Vad kostar det att renovera badrum?

Att renovera badrum behöver inte vara superdyrt. Allt handlar om hur omfattande renovering man vill göra. För den som vill ta sig an budgetvarianten, kan en uppfräschning av badrummet vara gott nog. I den här artikeln ska vi titta närmare på vilka kostnader som man kan vänta sig vid renovering av ett badrum. Tanken är att det ska bli enklare att se vilka prioriteringar man vill göra, utifrån sin egen budget.

LÄS MER: Välj rätt badrumsgolv – bästa badrumsguiden

 Alla badrum ser olika ut, vissa större än andra, några äldre och några relativt nya. Det här påverkar så klart omfattningen av renoveringen. Vill man göra stora förändringar av sitt badrum och till exempel byta plats på toalett och handfat, ja – då får man räkna med att kostnaderna stiger rejält. Att byta ut kakel och klinker är så klart också kostsamt, men många gånger kommer man långt med att göra en rejäl rengöring och uppfräschning av fogar, osv.

Börja med att göra en tydlig budget

Det kan tyckas självklart, men många missar detta viktiga första steg. Se till att göra en tydligt budget där du vet exakt hur mycket pengar du vill lägga på att rusta upp ditt badrum. Gör man detta i ett tidigt skede, minskar man risken att bli besviken på sitt projekt när det närmar sig slutet och man märker att det kostar betydligt mer än vad man hade tänkt sig.

Gör också klart för dig själv vad som är viktigast i ditt badrum. Letar du efter en ny känsla? Eller vill du få ett ljusare badrum? Kanske vill du få det att se nyare ut? Men det kan också vara så att man tycker att planlösningen är otymplig, eller att man vill installera en dusch, osv. Skriv ned några rader på ett papper där du skissar på visionen för ditt badrum.

Badrum shop

Varför är det viktigt med materialvalet?

Precis som med allt annat är materialvalet även för ett badrum avgörande för hur länge saker och ting håller. Högkvalitativa klinkers håller i många år och med regelbunden rengöring kommer ditt badrum att se nytt ut länge.

Ett tips är att satsa lite extra på de material i badrummet som är beständiga, exempelvis klinkers, handfat, duschbrunn, etc. Annan inredning, såsom hyllor, skåp och bänkar kan enklare bytas ut och här kan du tänka lite mer med plånboken.

Ju mer du satsar på kvalité i det här skedet, desto mindre kommer du behöva spendera på ytterligare renoveringar i framtiden. Så frågan du behöver ställa dig är alltså hur mycket du vill satsa på ditt badrum just nu och hur mycket du vill lägga framöver.

Så kan du tänka kring planlösningen

Är du nöjd med planlösningen för ditt badrum så som det ser ut idag? Grattis! Redan här har du sparat mycket pengar. Det är nämligen mycket kostsamt att möblera om och flytta på handfat, WC-stol och dusch. Anledningen är att man behöver flytta avlopp, anslutningar och rör, vilket kräver en mycket mer ingående renovering än om du bara vill byta ut materialet. Då behöver du nämligen anlita rörmokare för att göra den här typen av arbete, då det är väldigt få av oss som klarar av att göra det själva.

Satsa på inredningen

Om du vill göra stora förändringar men med små medel, bör du lägga mycket fokus på själva inredningen av badrummet. Många förvånas över hur mycket detaljer såsom gardiner, mattor, små möbler och växter kan göra för helhetsintrycket av badrummet.

Här finns det mycket inspiration att hämta. Utgå från hur ditt badrum ser ut idag och hur du valt att inreda ditt hem i övrigt. Har du stora fönster i ditt badrum så kan du arbeta med ljusinsläppet och använda dig av såväl gardiner som krukväxter som står i fönstret. Det här ger liv, ljus och färg till ditt badrum. Fokus flyttas från kakel och klinkers och istället till inredningsdetaljerna.

Så här mycket kostar det att renovera badrummet

När man räknar på kostnader för att renovera ett badrum så brukar man prata i kvadratmeterpris. Anledningen är att det då blir enklare att jämföra badrum sinsemellan, i och med att ett stort badrum naturligtvis kostar mer än ett mindre.

Ett normalt kvadratmeterpris om man vill göra en totalrenovering av sitt badrum, ligger på mellan 12.000 – 30.000 kr. Men som vi sett i den här artikeln, behöver man inte totalrenovera sitt badrum för att få få det att se fräscht och nytt ut. Väljer man fokusera på inredningsdetaljer och att göra en ordentlig rengöring av fogar, kakel och klinker, kan man komma undan med några tusenlappar.

Så fort man involverar plattsättare och rörmokare i sitt projekt, börjar kostnaderna dra iväg. Vill man dock byta ut golvet och väggarna, kan man göra detta och fortfarande tänka på sin budget. Det finns prisvärda alternativ att välja mellan också här. Många väljer till exempel att kakla halva väggen, istället för ända upp i taket.

BADRUM SHOP

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Skriv en Kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Senast uppdaterad 235 visningar

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis