10 bästa julblommor och skötseltips

10 bästa julblommor och skötseltips

Det finns ett antal blommor, buskar och träd som utgör de perfekta julväxterna. Det finns många växter med julkänsla att välja mellan, från klassiska julstjärnor till de berömda mistel- och järnekväxterna, som ger den rätt jul känsla i rummet.  Om du vill att dessa växter ska hålla under hela julhelgen och därefter, är det nödvändigt att veta deras särskilda skötselkrav. Nedan finns 20 julblommor som hjälper dig att njuta av Julen inomhus och några tips om deras skötsel.

LÄS MER: 6 bästa vintergröna klätterväxter

Letar ni den perfekta julblomman för just ert hem? I detta inlägg går vi igenom 10 av de absolut mest populära julblommor och hur ni sköter dem på bästa vis.

10 Julblommor

Klassisk julstjärna

Den klassiska julblomman härstammar från Mexiko och är vida känd för sin röda starka färger. Dessutom sägs formen av julstjärnan symbolisera Betlehemsstjärnan.

Se dock till att inte övervattna julstjärnor, eftersom de riskerar att rotröta. Vattna när den översta delen av jorden verkligen känns torr, och se till att krukan har tillräcklig dränering. Likaså kräver julstjärnor massor av intensivt, filtrerat solsken så att de inte blir beniga i växtligheten.

Varning för katter och husdjur, då denna blomma är giftig att tugga på.

Rumsgran

Rumsgran eller Norfolkgran är ett barrträd i brödgranssläktet. Den är lätt att lyckas med, så länge dess fuktbehov tillgodoses. Det används ibland som mini julgran inomhus, även om den inte ser ut som andra barrträd, den har mer åtskilda böljande grenar.

Rumsgran gillar ljus så vänd den då och då så att stammen förblir rak. Tänk dock på att dess veka grenar inte klarar av julprydnader som vanliga julgranar gör.

Skötsel:

 • Den gillar direkt solexponering
 • Jordbehov: Sandig, sur

Järnek

Järnek kräver lite eller inget underhåll, även under de hårdaste vintermånaderna. Dess grenar är fulla av knallröda bär runt jul, vilka är perfekta för att dekorera med. I gamla tider symboliserade järnek lycka, till eftersom den aldrig dog helt, så folk skickade järnekransar till familj och vänner.

Se till att plantera den i väldränerad jord, eftersom järnek inte tål vatten överflöd. Jorden måste också vara sur, eftersom ett alkaliskt jord-pH, kan göra att de fallna löven blir gula.

Skötsel:

 • Ljus: Fullständigt solljus till halvsol
 • Jordbehov: Fuktig, sur, väldränerad

Mistel (kyss julblomman)

Det är en vanlig tradition sen gammalt  att kyssas under misteln under Jul. Vegetationen på Misteln är vintergrön, och kvinnliga växter kommer säkert att generera massor av vita bär. Mistelplantor kräver extremt lite behandling, men du bör börja med att inhandla ett friskt värdträd.

Skötsel: 

 • Ljus: Delvis skugga
 • Jordkrav: Normal vattnad jord.

Idegran (mindre modell)

Med sina livfulla röda bär och vintergröna lövverk är idegransbuskar långsamväxande växter med lågt underhåll. De kan användas som ett alternativt till julgran, och deras kvistar är charmiga och passar för juldekor.

Bra jorddränering är viktigt för att expandera idegran. Utöver det kräver de inte mycket förutom potentiell årlig gödsling och trimning för formen.

Skötsel:

 • Ljus: Full sol till delvis färg.
 • Jordkrav: Lerig, fuktig, väldränerad.

Julkaktus – oväntade julblommor

Julkaktusen är en oväntad växt som julblomma egentligen, den saknar ju de vanliga vintergröna barr och klarröda bär. Ändå är den en populär Julblomma och dess livfulla blommor blommar hela julen och finns i nyanser av rosa till rött.

Till skillnad från många suckulenter, kräver denna tropiska växt en rimlig mängd vatten för att fortsätta vara frisk. Vattna när de översta delen av jorden verkligen känns helt torr.

Skötsel: 

 • Ljus: Partiellt solljus.
  Jordkrav: Lerig, fuktig, väldränerad.

Amaryllis

Amaryllisblomman är en av Sveriges absolut mest populära  julblommor. Den är en perfekt julblomma med sina magnifika stora blommor. Växterna tar cirka 6 veckor efter att lökarna odlats för att blomma. Så plantera gärna i november, om du önskar blomning runt jul.

De trumpetformade blommorna finns i röda, rosa och vita färger. När växten expanderar och blommar, vattna när de översta delen av jorden när den blir helt torr.

Skötsel:

 • Ljus: Fullt solljus till halvskugga.
 • Jordkrav: Lerig, väldränerad.

foto Odla.nu

Tazett

Tazett är en mindre släkting till Amaryllis. Tazett är en lökväxt i familjen amaryllisväxter. Den har vita blommor på cirka 20 cm långa stjälkar. Paperwhites Den är framträdande blomma att odla inomhus under vintersäsongen. Växten har samlingar av små, aromatiska, snövita blommor ovanpå höga gröna stjälkar. Allt du behöver göra är att lägga lökarna i en behållare med vatten och grus och vänta på att de ska gro.

De tar cirka 4 till 6 veckor från plantering till blomning, så planerar att börja med dem i november för att få en julblomma. När ursprunget börjar etablera sig, flytta krukan till ett ljust fönster.

Skötsel: 

 • Ljus: Full sol till halvskugga.
 • Jordbehov: Lerig, våt, väldränerad.

 

Foto längst upp realsimple.com

 1. GUD vad bra skrivet! Tycker fler borde lyfta det där med att alla inte får en perfekt jul Tack för du alltid är rak Ha en fin helg Kram Moa

 2. Vill bara önska dig en riktigt fin och mysig helg <3
  Varma kramar Anna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström

Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Annonsering

Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024