Hur man målar på kakel - så gör ni

Så kan du måla på kakel – 7 tips

Innehållsförteckning

Är ni trött på ert gamla fula kakel? Då är frågan kan man måla på kakel? Svaret är ja det går att måla kakel, men man måste vidta ett visst antal åtgärder innan. Precis som när man ska måla så krävs ett gott förarbete.

Det första ni bör göra är att skaffa de verktyg du behöver för att måla kakel. Du behöver bland annat självhäftande grundfärg, alkydkakelfärg, målartvätt, foam rollers, smala penslar, målartejp och nylonsvampar. En ledpenna är också nödvändig om du vill fräscha upp dina leder. Om den befintliga plattan är något sliten och har sprickor bör dessa repareras först, följt av cementbaserat spackel och sand.

LÄS MER: INREDNINGSTRENDER 2024 – 10 största trender

De viktigaste grundstegen för att måla på kakel:

 1. Rengör ytan noggrant: Se till att kaklet är rent och fritt från fett, smuts eller eventuella rengöringsmedel.
 2. Slipa ytan: Om kaklet har en blank yta kan det vara bra att matta ner den lite med ett fint sandpapper. Detta hjälper målarfärgen att fästa bättre.
 3. Primera ytan: Applicera ett lager av kakelprimer på ytan innan du målar. Primern bidrar till bättre vidhäftning och hållbarhet.
 4. Använd rätt färg: Välj en färg speciellt framtagen för kakel. Dessa färger är vanligtvis vattenbaserade och har en bra vidhäftning till kakelytan.

Måla på kakel – 7 bästa tips

1 Ta bort alla grejer

Ta först bort allt möjligt från väggarna. Det som inte går att ta bort skyddas bäst med plastfolie och maskeringstejp. Om du planerar att måla plattorna i ett badrum med badkar, täck det med en film också. OBS strunta inte i detta steg, då blir hemmet en salig färg röra.

2. Rengör kaklet först

Det första du behöver göra är att ge det gamla kakel med en ordentlig rengöring. Här kan du använda vanlig färgtvätt eller kanske tvätta kaklet med T-Röd för att få den riktigt ren. Rengöring är viktigt eftersom färgen inte fastnar även om kakel är smutsig. Låt sedan plattan torka ordentligt. Det är viktigt att inte applicera färgen för tidigt. Om plattan inte är helt torr kan det finnas fukt kvar mellan färgen och plattan.

LÄS MER: Våtrumsgolv – 6 trygga snygga tips

3. Slipa kaklet

Slipa plattorna lätt med sandpapper 240 kornighet, rengör plattorna noggrant med färgrengöringsmedel och låt torka i minst 90 minuter. Plattorna ska vara helt torra, rena och fria från fett före målning.

4. Börja måla kakel

Plattorna målas helst med 2-i-1 kakelfärg – då behöver man inte använda en grundfärg. Blanda färgen väl med en mixerstav. Häll sedan färgen i ett målartråg för att få en jämn mängd färg på rullen.

5. Börja måla fogarna

Börja med att målkakelfogarna med en pensel. Men innan färgen torkar, gör inte fler fogar än vad du hinner göra med rollern.

6. Måla kaklet sedan

Applicera det första färgskiktet på själva kakelplattorna med lackrollern, medan lacken i fogarna fortfarande är våt – ju jämnare du målar med rollern, desto bättre blir slutresultatet.

7. Låt allt torka väl

Låt det första färgskiktet torka i ca 12 timmar. Nu är det dags att applicera det sista färgskiktet. Gör samma sak som vid första strykningen. Tänk på att ytan torkar efter 12 timmar, men det tar ca 3-5 dagar innan den tål belastningar och vattenstänk. För att avsluta, placera en ny sanitetssilikon där du tog bort den gamla. VOILA! nu är det klart och du kan beundra ditt nya fräscha kakel!

Foto Hornbach

FAQ om Måla på kakel

Hur länge håller målat kakel?

I badrum däremot där färgen hela tiden utsätts för vatten kommer den inte sitta lika länge. Vattnet nöter bort färgen och du får vara beredd på att måla om igen efter ett par år. Men ju noggrannare grundarbete du gjort desto bättre håller färgen.
Kan man måla kakel med väggfärg?
Självklart kan du förnya och måla på kakel. Det är lika enkelt som att måla andra väggar, så länge du börjar med ett lager av bra grundfärg.

 

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström
  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024