt kök som du tycker behöver rustas upp. Det kan vara köksluckor, diskmaskin, kylskåp, ugn, golvet, väggarna, tapeten, etc.

Rangordna sedan alla dessa punkter. Högst upp sätter du sådant som du tror kommer ha störst påverkan på helhetsintrycket av ditt kök. Har du till exempel väldigt slitna köksluckor, bör dessa hamna högt upp på listan. Bry dig inte om kostnader i det här skedet, det kommer vi till senare.

#2 Hitta alternativ till att köpa nytt

En köksrenovering behöver inte innebära att man river ut hela köket och byter ut precis allt. Självklart är en sådan renovering kul att genomföra och resultatet kan ju bli precis så som man drömt om, men det kostar! Varför sitta och vänta på att få ihop tillräckligt med pengar för att renovera sitt kök, när man kan välja en annan väg och fräscha upp det kök man redan har.

Om vi tar köksluckorna som exempel. Här finns det två budgettips. Antingen slipar du och målar om dina befintliga köksluckor. Det här kommer göra stor skillnad för ditt kök och du kan göra jobbet själv, vilket är bra för plånboken. Här får du också möjlighet att ändra färg på ditt kök och skapa en helt ny känsla.

Ett annat alternativ är att köpa nya skåps- och köksluckor. Man behåller alltså stommen av köket men byter ut fronten. Här blir man något begränsad så klart när det gäller valmöjligheter. Man måste välja köksluckor som passar till sin stomme. Kontrollera vilken kökstillverkare du har och ta måtten. Sedan tar du med detta till en återförsäljare och ser efter vilka möjligheter du har.

#3 Behåll planlösningen

Du som ändå vill riva ut hela ditt kök och göra allt nytt, kan fortfarande spara en hel del pengar genom att låta planlösningen bestå. Att ändra på planlösningen kan bli kostsamt, speciellt om man vill flytta på diskbänken och fläkten. Anledningen är så klart att det kräver stora ingrepp i själva konstruktionen av huset. Man behöver dra om rör och ledningar och även elektronik och avlopp.

Det är dock inga problem att flytta bänkar och annat, om man till exempel vill göra utrymme för en köksö eller liknande. Försök att behålla diskhons plats och även spisens då, då dessa är kopplade till avlopp och skorsten och alltså blir omständiga att flytta på.

Ett tips här kan vara att ha en tät dialog med en eventuell hantverkare eller firma som ska bygga köket, så länge du planerat att använda en sådan. Då kan du få lite tips och idéer på hur du ska kunna genomföra dina önskemål, utan att nödvändigtvis behöva göra om allt för mycket i planlösningen. Kanske finns det några andra möjligheter att uppnå just det du vill, utan att behöva flytta på spisen?

#4 Satsa på inredning och styling

Ett kök kan få nytt liv bara genom att man piffar till det, fräschar upp det och jobbar med stylingen. Om du valt att inte riva hela köket och bygga nytt, utan att rusta upp det du redan har, så kan du få en extra boost i helhetskänslan bara genom att styla ditt kök.

Låt dig inspireras av olika magasin och inredningstidningar. Försök att arbeta med färgtoner och belysning. Du kommer förvånas över hur mycket man faktiskt kan åstadkomma bara genom att placera en lampa på ett noga utvalt ställe och låta den belysa en grönskande vacker växt.

Köket är en perfekt plats för att ha krukor med kryddor. Detta ger såväl en visuell effekt men skapar också dofter som får dig att känna dig hemma.

#5 Jämför offerter och priser

Oavsett om du ska göra mycket eller lite på ditt kök så bör du alltid jämföra priser och ta in flera offerter. Men särskilt om du planerar att göra en omfattande renovering där du river ut ditt gamla kök och bygger ett nytt. Många gånger rekommenderar köksleverantörerna en entreprenör som kan utföra själva renoveringen. Dom här är så klart mycket duktiga och har erfarenhet, men det finns mängder med duktiga hantverkare som kan göra jobbet minst lika bra. Ta in flera offerter och jämför!

 

 

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström
  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024