Inredningstrender 2024 - 10 största nya trender

Inredningstrender 2024 – 10 största nya trender

Det är dags för Inredningstrender 2024 Inredningsvis mest lästa inlägg varje år! 2024 står för dörren och precis som vanligt är mycket snack gällande vilka trender som är heta inför året som kommer. När det kommer till inredningstrender så är det alltid kul att se vilka färger som kommer gälla för året, vilka material som är dom mest framträdande, osv. Häng med när vi går igenom inredningstrender för 2024!

LÄS MER: Hetaste utemöbler trender 2024

Vi kommer titta på inredning 2024 och inredningstrender som är specifika, såsom färger, belysning och material, men också stilar som är på väg tillbaka eller som tagit sig från kontinenten till Sverige.

Vi går igenom trender inom:

 • Material
 • Mönster
 • Möbler
 • Textilier

#1 Framtidsretro – Mix av futuristiskt och gammalt?

Framtidsretro har funnits som begrepp ett tag och var även trendigt redan inför 2023. Nu ser vi att det kommer att vara ännu mer trendigt för 2024. Framtidsretro dekor blandar nostalgi från 40 år tillbaka i tiden fram till idag, med modern design och formgivning. Det brukar ofta resultera i inredningsdetaljer som har gamla klassiska pastellfärger från 70- och 80-talet men med en formgivning som känns modern och näst intill futuristisk ibland.

#2 ECO fortsätter vara trendigt 2024

Även 2024 är eco-material trendiga i våra hem. Trenden har vuxit sig allt starkare. Det ska vara minimalistiskt för att visa på att så lite bearbetning av materialet har behövts som möjligt. All bearbetning påverkar ju miljön, varför vi nu ser möbler i ett och samma material, utan för mycket detaljer. Ett material som trendar speciellt 2024 är kork. Vi sammanfattar detta med att hållbar inredning håller hårt än!

Möbler ovan: 1. HÄR 2. HÄR 3. HÄR 4. HÄR 5. HÄR

#3 Vi vill ha multifunktionella möbler 2024

Inredningstrender påverkas fortfarande i stor utsträckning av det stora skifte som skett i vårt samhälle sedan pandemin, där vi i allt större utsträckning arbetar hemifrån. Det ser vi bland annat genom att vi vill klämma in olika funktioner i en och samma möbel. Till exempel ett skrivbord som kan bli ett avlastningsbord, eller en hörnstol som kan passas in i ett hörn för att ta minimalt med plats.

Vilka material gäller 2024?

Ju mer tid vi spenderar i våra hem, desto större blir vårt behov av att föra naturen in i våra hem. Material och mönster som trendar 2024 är bland annat:

 • Ekträ
 • Björkträ
 • Lövmönstrade tyger
 • Växter
 • Sten

Dessa material går hand i hand med eco-trenden, vilket innebär att om du vill vara trendig 2024 och även på lång sikt, investera då i möbler som är tillverkade av organiska material och gärna med mönster från naturen.

Trend matta ovan HÄR

#4 Mattor med oregelbundna former

Oregelbundna mattor med udda former är en slående design, som utan tvekan alla har skapats för att äga golvet. Dessa vardagsrumsmattor har inte bara ett iögonfallande tryck, utan de formar också en ny kontur i design, bokstavligen, eftersom de alla har en okonventionell form. 2024 ska vi inte bara inreda med traditionella rektangulära mattor, nej mattor med nya former kommer och tar över golven.

Vilka mönster i textil trendar 2024?

Två eller trefärgade nyanser i mönster är bland de främsta mönstertrenderna för 2024. Dessa trendiga kombinationer ger utrymmen djup och komplexitet. Dessutom skapar mjuka, harmoniska toner en känsla av balans och visuellt intresse utan att överväldiga ögat.

Pic Chicô Gouvêa)

#5 Inspiration från solnedgång

Solnedgångar är den stora färgtrenden för 2024! Här vill vi alltså fånga det vackra och det mjuka i nyanserna från en solnedgång och föra dom vidare in i våra hem. Det uppnår vi genom att anamma färger som varmt gul, orange och djupa röda toner. Kanske beror det på den regniga sommaren och en desperat längtan efter sol? Eller så vill vi helt enkelt bara få känna den harmoni som en solnedgång medför.

Med dessa färger kan du enkelt mixa kuddar, gardiner, mattor och filtar i ditt hem för att få en bra dynamik i din inredning och skapa en harmonisk känsla.

