Våtrumsgolv: 6 snygga trygga tips & råd

Våtrumsgolv: 6 snygga trygga tips & råd

Innehållsförteckning

(Innehåller annonslänkar)

Våtrumsgolv är ett bra alternativ istället för ett golv med klinkers. Det finns faktiskt en hel del fördelar med att välja en våtrumsmatta på golvet i badrummet, framför att lägga just klinkers. I den här artikeln ska vi gå igenom 5 grymma tips för dig som vill, eller funderar på, att lägga våtrumsgolv.

Utbudet på snygga våtrumsgolv ökar i takten med all annan valfrihet vi begåvats med i modern tid. När man ska renovera ett badrum kan det vara nog så svårt att välja rätt i djungeln av våtrumsgolv därute. Många tror att alla våtrumsmattor är fula plastmattor med 70-talsvibbar. Men den nya tidens våta golv och badrumsgolv är helt annorlunda än förr. De finns i massa olika färger och mönster och förskönar mer än förfular rummet.

LÄS MER: Välj rätt badrumsgolv – bästa badrumsguiden

Ska du lägga våtrumsgolv? Här är 6 tips

Ett våtrumsgolv kostar inte lika mycket att lägga om ett golv med klinker. Dessutom behöver man inte ha något våtrumsskikt under själva mattan, vilket också sparar en hel del pengar. På marknaden finns det många valmöjligheter när det gäller mönster och färger på våtrumsmattor, varför det nu går att få ett snyggt badrum till ett överkomligt pris. Vi kör igång med tips nummer 1!

 

1 Plocka ut ALL inredning först

Innan du lägger ut en våtrumsmatta i ditt badrum är det viktigt att plocka ut all inredning. För att resultatet ska bli bra och våtrumsmattan fylla sin funktion, får det inte förekomma några punkter där vatten kan tränga in. Om man slarvar här och får för sig att skarva runt hyllor, osv., kan det få ödesdigra konsekvenser med fuktskador som följd. Försök dig inte på några genvägar, utan se till att rensa all inredning.

LÄS MER: Klassiskt badrum inspiration -10 tips

Tips för att välja och underhålla ett våtrumsgolv:

 1. Välj rätt material: Våtrumsgolv bör vara vattentäta och tåla fukt. Kakel, klinker och vinyl är vanliga materialval.
 2. Täta fogar och skarvar: Se till att alla fogar och skarvar är korrekt tätade för att förhindra vattenläckage.
 3. Använd antimögelbehandling: Applicera en antimögelbehandling regelbundet för att förhindra att mögel och svamp bildas.
 4. Undvik dålig ventilation: Se till att våtrummet har tillräcklig ventilation för att förhindra kondens och fuktskador.
 5. Rengör regelbundet: Håll våtrumsgolvet rent genom regelbunden rengöring. Använd milda rengöringsmedel och undvik starka kemikalier som kan skada golvet.
 6. Undvik att ha blöta mattor och handdukar på golvet: Det är viktigt att undvika att ha blöta mattor och handdukar på våtrumsgolvet, eftersom detta kan leda till fuktproblem och mögelbildning.
 7. Inspektera regelbundet: Gå igenom våtrumsgolvet regelbundet för att upptäcka eventuella skador eller fuktproblem i tid. Ju snabbare problemen upptäcks, desto enklare är de att åtgärda.

2 Svetsa skarvarna för att få ett tätare våtrumsgolv

Själva våtrumsmattan limmas fast på golvet, men för att den ska sitta ännu bättre och inte riskera att släppa, kan man svetska skarvarna på mattan. Du har säkert sett i äldre badrum, att våtrumsmattan kan ha börjat släppa, speciellt i skarvar och hörn. Detta beror på att det är på dessa ställen som påfrestningarna är som störst på mattan.

Skär ut en skåra i mattan, värm upp och lägg in en så kallad svetstråd i skåran. Sedan hyvlar du av tråden för att göra golvet jämnt och fint. Så här gör professionella golvläggare när dom lägger våtrumsmatta i badrum.

3 Se till så att mattan ligger tätt mot hål och rör

Det här är ett mycket viktigt tips, då ett våtrumsgolv inte är tätare än sin svagaste punkt. Det är av yttersta vikt att man är noggrann lägger mattan tätt mot hål och rör. Om det blir en glipa mellan mattan och hålet eller röret, kan vatten tränga in. Även om det handlar om någon enstaka droppe, så kan det på lång sikt bli fuktskador under golvet.

4 Värm mattan

När man lägger våtrumsmatta är det som svårast att lägga den i hörnen. Där är det svårt att få mattan att fästa i hörnen eftersom det är större påfrestningar där. På själva golvet håller sig mattan på plats per automatik, men i hören behöver man limma ordentligt. För att hörnen ska bli snyggare och mattan komma ned ordentligt mot golvet, kan man värma mattan. Då blir den mjukare och det blir enklare att passa in den.

Foto: Tarkett

5 Glöm inte bort att underhålla golvet

När våtrumsmattan är på plats och du har ett våtrumsgolv installerat, gäller det att underhålla golvet. Om man glömmer bort eller slarvar med det här, minskar livslängden på mattan och golvet blir snabbt fult och slitet. Se till att göra rent golvet regelbundet. Om du ser att golvet släpper på något ställe, limma då omgående, innan det släpper på fler ställen.

6. Kan man lägga golv i badrum själv ?

Sist men inte minst kommer den viktigaste frågan av alla, om man kan lägga golvet själv.

Badrummet är den allra känsligaste platsen att lägga golv på. Det är en sk. ”högriskzon” där vattentätt och fuktfritt är ledorden. Speciellt framtagna våtrumsmattor finns för golv och väggar som står pall för alla tuffa tag som blir i ett badrum.

Men om jobbet att sätta dit dem blir allra minsta felgjort väntar en våt möglig mardröm istället för en våt golvdröm. Om du inte är Mr handyman alá Ernst Kirchsteiger så är det allra bäst att du låter en fackman göra jobbet i badrummet. Han är auktoriserad för våtrumsjobb och du får ett garanterat, strålande resultat som HÅLLER måttet och länge.

FAQ – vanliga frågor om våtrumsgolv

Att lägga våtrumsmatta är inte helt enkelt, men precis som med all annan typ av renoveringsarbete, så klarar man av det så länge man har viljan och rätt inställning. Du är säkert full av frågor och funderingar vid det här laget. Därför ska vi nu gå igenom och ge svar på några av de vanligast förekommande frågor gällande våtrumsgolv.

Är det billigare med våtrumsmatta?

Svaret på den här frågan är tveklöst ja. Det finns inget annat alternativ som kan mäta sig med våtrumsmatta. Anledningen är att den kan läggas på näst intill vilket underlag som helst, så länge det är plant och har en yta där limmet kan fästa. Övriga golvtyper kräver ett helt annat förarbete, där man måste konstruera ett våtrumsskikt under golvet. Även materialet kostar förhållandevis lite om man väljer att lägga våtrumsmatta.

Marockansk kakel som våtrumsgolv ?

Detta är hetare än hetast på golvfronten. Att lägga in ett exotiskt badrumsgolv i marrakech kakel lyfter hela rummet till en helt ny nivå. Använd gärna mörka träslag som inredningsdetaljer och badrumsinredning i vitt. Då kommer det marockanska kaklet till sin fulla ruträtt:)

Kan man lägga våtrumsgolv själv?

Det här är frågan som många ställer sig och där många tvivlar på sin egen förmåga. Faktum är att det inte behövs några förkunskaper för att lyckas med att lägga våtrumsmatta i ett badrum. Men däremot är det viktigt att göra hemläxan och läsa på. Försök dig inte på något halvdant, utan var noga med att ta till dig av all den information som finns på nätet. Det finns många guider och klipp på Youtube till exempel som visar i detalj hur du går tillväga när du lägger våtrumsmatta i ditt badrum.

Det är också viktigt att investera i rätt verktyg. Du behöver till exempel en speciell kniv för att skära ut skarvarna och du behöver ett verktyg som hyvlar svetstråden efter att du värmt den och placerat den i skarvarna. Dessutom behöver du någon form av lödapparat för att löda eller värma mattan.

Foto: Tarkett

Vad kostar det att lägga en plastmatta i badrummet?

För att besvara den här frågan behöver vi så klart veta mer om vilken typ av våtrumsmatta du vill lägga in, hur stort ditt badrum är, osv. Men generellt kan man säga att om man kan tänka sig att göra jobbet själv, kan man komma väldigt billigt undan. Faktum är att arbetskostnaden ofta överstiger själva materialkostnaden. Tittar vi på en exempelkalkyl, ser vi ett totalpris på 40.000 kr för ett badrum, men där hela 26.000 kronor är arbetskostnad. I det här exemplet utgår vi från ett normalstort badrum på 5 kvm. Här blir alltså materialkostnaden 14.000 kr. Till detta tillkommer inköp av de verktyg du behöver. Totalt landar det på strax över 15.000 kr.

Vill man jämföra det här med att lägga ett klinkergolv, med allt det förarbete som krävs, landar man aldrig under 25.000 kr för samma yta. Det är alltså betydligt billigare med våtrumsmatta.

Hur får man ett halkfritt våtrumsgolv ?

Många människor och framför allt äldre ramlar och slår sig illa på våta badrumsgolv varje år. Så vad kan man göra för att få ett halkfritt golv i våtrummet?

Det finns massor av specialprodukter på marknaden speciellt gjorda för att minska halkrisken i badrum. Offentliga badhus, spa-anläggningar har alla dessa typer av specialklinker. Höganäs tex. har bra halkfritt kakel men det bästa är att ni besöker en golvbutik så att ni kan titta själva och välja vad som känns personligt och rätt.

Halkfritt kakel är även mer ruggligt och fäster foten bättre än vanligt glansigt kakel.

Vi hoppas att den här artikeln gjort dig lite klokare och stort lycka till med ditt våtrumsgolv!

 

 

 1. Hej.

  Jag gillar bilden med de två svarta handfaten… Vet du vad det är för golv? Matta eller klinkers?

  Tacksam för svar.

 2. Hej

  Gillar golvet på bilden med de två svarta handfaten med vita knoppar. Vad kan man hitta det golvet? Är det våtrumsmatta eller klinkers?

  Tacksam för svar.
  Mvh/ ia

 3. Hej!
  Tack för att du kikat in hos mig:-)!
  Gillar verkligen lösningen på första bilden. Så himla enkel förändring och supersnyggt!
  Jag la in likadana trall i vår källare och det lyfte rummet enormt.
  Nu ska jag kika vidare här på din fina blogg!
  Bästa hälsningar, Tina

 4. Vi funderar just nu på renovering av badrum, så tack för inspiration. Kram Anette

 5. Jag måste säga att jag gillar trägolvet bäst av dessa.. :-)

  Kramen

 6. Hej,och kul att du titta in och lämnade en kommentar. Vad roligt! Badrumsinredning är roligt. Snygga marokanska golv. Kram

 7. Wonderful post ! These photos are very inspiring :)

 8. Bra och informativt inlägg!

  Visst vill jag ha det fint, men det känns dumt att renovera badrummet för att det inte är den stil men vill ha om det i övrigt inte är något funktionellt fel på ytorna (ja, alltså om det nu inte är heeelt åt skogen fult och man vantrivs varje gång man kommer in i rummet, för då hade jag rivit ut det så fort som jag hade pengarna till det).

  Men, om jag nu skulle renovera badrummet så skulle jag sätta något som håller länge, som skiffer eller annan natursten som blir vacker när den blir våt. Varför inte smälla in en ågbastu när man ändå håller på…

  Ha en härlig kväll!!

 9. Nice och kanon bra inlägg :D

  – Glöm inte min veckans blogg tävling! <3

 10. Jag vill ha ett enfärgat golv och det valde vi när vi renoverade. I den ena badrummet blev det gråsvart golv och vita väggar och i det andra turkost golv och vita väggar. Stilrent och lätt att matcha med frotté i härliga färger. Ett tips från mig är att lägga pengar på en snygg handdukstork. Vi valde bort den vanliga enkla modellen och det ångrade vi inte för en sekund. Visst kostade det en slant extra men skillnaden blev stor!

 11. Fräscha badrum gillar vi! : )

 12. Vilken fin inspiration! Jag vill gärna ha schackrutor i kök och marockanskt i badrummet! Kram Stina

 13. Love your blog!!!!

 14. Så många fina badrum och tips! Ja jag såg att du också skriver för dem:) håller med om att arvodet är lågt kram Pernilla

 15. Tack för alla fina tips!!
  Ha en härlig måndags em och kväll1
  Kram Anna

 16. Jättebra inlägg! Mycket uppskattat av oss som går i badrumstankar! :)

 17. Snyggt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström
Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Kontakta oss

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024