10 tips för hållbar inredning hemma

10 tips för hållbar inredning hemma

Innehållsförteckning

Att inreda med hållbar inredning blir mer populärt i takt med att människor blir mer miljömedvetna. Med den ökande medvetenheten om klimatförändringar och behovet av hållbara metoder har det blivit viktigt att söka miljövänliga sätt att inreda hem. Hållbar inredning innebär att man använder material och produkter som är miljövänliga, etiska och giftfria. Det är ett sätt att skapa ett vackert och elegant utrymme samtidigt som det minskar ditt koldioxidavtryck och stödjer hållbara metoder.

LÄS MER: Inredningstrender 2024 – största nya trender

Här är några tips på hur ni kan inreda med en hållbar inredning på hemmaplan!

1. Välj hållbara material

En av de viktigaste aspekterna av hållbar inredning är användningen av hållbara material. Det innebär att man väljer material som är förnybara, återvunna eller biologiskt nedbrytbara. Några exempel på hållbara material inkluderar bambu, kork, ekologisk bomull, återvunnen plast, återvunnet glas och återvunnet trä.

När du väljer möbler eller inredning, leta efter produkter som är gjorda av dessa material. Till exempel kan ett soffbord i bambu eller en sisalmatta vara fantastiska hållbara alternativ. Dessa material minskar inte bara avfall och koldioxidutsläpp, utan de kan också ge en unik och elegant touch till ditt utrymme eftersom de är mer autentiska jämfört med sina plastmotsvarigheter som är massproducerade och ofta saknar karaktär.

TRÄ ÄR HÅLLBART

Ni hittar träbord ovan HÄR

Ni hittar träpall ovan HÄR

2. Välj vintage eller begagnade föremål

Ett annat bra sätt att inreda hållbart är att välja vintage eller begagnade föremål. Istället för att köpa helt nya möbler eller inredning, leta efter föremål som har använts tidigare. Detta kan inkludera antika möbler, vintage konstverk eller till och med en försiktigt använd soffa.

Köp begagnat minskar inte bara avfallet och stödjer hållbara metoder, utan det kan också lägga till karaktär och charm till ditt utrymme. Dessutom kan det vara billigare än att köpa nya saker.
För att få det rätt med begagnade föremål, se till att välja föremål som är i gott skick och om inte, föremål som kan stoppas. Inspektera varan noggrant för att se efter defekter. I och med att du försöker minska svinnet vill du också slippa ta med dig något hem som du vill bli av med efter en kort stund.

Förvaringskorg i sjögräsovan finns HÄR

3. Använd naturliga och giftfria produkter

När du inreder hållbart är det viktigt att välja produkter som är giftfria och tillverkade av naturliga material. Detta kan inkludera naturliga rengöringsprodukter, ekologiska sängkläder och giftfri färg.
När du målar ditt hem, välj miljövänliga färger som är fria från giftiga kemikalier. Traditionella färger kan släppa ut flyktiga organiska föreningar (VOC) i luften, vilket kan vara skadligt för både miljön och din hälsa.

Miljövänliga färger är gjorda av naturliga material och innehåller låg eller noll VOC, vilket gör dem till ett hälsosammare och mer hållbart val. Att använda naturliga och giftfria produkter är bättre för din hälsa och miljön. Traditionella rengöringsprodukter och färger kan innehålla skadliga kemikalier som kan påverka din inomhusluftkvalitet negativt och bidra till föroreningar.

4. Stöd etiska och rättvisa handelsmetoder

En annan aspekt av hållbar inredning är att stödja etiska och rättvisa handelsmetoder. Detta innebär att man väljer produkter som är gjorda under etiska förhållanden och som stödjer rättvisa arbetsmetoder.
Leta efter produkter som är certifierade av organisationer som Fair Trade USA eller Forest Stewardship Council (FSC). Dessa certifieringar säkerställer att produkterna tillverkas på ett sätt som stödjer rättvisa löner, säkra arbetsförhållanden och hållbara metoder.

Stöd dessutom lokala hantverkare. Detta är ett bra sätt att främja hållbar inredning. Genom att köpa varor tillverkade av lokala hantverkare stödjer du den lokala ekonomin och minskar miljöpåverkan från att frakta produkter på långt håll. Dessutom använder många lokala hantverkare hållbara material och metoder i sitt arbete, vilket gör dem till ett utmärkt val för miljövänlig heminredning.

LED lampor finns HÄR

5. Använd energieffektiv belysning

Energieffektiv belysning är en viktig aspekt av hållbar inredning. Genom att använda LED- eller CFL-lampor kan du minska din energiförbrukning och minska ditt koldioxidavtryck.
Förutom att välja energieffektiva glödlampor, överväg att använda naturligt ljus så mycket som möjligt. Detta kan innefatta att lägga till skira gardiner eller ta bort tunga draperier för att släppa in mer naturligt ljus i ditt utrymme.

6. Återanvänd prylar och möbler

Att återanvända föremål och möbler är ett annat sätt att inreda hållbart. Istället för att slänga gamla eller trasiga föremål, tänk på kreativa sätt att ge dem ett nytt liv. Till exempel kan en gammal stege användas som en bokhylla eller en vintage resväska kan förvandlas till ett elegant soffbord eller en gammal cykel kan förvandlas till ett entrébord som är fullt av karaktär. Att återanvända föremål minskar inte bara avfallet utan kan också ge en unik och personlig touch till din heminredning.

Ni hittar hållbar matta HÄR

Mattan ovan är 100 % återanvänd gjord av recyclad plast!

7. Inred med gröna växter

Att införa gröna växter i din heminredning är inte bara estetiskt tilltalande, utan kan också vara hållbart. Växter kan förbättra luftkvaliteten i ditt hem genom att ta bort föroreningar och tillföra syre. Dessutom kan växter användas som naturlig dekor och lägga till färg och struktur till ditt utrymme. Välj växter med lågt underhåll som suckulenter eller kaktusar, som kräver minimal vattning och skötsel.

8. Stöd hållbara varumärken

När du väljer heminredningsprodukter, leta efter varumärken som prioriterar hållbarhet och socialt ansvar. Genom att stödja dessa hållbara varumärken bidrar du till en mer hållbar framtid och stödjer företag som gör sitt för att minska sin miljöpåverkan.

Det finns många miljövänliga varumärken där du kan köpa gröna inredningsartiklar för ett mer hållbart hem. Dessa inkluderar varumärken som Eskayel, Bobbi Beck, Ethical Bedding, etc.

IKEA är det mest hållbara företaget i Sverige!

9. Minska avfallet

Slutligen, när man inreder hållbart är det viktigt att minska avfallet så mycket som möjligt. Detta kan inkludera användning av återanvändbara påsar och behållare när du handlar inredning, återvinning eller återanvändning av gamla föremål och kompostering av organiskt avfall.
Att minska avfallet stöder inte bara hållbara metoder, utan kan också hjälpa dig att spara pengar och minska röran i ditt utrymme.

Slutsummering

Sammanfattningsvis är att inreda med hållbar inredning ett bra sätt att skapa ett stilfullt och miljövänligt utrymme. Genom att välja hållbara material, välja vintage eller begagnade föremål, använda naturliga och giftfria produkter, stödja etiska och rättvisa handelsmetoder, använda energieffektiv belysning och minska avfallet, kan du skapa ett utrymme som är både vackert och hållbart.

  1. Ibland när jag ser inredning så kan jag fastna för fina fönster. som det med grönst glas. Unikt.

    Eller stora som släpper in ljus, så att lägenheten/hus badar i det ljuset.

    Tänk om, man bott så

  2. Härlig inspiration! Det är få saker som gör ett hem så levande som den bohemiska stilen :)
    Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström
Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Kontakta oss

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024