Måla om köksluckor som ett proffs - gör så här

Måla om köksluckor som ett proffs – gör så här

Funderar ni på att göra om köket? Tänk två gånger med att slänga ut alla skåp. Det går nämligen att måla om köksluckor och få ett helt nytt utseende på köket. Att måla köksluckor kan ta allt från några timmar till flera dagar, beroende på storleken på ditt kök och antalet skåp du målar. Det finns också några andra faktorer som måste beaktas. Så hur lång tid tar det att måla om köksluckor?

LÄS MER: 5 bästa tips att förstora ett litet kök

I den här guiden ska vi gå igenom några av de vanligaste frågorna om hur lång tid det tar att måla köksskåpen. Vi kommer också att ge dig några tips på hur du gör det snabbare. Att måla om köksluckorna kan även göra att ni slipper att renovera köket med allt bestyr där till.

I detta inlägg går vi igenom följande:

 • 1. Rengör alla ytor
 • Det första du behöver göra är att rengöra alla ytor som ska målas.
 • 2. Reparera eventuella skador
 • Om det finns några skador på ytorna, till exempel sprickor eller hål, måste du reparera dem innan du börjar måla.
 • 3. Rugga upp ytan
 • Om du ska måla om möbler eller köksskåp som redan är målade behöver du rugga upp ytan först.
 • 4. Grunda ytan
 • Grundning hjälper till att förhindra att färgen flagnar. Använd en grundfärg som är avsedd för inomhusbruk.
 • 5. Måla
 • Nu är det dags att börja måla! Använd en roller för att måla stora ytor. För mindre ytor kan du använda en pensel.

Måla om köksluckor

Hur lång tid tar det att måla köksskåp?

Att måla om dina köksluckor kan ta en dag till några dagar eller till och med en vecka beroende på några faktorer. Här är några viktiga frågor som kan hjälpa dig att avgöra hur lång tid det tar att måla dina köksskåp:

 • Hur mycket tid kommer du att ägna åt detta projekt dagligen?
 • Hur många skåp har du?
 • Ska du slipa dina köksskåp?
 • Behöver skåpen träspackel för att fixa bucklor och spån?
 • Hur många lager färg ska du använda?
 • Planerar du att byta hårdvara?
 • Hur mycket tid kommer du att ägna åt detta projekt dagligen?

Om du är villig att ägna mer tid åt att måla om dina köksskåp kommer du att avsluta detta projekt snabbare. Det är också en bra idé att be någon om hjälp eftersom det påskyndar processen. Att måla om köksskåp helt själv kan inte bara vara tröttsamt utan en lång process.

Hur många köksskåp har du?

Det är klart att ju fler köksskåp du har desto längre tid tar det att måla om alla.

Måste du slipa dina köksskåp?

Även om slipning tenderar att vara en viktig del av processen, undviker vissa människor det helt. Om dina skåp har många bucklor och bucklor är det alltid bättre att slipa ner dem, eftersom det kommer att göra det slutliga utseendet jämnt i hela skåpen.

Om du inte slipar skåpen och applicerar på färg kommer det att synas gupp här och där. Du bör också överväga att använda en slipmaskin istället för att handslipa alla skåpen. Detta kommer att påskynda processen.

Behöver skåpen träspackel för att fixa bucklor och spån?

Om du behöver applicera ett träspackel för att fixa brister på träet, kommer detta också att ta ytterligare tid. Speciellt för att du måste applicera den och sedan vänta några timmar innan du kan börja måla.

Hur många lager färg ska du använda?

Medan de flesta köksskåp bara kräver två lager färg, kan du behöva göra ytterligare ett lager. Du kommer att behöva lägga mer tid på att göra det, och det kommer också att ta tid att torka.

SHOPPA KÖKSÖ FAVORITER

Kokso tra
CDON.com
1 195,20

Planerar du att byta hårdvara?

Slutligen, om du funderar på att byta hårdvara på dina köksskåp eller måla om det, kan detta också vara tidskrävande.

Så hur lång tid tar det egentligen att måla dina köksskåp?

Om du har tid och tålamod för det rekommenderar vi att ge dig själv ungefär en vecka för att slutföra det här projektet – men om du har bråttom kan det enkelt göras på så lite som en eller två dagar.

 

Här är en detaljerad guide att måla om dina köksskåp:

Ta först bort all hårdvara från dina skåp. Detta inkluderar dörrhandtag, gångjärn och lådor. Var noga med att märka varje del så att du vet var den går tillbaka när du är klar. Lägg ihop alla med skruvarna i lådor så att du inte tappar något.

Använd sedan medelstort sandpapper för att slipa ner alla ytor på dina skåp. Om du har en kraftslip kommer detta att göra att jobbet går mycket snabbare. Annars, se till att ta dig tid och sand försiktigt.

När du har slipat klart, använd en fuktig trasa eller svamp för att ta bort damm och skräp från dina skåp. Detta kommer att hjälpa till att säkerställa att färgen fäster ordentligt på ytan.
Nu är det dags att börja måla. Börja med att grundmåla alla dina skåp med en primer av hög kvalitet, se till att komma in i alla skrymslen och vrår i dina skåpsdörrar och lådor. Låt detta torka helt innan du går vidare till nästa steg.

Applicera sedan ett lager av högkvalitativ färg på dina skåp, var noga med att täcka varje yta jämnt och noggrant. Se till att inte snåla med färg här – du vill att dina köksskåp ska se proffsmålade ut.

Slutligen, när färgen har torkat helt, sätt tillbaka all hårdvara till dina skåp. Se till att allt är på sin rätta plats och njut av ditt helt nya kök.

Hur lång tid tar färgen på köksskåp att torka?

Det är viktigt att veta hur lång tid det tar innan färgen på köksskåpet torkar, eftersom det kan påverka det övergripande utseendet och finishen på ditt projekt.

Beroende på vilken typ av färg du använder kan torktiderna variera avsevärt. Vissa färger kan vara beröringstora på bara några minuter, medan andra kan ta flera timmar eller till och med dagar att härda helt.

Hur lång tid tar det för akrylbaserad träfärg att torka?

Akrylfärger faller någonstans i mitten, med de flesta typer som tar cirka två timmar att torka helt. Men som med alla färgtyper är det alltid bäst att kontrollera tillverkarens instruktioner för vägledning om torktider.

Låt alltid färgen torka

När du målar köksskåp är det viktigt att ge färgen tillräckligt med tid att torka mellan skikten. Annars kommer du att förstöra det slutliga utseendet på dina nya köksskåp.

Beroende på vilken typ av färg du använder kan detta vara allt från några minuter till flera timmar. Återigen är det alltid bäst att konsultera tillverkarens instruktioner för vägledning om hur lång tid varje päls ska ta att torka.

Generellt bör du vänta minst fyra timmar mellan färgskikten, och gärna längre om möjligt. Detta kommer att ge färgen tid att härda helt och hjälpa till att säkerställa att dina skåp har en slät, glansig finish.

Med noggrann uppmärksamhet på detaljer och rätt torktider kan du uppnå vackra, långvariga resultat med ditt köksskåpsfärgprojekt.

Kan man måla köksskåp på en dag?

Oavsett om du målar dina köksskåp eller badrumsskåp är det viktigt att förstå hur lång tid projektet kommer att ta.

Beroende på storleken på ditt kök och antalet skåp du har, kanske du kan slutföra jobbet på bara en dag.

Men om du arbetar med ett större projekt är det viktigt att planera för minst två dagars målning.

Här är några tips som hjälper dig att måla dina skåp på en dag:

1. Arbeta med mindre sektioner åt gången: Om du arbetar i ett stort kök med många skåp, är det bäst att dela upp arbetet i mindre sektioner. På så sätt kan du fokusera på ett område i taget och undvika att bli överväldigad.

