Aspidistra - skötsel och planteringsråd

Aspidistra – Skötsel och planteringsråd

Innehållsförteckning

Aspidistra eller Iron plant som den heter på engelska är en riktig nybörjarväxt och lättskött. Växten har rykte som en svårdödlig krukväxt, samtidigt som den är en bra uteväxtväxt inom sina odlingsområden. Det är dessutom en av de enklaste växterna att ta hand om och den avgiftar även inomhusluften. Den här växten har fått sitt namn eftersom den kan klara sig genom massor av ignorering och växande problem som säkerligen kommer att eliminera flera andra växter. Det är en fantastisk växt för svaga ljusförhållanden, tolererar en mängd olika inomhustemperaturnivåer och tål oregelbunden vattning.

LÄS MER: Så sköter du om Drakblodsträd 

Den har välvda, lansformade, djupa miljövänliga, glänsande blad som kan bli cirka 60 cm långa. När den odlas utomhus på våren, producerar den ibland trivial lotion och lila blommor nära basen av växten, men blommorna visas i allmänhet inte när växten odlas i ditt hem. Aspidistra har en ganska långsam utvecklingshastighet och växer snabbare när den utsätts för mycket mer ljus, men observera att rakt solljus dessutom kan bränna de fallna löv.

Aspidistra Skötselråd

 • Vattna denna växt endast när jorden torkar ut. Aspidistra kräver mycket enkelt underhåll, och de tål perioder av torka.
 • Undvik att övervattna din växt eller placera den i direkt solljus, vilket kan leda till rotröta eller svida på bladen.
 • Förvaras i indirekt solljus, inomhus eller utomhus.
 • Använd vilken jord som helst, så länge den är väldränerande.
 • Håll växten i temperaturer runt 20-25 grader inomhus och utomhus. Om utomhustemperaturen sjuner under 10 grader är det dags att skydda växten inomhus, eftersom den inte är kallhärdig.

Ljus

Håll Aspidistra borta från direkt solljus, vilket kan bleka och bränna löven. Om du har en som krukväxt är ett fönster som vetter mot norr idealiskt. Ställ den något tillbaka från fönster som får starkt ljus för att undvika direkt sol. När du odlar dessa växter utomhus, placera dem i ett skuggigt område med indirekt solljus.

Jord

Aspidistra tål ett brett utbud av jordar, så länge de har bra dränering. De föredrar dock organiskt rik jord med ett något surt till neutralt jord-pH. Utomhus kan de växa i sandiga, leriga och till och med lerjordar. För containerväxter, använd helt enkelt en krukblandning av standardkvalitet.

Vattning

Även om dessa växter har viss torktolerans, gillar de en måttlig mängd jordfuktighet. Vattna unga gjutjärnsplantor regelbundet för att hålla jorden lätt fuktig men inte fuktig. Jord som förblir blöt för länge kan orsaka rotröta. Vattna etablerade växter djupt och låt sedan jorden torka ut några centimeter innan du vattnar igen. En bra generell regel är att vattna när du kan sticka fingret i jorden och inte känna någon fukt.

Temperatur och luftfuktighet

Aspidistra föredrar temperaturer mellan 20-25  grader varmt. De är inte härdiga mot kyla, och temperaturer som sjunker under 10 grader kan skada eller döda dem. Så om du odlar din växt i en behållare utomhus, var noga med att ta in den i god tid innan frosthotet. Dessutom gillar gjutjärnsväxter en måttlig fuktighetsnivå, men det är inte en nödvändighet för en sund tillväxt.

Gödselmedel

Mata din växt en gång i månaden med ett allsidigt flytande gödselmedel under vår- och sommarmånaderna, följ instruktionerna på etiketten, eller använd ett gödselmedel med långsam frisättning på våren. Det är inte nödvändigt att gödsla under hösten och vintern. Applicera endast gödsel efter vattning av växten för att undvika att bränna rötterna.

Kruk- och omplantering

När du odlar Aspidistra i behållare är det viktigt att använda en kruka med tillräckligt med vattendräneringshål. En oglaserad lera behållare är dessutom perfekt eftersom det kommer att tillåta överflödig smuts fukt att komma bort genom dess väggytor. Välj en kruka som helt enkelt är något större än rotklumpen för att börja, eftersom dessa långsamt växande växter inte kommer att växa ur sina behållare snabbt.

Så fort du ser rötter växa ur jorden, kommer du att inse att det är dags att plantera om din växt till något lite större. Detta får inte ske på tre till fem år. Försök helst att plantera om på våren och välj en behållarstorlek upp. Ta försiktigt bort din planta från sin gamla kruka och placera den på samma djup i den nya krukan med färsk krukväxtblandning. Det går plantera ut den i trädgården också om sommmaren.

Typiska skadedjur

Aspidistra får sällan problem med skadedjur eller sjukdomar, särskilt när de odlas i sin naturliga omgivning. Som krukväxter kan de vara något mottagliga för vanliga krukväxtparasiter, inklusive termiter och fjäll. Att tvätta lövverket kan hjälpa till att förskjuta parasiterna och hantera ett mindre angrepp. För mer allvarliga invasioner, överväg en insekticid tvål eller trädgårdsolja.

Hur lång tid blommar Aspidistra?

Om Aspidistra blommar gör de det på sommaren men sällan. Ändå kommer varje blomning bara att blomma för en dag. Det kan också vara svårt att se några blommor under det tjocka bladverket.

Hur doftar Aspidistra blommor?

Aspidistras blommor diskuteras nästan aldrig på grund av att de anses sällsynta och irrelevanta. Men om du identifierar dig bland dessa lila och lotionexemplar kommer du att bli förvånad över dess surrealistiska tulpanformade kopp med tandliknande kant. Blommorna dyker upp nära växtens bas, ibland upptäcks under jorden, eller på markens nivå. Blomman har ingen doft.

Vanliga problem

Aspidistra har väldigt få problem så länge de odlas i sina föredragna förhållanden. Men några vanliga problem kan uppstå när miljön inte är till deras smak.

Bruna bladspetsar

Bruna bladspetsar beror vanligtvis på övervattning eller undervattning, särskilt med gjutjärnsplantor som odlas i behållare. Kontrollera alltid jordens fuktighet innan du vattnar och vänta med att vattna tills jorden är torr några centimeter ner. Se också till att överflödigt vatten kan rinna ut ur behållaren.

Hela bladen blir bruna

Delar av eller till och med hela blad som blir bruna på Aspidistra kan ofta vara resultatet av för mycket solljus. Kontrollera din växt under hela dagen för att se till att direkt sol aldrig träffar den, och flytta den om det behövs. Drag inomhus, särskilt från luftkonditioneringsventiler, och kalla temperaturer utomhus kan också orsaka brunfärgade bladverk. Se till att din växt är skyddad från extrema temperaturer.

Hängiga blad

En gjutjärnsväxts blad kan börja hänga om den är för torr. Även om den här växten gillar jord mer på den torra sidan, kan du behöva ge den en drink för att pigga upp den.

FAQ

Behöver Aspidistra sol?

Dessa växter måste hållas borta från direkt solljus, men de behöver lite indirekt sol för att växa.

Är Aspidistra lättskötta?

ja Aspidistra är extremt tuffa och kräver väldigt lite underhåll för att de ska se bäst ut. Denna väcxt kallas tom. “ungkarlsblomma” för att den är så lättskött. De är dock inte kalltåliga så håll koll på temperaturen inomhus och utomhus.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström
  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024