fbpx

6 bästa vintergröna klätterväxter

Att välja rätt klätterväxter till din trädgård kan vara en utmaning. De måste både passa fasaden,kräver en del skötsel och för att din uteplats eller trädgård ska vara mysig året runt behövs det växter som behåller sin gröna under de långa svenska vintrarna.

LÄS MER: Bygga trädäck – bästa tips och råd

Vintergröna klätterväxter är en bra lösning på det. Dessa växter behåller sin frodiga gröna färg genom hela året och skapar ett levande inslag i din trädgård även under de kyligaste månaderna. Här presenterar vi de sex bästa klätterväxterna som du kan välja till din trädgård.

De två mest populära: Murgröna och Klematis

Murgröna (Hedera helix) är en av de mest populära vintergröna klätterväxterna. Den här tåliga växten klarar sig bra i all slags jord och är väldigt lätt att sköta. Den kan växa upp till 5-8 meter hög. Den är utmärkt för att skapa en grön vägg eller täcka gamla stenmurar.

Klematis ’Winter Beauty’ är en annan utmärkt vintergrön klätterväxt. Denna art är känd för sina fantastiska vita blommor som dyker upp mitt i vintern. Den trivs bäst i fuktig, väl dränerad jord och direkt solljus till halvskuggigt. Denna växt kan växa upp till cirka 3-4 meter.

Ni hittar murgröna ovan HÄR

Murgröna

Miljö: Alla jordtyper, från direkt solljus till skuggigt.

Skötsel: Låg, beskärning för att behålla formen.

Höjd: Upp till 20-30 meter.

Klematis ’Winter Beauty’

Miljö: Fuktig, väl dränerad jord, från direkt solljus till skuggigt.

Skötsel: Medel, beskärning efter blomning för att stimulera ny tillväxt.

Höjd: Upp till 3-4 meter.

Vinterjasmin och Kaprifol

Vinterjasmin (Jasminum nudiflorum) är en fantastisk vintergrön klätterväxt som blommar på vintern med gula blommor. Växten trivs i soliga och halvskuggiga lägen och klarar de flesta jordtyper. Denna klätterväxt blir omkring 3 meter hög.

Kaprifol (Lonicera henryi) är en klätterväxt med intensivt gröna blad och gulaktiga blommor. Den kan bli upp till 6 meter hög och trivs bäst i halvskuggiga till skuggiga områden.

Vinterjasmin ovan finns HÄR

Vinterjasmin

Miljö: De flesta jordtyper, från direkt solljus till skuggigt.

Skötsel: Låg, beskärning efter blomning.

Höjd: Upp till 3 meter.

Ni hittar kaprifol ovan HÄR

Kaprifol

Miljö: Rik, väl dränerad jord, från halvskugga till skugga.

Skötsel: Medel, beskärning för att behålla formen.

Höjd: Upp till 6 meter.

Perfekt växt för svenskt klimat: Pipranka

Pipranka (Aristolochia macrophylla) är en exceptionell vintergrön klätterväxt som är anpassad till det svenska klimatet. Den växer bäst i halvskugga och föredrar en rik, väl dränerad jord. Piprankan är känd för sina stora, hjärtformade blad och ovanliga, pipformade blommor. Växten kan växa upp till 5-6 meter.

Vanliga frågor:

Vilken jordtyp behöver Pipranka?

Pipranka föredrar näringsrik, väl dränerad jord.

Hur ofta behöver jag vattna Pipranka?

Vattna regelbundet, men låt jorden torka ut mellan vattningarna.

Trumpetranka: tålig växt med vackra blommor

Trumpetranka (Campsis radicans) är en klätterväxt som verkligen står ut under de kallare månaderna. Den kräver full sol och väldränerad jord för att trivas. Trumpetranka kan växa upp till 10 meter hög och blommar med spektakulära, trumpetformade blommor.

Vanliga frågor:

När blommar Trumpetranka?

Trumpetranka blommar vanligtvis under sensommaren och hösten.

Är Trumpetranka lämplig för kalla klimat?

Ja, trumpetranka är tålig och kan överleva i kyligare klimat, men den behöver skydd under extremt kalla vintrar.

Sammanfattning – vintergröna klätterväxter

Att välja de perfekta vintergröna klätterväxterna kan förvandla din trädgård till en grön oas, även under Sveriges kyliga vintermånader. Med detta i åtanke har vi sammanställt en lista över sex favoriter. Den mångsidiga Murgröna och den vackra Klematis ’Winter Beauty’ är två storfavoriter som erbjuder ett spektrum av skönhet och tålighet. Den gyllene Vinterjasminen och den intensiva Kaprifolen ger din trädgård en unik charm, medan den anpassningsbara Piprankan är perfekt för det svenska klimatet.

Avslutningsvis får Trumpetrankan, med sina spektakulära blommor, din trädgård att verkligen sticka ut. Varje växt har sina unika behov, så se till att du förstår dessa innan du planterar, för att säkerställa att din trädgård blomstrar året runt. Vintergröna klätterväxter är inte bara praktiska, de tillför också estetisk skönhet, vilket gör din trädgård till ett trevligt utrymme under alla årstider.

 

 

Foto längst upp: Blomsterlandet

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

casino utan svensk licens med snabba uttag

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis