Våtrumsmatta badrum - tips & inspiration

Våtrumsmatta badrum – tips för snygga våtrum

Innehållsförteckning

(Innehåller adslänkar)

Letar ni rätt våtrumsmatta till badrum? Sluta leta för i detta inlägg våtrumstipsar vi för alla smaker. Badrummet är ju ett så kallad våtrum i bostaden där en fuktbeständig våtrumsmatta och våtrumstapet kan vara skillnaden mellan ett snyggt, fräscht badupplevelse och ett mögligt, farligt badhelvete.

Har man sett ‘Arga Snickaren‘ (eller haft oturen av att låta en välmenande men okunnig make/maka vifta med hammaren i badrummet) så har man säkert sett vilka allvarliga skador kan förekomma i våtrum utan en specialdesignad våtrumsmatta eller våtrumstapet av bra kvalité.

Vilket material som ska vara på golvet, det är en av de viktigaste frågorna när man ska renovera ett badrum. Badrumsgolvet är det känsligaste området i badrummet, enligt forskning beror mer än tre fjärdedelar av badrumsfukten på bristen på golvytskikt. Fuktskador orsakade av badrumsgolv av dålig kvalitet har ökat sedan 90-talet då många gamla våtrumsmattor slets bort från svenska badrum. Men med nya tider har även nya fräscha våtrumsgolv till badrum uppfunnits.

LÄS MER: Så väljer ni rätt badrumsgolv – bästa golvguiden nånsin

Våtutrymmen ska inte bara vara praktiska – de måste vara snygga också. Här tipsar vi hur ni väljer rätt snygg våtrumsmatta till badrum samt våtrumsmatta inspiration.

Våtrumsmatta badrum

Hur snygg är inte denna läckra våtrumsmatta ?? klart inspirerat av marrakech kakel golv.

Varför våtrums matta i badrum?

Våtrumsmatta sågs tidigare endast som ett sämre budgetalternativ till keramiska plattor, och den ansågs inte vara det bästa valet. Så är dock inte fallet idag alls. Idag finns supersnygga stilrena våtrumsmattor i en mängd olika mönster, färger och texturer och allt fler inser de estetiska och praktiska fördelarna med en snygg våtrumsmatta. Det är dock fortfarande ett mycket billigare alternativ till kakel, då både material- och arbetskostnader är lägre.

LÄS MER: Renovera hållbart med naturliga material

En våtrumsmatta är en fuktspärr i sig, och kräver inte lika mycket arbete som ett keramiskt klinkergolv. Den tekniska utvecklingen inom tillverkning av våtrunsmattorna har också bidragit till att de nu är ännu mer hållbara och svårare att bli slitna än tidigare. För en upptagen barnfamilj är våtrumsmattan ett bra val för badrumsgolvet ett ekonomiskt och praktiskt hållbart val.

Hur mycket kostar det att lägga in en våtrumsmatta?

Kostnaden för att lägga en våtrumsmatta kan variera mycket beroende på hur mycket reparationsarbete som krävs i badrummet innan golvet kan läggas. Det kan till exempel hända att du i det första skedet måste byta ut både golvavloppsröret och bilens bil. – Badrumsrenovering med våtrumsmatta kräver färre moment. Därför går det snabbare och materialkostnaderna är lägre än vid montering av kakel och klinker. Det finns t.ex. Ett prisexempel på nätet för ett 5 kvadratmeter stort badrum hamnar på 26 250 kronor efter ROT-avdrag, säger Tarketts produktchef Linda Ebenfors.

Finns det några särskilda regler att tänka på för våtrumsmattor?

Vid val av plastmatta för våtrum är det viktigt att den är godkänd för detta ändamål. På webbplatsen gvk.se finns en lista över produkter som är testade och godkända enligt Golvbranschens branschstandard för våtrumsplastmattor. Kan husägaren själv installera mattan i våtrum? – Nej, arbetet ska utföras av en av GVK auktoriserad sakkunnig. Det är viktigt att våtrumsmattan är installerad enligt GBR våtrumsindustristandard. Alla försäkringsbolag har ett villkor att för att få full ersättning för potentiella förluster ska gällande branschregler följas.

Altro våtrumsgolv till exempel är stegsäkra under hela sin livstid, även när de är våta. Fråga en inredningsbutik om vilka våtrumsmattor de anser är säkrast. Efter det kan man välja ut en snygg design och färg.

Tapetsera våtrumstapet själv eller inte ?

Hur är det då med att tapetsera våtrumstapeter? Här gäller att inte spela handyman ala Ernst Kirchsteiger. Görs jobbet med en våtrumstapet fel väntar en möglig mardröm bakom hörnet.

Det väsentliga är att underlaget ska vara korrekt och fuktsäkert utfört innan du sätter upp tapeten. Man kan även blanda kakel med en målad vägg eller tapet. Detta kan ge ditt badrum det lilla extra. Tänk även på att måleribranschens våtrumskontroll (MKV) måste godkänna målning och vinylbeklädnader i våtrum. Regler måste följas om våtrummet ska anses vara fackmannamässigt utfört.

KÖPTIPS: Snygga inredning för badrummet finns HÄR

Modern våtrumsmatta och våtrumstapet

Långt borta är dåtidens fula våtrumstapeter i grönt och fult gult. Dagens tapeter och golv till våtrum kan tom. vara snyggare än kakel tro det eller ej. Likt plastgolv tillverkas allt numer så likt den äkta varan man kan komma. Testa tex. en klassisk schackrutig våtrumsmatta ihop med en vit pärlemor skimrande tapet, blir jättefint ihop.

Det som är bäst med just våtrumstapeter är att man slipper fula fogar att rengöra varje år :)

Vad gillar ni badrum utan kakel och har ni testat våtrumsmatta eller våtrumstapet hemma?

/Maria

 

 1. Hej! Jag fastnade verkligen för de mattornna på bilden klassisk badrumsinredning.Vilket märke är det och var kan man köpa dem( både golv och vägg)

  Hälsningar Marie

  • Hej Marie!
   Jag måste erkänna att jag minns inte vilket märke det var. Men du, snart kommer vi lansera en ny tjänst här på inredningsvis, där man kan klicka på inredningsprylarna i bilderna och komma fram direkt till butiken eller webbshop. Stay tuned :)

 2. lovely bathrooms!!

 3. Efter två renoveringar som bägge slutat med fuktskador har jag numer valt en plastbunker och jag är sååå nöjd! Både platsmatta och plast väggar från ett och samma ställen Färghallen i Vårby. Tjockaste varianterna av bägge. Och det är sååå snyggt! Pärlemorskimrande väggar och golvet ser ut som svarta klinkers. Kolla in min blogg under kategorin renovering, från mars – april förra året. Där finns bilder.

 4. Vad fint med träden! Den skulle jag önska.
  Vet inte om jag missade i inlägget, men var hittar man den?

  Fina Maria. Hoppas att allt är bra med dig i övrigt.
  Ps; Jag kikade på bygget till Zara Home igår, jisses dem har inte snålat med satsningen kan jag lova!

  Kram
  Stoffe

 5. Indeed, all important factors to consider when choosing elements of a bathroom…
  Good advice, dear Maria!
  A happy week to you…
  xoxo

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström
Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Kontakta oss

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024