#6 Dopamininteriör – Med Tik tik influens

TikTok har blivit en maktfaktor när det kommer till inredningstrender. Det ser vi tydligt på den så kallade dopamininteriören, som startade på TikTok och som nu blivit känd över hela världen. Här handlar det alltså om att inreda med färger, former och mönster som vår hjärna tycker om och som frigör dopaminer, vilket är hjärnans glädjeämne.

Trenden är inte på något sätt ny, utan var på tapeten redan 2019, men har fått en enorm spridning med hjälp av sociala medier. Det är helt enkelt ett koncept som tycks locka många.

Men hur kan dessa mönster och former som våra hjärnor gillar se ut? Jo, hjärnan belönar nämligen balans och symmetri. Ett mönster som “makes sense” för vår hjärna kommer vara mycket uppskattad av vårt hjärnkontor. Då behöver inte hjärnan lägga massa energi på att försöka förstå mönstret. Hjärnan blir glad och frigör dopaminer. Visst är det fantastiskt att man nu kan bli lycklig på riktigt genom att inhandla inredning?

I en väldigt mörk värld, då är detta inredningen alla behöver!

Dopamin möbler ovan 1. HÄR 2. HÄR 3. HÄR 4. HÄR 5. HÄR

#7 60-talet är äntligen på väg tillbaka

Ja, om man ska tro den här trenden för 2024 så är det faktiskt en indikation på 60-talet kommer åter. Nu våras det nämligen för geometriska mönster igen, något som var signifikant för 60-talet. Då skulle mattorna vara rutiga med smarta mönster, lapptäcket skulle vara i perfekta fyrkanter, osv. Nu ser vi hur dessa mönster är på väg tillbaka och hur en köksmatta exempelvis, med starka färger och tydliga geometriska former är superhet!

#8 Skandinavisk design är superhett

Är det inte lyxigt och fantastiskt att vi bor så nära ett av världens högst ansedda centrum för design – Köpenhamn? Den skandinaviska designen är populärare än någonsin och handlar mycket om rena linjer och funktionalitet. Men också ett visst mått av lekfullhet.

Soffa ovan finns HÄR

#9 Vintagelampor trendar hård

Lyssna nu alla vintageälskare där ute – vintagelampor trendar just nu och spås bli väldigt inne under 2024. Så alla vi som gillar att gå på loppis och fynda kan nu göra det och vara extra trendiga. Och glöm inte hur viktigt ljus generellt är för all inredning. Med rätt belysning kan man lyfta fram detaljer och skapa effekter som gör rummet mer levande.

#10 Farmhouse Chic – Back to basic

Gillar du livet på landet och vill uppleva känslan av landet i ditt eget hem? Då ska du spana in Farmhouse Chic som är en trend för 2024. Här flyttar man helt enkelt in typiska detaljer från bondgården in i hemmet. Det kan vara gamla handgjorda stolar eller ett långbord som tidigare varit ett arbetsbord i en ladugård.

FAQ – Vanliga frågor om inredningstrender för 2024

Vad vill du veta om inredningstrenderna för 2024? Här listar vi några vanligt förekommande frågor och besvarar dom åt dig.

Vilka färger gäller för 2024?

Vi ser hur mjuka och varma färger får ta stor plats 2024. Exempel på sådana färger är starka gula nyanser, orange och djupt röda toner.

Hur många färger ska man inreda med 2024?

Oavsett trend ska man försöka undvika att inreda med allt för många färger. Då kan det bli allt för rörigt. Försök istället välja en basfärg, exempelvis gul, för att sedan lägga till så kallade accentfärger som spelar bra med den gula tonen.

Vilka material trendar 2024?

Vi ser att organiska material såsom trä, sten och tyger av naturmaterial kommer att vara mycket trendigt 2024. Trenden att ta hand om vår planet genomsyrar alla branscher, så också inredningsbranschen.

Summering – inredningstrender för 2024

I den här artikeln har vi djupdykt in i inredningstrender för 2024 och vi ser både mycket nytt men också en hel del som består från 2023. Intressanta spaningar är bland annat att vi har lite nya färger för 2024 som trendar och att dessa ska påminna om en solnedgång. Vi ser också hur mönster från 60-talet är på väg tillbaka där vi hittar många geometriska mönster.

Du missade väl inte delen som handlade om hur vi kan inreda med mönster som våra hjärnor gillar och på så sätt få våra hjärnor att skapa dopamin, vilket gör oss mer lyckliga? Nu kan vi alltså köpa oss lycka via inredning på riktigt!

Stort lycka till med ditt  inredningsår 2024 och håll det hållbart!

 

 1. Toppen post! tack för detta och alla snygga trender du tipsar om. /Lena

  • tack snälla :) /M

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström

Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Kontakta oss

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024