Varning för microcement i badrum

VARNING för Microcement i badrum

Innehållsförteckning

Microcement är en cementbaserad produkt tillsammans med vatten och färgpigment som stryks i tunna lager på ytor både inomhus och utomhus. Det kan strykas på nästan alla typer av ytskikt och resultatet blir en vattenresistent, sprickfri och fläcktålig yta med betong- och industrikänsla.

LÄS MER: Så väljer ni rätt badrumsgolv – bästa golvguiden nånsin

Micro cement har blivit en stor trend, speciellt inom badrum. Materialet är en cementbaserad produkt som appliceras i tunna lager med en total tjocklek på 3 mm. Slutresultatet är mycket vackert, men trots detta har mikrocement vissa nackdelar som måste övervägas innan man väljer material.

Nackdelar med Microcement:

 • Enligt GVK:s bedömning ska microcement betraktas som en ytskiktsprodukt. Tätskiktsleverantören måste alltså avgöra som det är godkänt att applicera microcement direkt ovanpå tätskiktet eller inte. Notera dock att det i Sverige inte finns någon certifiering för ytskikt i våtrum så det är alltid viktigt att ditt tätskikt är godkänt, oavsett om du sätter kakel eller lägger microcement.
 • Materialet kan få kalkfläckar av vatten med lågt pH-värde
 • Det kan inte läggas på linoleum och vinyl
 • Torktiden är förhållandevis lång (ett golv brukar kunna beträdas efter 24 timmar). På grund av torktiden brukar ett arbete i badrummet ta minst fyra dagar innan det är klart

LÄS MER: Våtrumsmatta badrum – tips & inspiration

Enligt GVK (Golvbranschens VåtrumsKontroll) ska mikrocement faktiskt endast betraktas som en ytskiktsprodukt. Leverantören av det vattentäta lagret måste därför kontrollera om användning av mikrocement direkt på det vattentäta lagret är tillåtet eller inte. Det finns dock ingen certifiering för ytskikt i våtrum i Sverige, så det är alltid viktigt att ditt tätskikt är godkänt, oavsett om du lägger kakel eller mikrocement.

Är Micro cement godkänt i badrum?

Ja! Microcement är ett ytskikt precis som är därmed godkänt att använda i badrum och andra våtutrymmen. Men vi ger ändå varning och säger att det finns mycket bättre material att ha i badrum.

Andra nackdelar med detta materialval är att det lätt kan få kalkfläckar i vatten med lågt pH. Materialet är inte UV-beständigt och kan inte appliceras på linoleum eller vinyl, och torktiden är väldigt lång på golv där man faktiskt kan applicera mikrocement. Det gör att badrumsreparationer tar betydligt längre tid än om du istället väljer kakel eller klinker. Mikrocement är inget som gör-det-själv bara kan slänga i, eftersom det kräver extra arbete och mycket tid.

Ta hjälp av fackman

Vi rekommenderar istället att ta hjälp av en hantverkare när du förbereder golvet, oavsett material. Välj hellre granitkeramik istället, som är ett utmärkt alternativ till mikrocement. Det är ett material av porslinslera med låg vattenabsorption, vilket gör det mer hållbart och slitstarkt. Granitkeramik ger en lyxig och elegant känsla, mycket lik mikrocement, men med fler fördelar. Det är ett mer hållbart och hållbart alternativ med många användningsområden. Plattorna kan användas till exempelvis arbetsytor, fasadklinker och golv.

För att microcement ska kunna läggas på befintligt ytskikt krävs det att alla plattor är intakta, brunnen är bytt efter 1992, fallet är bra samt att det inte är någon läcka i badrummet. Är badrummet inte i bra skick måste badrummet renoveras från grunden.

Slutsummering

Microcementen är som sagt ett modernt populärt material. Men det har ändå sina begränsningar när det kommer till våtrum. Tänk både en och två gånger innan ni bestämmer er för att lägga in detta material i badrummet. Däremot passar micro cement ypperligt till att tillverka bänkskivor av, som ni kan se i videon ovan.

 

 1. veronica skriver:

  wow, these bathtubs are a dream!!!
  Passa a trovarmi VeryFP

 2. poziomka skriver:

  I love it! I wish I had one!
  xoxo

 3. Annorlunda Underbara skriver:

  Vi valde faktiskt badkar utan bubblor. Dels för de brukar låta så mycket sedan så tror jag lite på att det kan vara nyhetens behag. När jag badar vill jag ha det lugnt och stilla, med lite väldoftande bubblor:-)
  Kanske hade blivit roligare att hälla bubblor i bubbelpoolen.
  Kram Jess

  http://www.annorlundaunderbara.com
  My dreamhouse

 4. Pia skriver:

  Alskade bilden med havsutsikt, sa underbart att sitta dar I varmt vatten da det blaser vindar fran havet! Jag ar en stor fan av varma bad och brukar gora det ganska ofta under vintern (aven I Dubai).
  Harligt inlagg!
  Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström
Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Kontakta oss

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024