2. Använd en färgspruta: En färgspruta kan hjälpa dig att applicera färgen jämnt och snabbt. Detta kommer att påskynda processen och hjälpa dig att avsluta jobbet på en dag.

3. Var beredd på touch-ups: Oavsett hur försiktig du är, finns det alltid en chans att du behöver göra några touch-ups efter att den första målningen är klar. Så se till att avsätta lite tid för detta i slutet av dagen.

Med dessa tips i åtanke bör du kunna måla dina skåp på en dag. Kom bara ihåg att ta dig tid och arbeta i små sektioner så att jobbet inte blir för överväldigande.

Kan du måla skåp på 2 dagar?

Du kanske blir förvånad över att höra att du faktiskt kan måla skåp på bara två dagar. Naturligtvis kommer detta att bero på några faktorer som vi har nämnt tidigare, men det är möjligt att göra det.

Med lite planering och lite hjälp från en vän eller familjemedlem är det definitivt möjligt att måla dina skåp på två dagar.

Här är några tips som hjälper dig att komma igång:

1. Förbered din arbetsyta: Innan du börjar måla, se till att du har en ren, väl upplyst arbetsyta. Detta hjälper dig att undvika olyckor och göra processen smidigare.

2. Välj rätt färg: När du målar skåp är det viktigt att använda högkvalitativ färg som håller bra mot slitage. Fråga din lokala järnaffär om rekommendationer.

3. Måla en sida i taget: För att undvika kladd eller kladd, måla en sida av varje skåpdörr innan du går vidare till den andra sidan. När den första sidan är torr kan du vända dörren och måla den andra sidan.

4. Lägg till ett topplack: För extra skydd, lägg till en klar topplack på dina målade skåp. Detta kommer att hjälpa dem att motstå fläckar och repor.

Med dessa tips i åtanke kan du enkelt måla dina skåp på två dagar! Se bara till att ta dig tid och arbeta noggrant, så kommer du att få vackra resultat som kommer att hålla i många år framöver.

Hur kan jag måla mina köksskåp snabbare?

Om du vill ge ditt kök ett uppdaterat utseende är att måla dina skåp ett bra sätt att göra det. Men om du är orolig för hur lång tid det kan ta, var det inte.

Det finns några olika sätt att påskynda processen och få skåpen målade på nolltid.

 • Använd träsprayfärg
 • Ett sätt att måla dina skåp snabbare är att använda en färgspray. Detta kommer att hjälpa dig att täcka ett större område snabbare och jämnare än om du använde en borste.
 • Se bara till att sätta upp en droppduk eller någon annan typ av skydd för dina golv och bänkar innan du börjar spraya.
 • Ta bort dörrar och lådor
 • Ett annat sätt att snabba på är att ta bort alla dörrar och lådor från dina skåp innan du börjar måla.
 • På så sätt behöver du inte oroa dig för att måla runt hårdvara eller försöka undvika att få färg på gångjärnen. När huvuddelen av skåpen är målad kan du måla dörrarna och lådorna separat.
 • Använd en slipmaskin
 • Om du ska slipa dina köksskåp, och du funderar på att göra det för hand med sandpapper – använd en slipmaskin istället! Detta kommer att påskynda processen mycket och det kommer att göra det mycket snabbare att måla dina köksskåp.
 • Använd färg av hög kvalitet
 • Slutligen, om du vill spara lite tid på sikt, överväg att investera i högkvalitativ färg som kräver färre lager. Detta kan kosta lite mer i förväg, men det kommer i slutändan att spara tid och krångel i slutändan.

Slutsats – Måla om köksluckor

Att måla dina köksskåp kan vara ett bra sätt att ge ditt kök ett helt nytt utseende och känsla. Vi uppmuntrar dig att följa våra råd och ta några av tipsen för att göra hela processen snabbare.

Med dessa tips i åtanke behöver det inte vara en skrämmande uppgift att måla dina köksskåp. Så varsågod och prova – du kanske blir förvånad över hur snabbt och enkelt det är.

 

 

 

 

Post från PaintersBest

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström

  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Annonsering

  Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024