flera gröna växter på fönsterbräda.

10 bästa gröna växter till kök & lättskötta

Innehållsförteckning

När det kommer till kategorin gröna växter kök, så finns det både bra och dåliga exempel. I köket finns även mycket smuts, fett och matos. Detta ska man tänka på när man väljer växter till köket. Vissa växter tål helt enkelt inte kökets fuktiga ibland, varma klimat. Så det gäller att hitta just de speciella gröna växter som adapterar sig till vad som pågår i köket. I detta inlägg har vi letat fram några speciella gröna växter till kök, som även är tåliga och hållbara.

LÄS MER: Trädgårdstrender 2025: Vad växer i popularitet?

Växter i rum kan även allmänt förbättra inomhusluften. Gröna växter rensar luft från toxiner och avger närande ämnen, som klorofyll. All orsak att ha gröna växter i kök alltså!

Gröna växter kök – 10 favoriter

Gullranka

Gullranka har ett klättrande växtsätt, med snygga hjärtformade blad i grönt och gult. Den har hög avdunstningsgrad och hjälper dig att minska kemiska gaser i inomhusluften. Detta passar perfekt i ett kök, där det konstant är mycket os i luften. Gullrankan är lättskött, enkel att ta sticklingar på, snabbväxande och supersnygg

Skötsel

  • Färgvarianter: Grönt till marmorerat gult bladverk
  • Solexponering: Starkt ljus till halvskugga
  • Jordbehov: Allmän krukväxtblandning rik på torvmossa

Vilken är den bästa krukväxten för köket?

De bästa trendiga krukväxterna för ett kök, är de som kan växa bra, trots att luften i köket ibland kan vara utmanande. Kök kan vara fuktiga eller torra vid olika tidpunkter. Vissa suckulenter (t.ex. aloe vera och ormväxten) och örter är idealiska krukväxter för köket.

Philodendron

Philodendron är en riktig växtfavorit hos många växtentusiaster. Några gillar de illgröna varianterna, medan andra gillar de med rosa eller vita varieringar. Philodendron är som växt dessutom lättskött och passar alla som inte har gröna fingrar. VARNING! vill vi ge att bladen kan vara toxiska, så håll barn och husdjur borta från denna växt.

Skötsel:

  • Färgvarianter: Mörkgrönt bladverk; vissa sorter har brokiga blad
  • Solexponering: Ljust, indirekt ljus
  • Jordbehov: Vanlig krukblandning

Fönsterfikus – en växt klassiker

Inte många Svenska hem har varit utan Fönsterfikus! Detta är en sann växt klassiker och framför allt många studenter har den i första lyan. Det latinska namnet är Ficus Elastica och kommer från familjen mullbärsväxter. Den kan ibland kallas för gummiträd, då det går att utvinna ett material ur saven med gummiliknande egenskaper. Fönsterfikusen har varit en populär krukväxt i Sverige ända sedan 30-talet.

  • Färgvarianter: Smaragd till mörkgrön; brokig grön, rosa, grå, gul och vit
  • Solexponering: Ljust, indirekt ljus
  • Jordbehov: Snabbt dränerande krukjord, till exempel en med perlit och torvmossa eller kokosnöt
bild på fönsterfikus

Foto: Ikea

Odla väldoftande olika kryddor

Vem vill inte ha färska kryddor hemma, att kunna strö över maten? Därför tycker vi att kryddväxter måste absolut vara med på vår växter kök lista. Ni kan odla allt från dragon och basilika, till doftande örter som citronmeliss och lavendel. Så länge ditt kök har en plats som får starkt, direkt solljus under större delen av dagen, kommer örter att växa lätt. Alternativt kan du även odla örter med hjälp av en odlingslampa.

Här får ni slå upp skötsel på varje ört, då olika örter har olika skötselbehov.

Kan jag ha gröna växter i mitt mörka kök?

Du kan ha växter i ditt mörka kök, men att matcha rätt växt till ditt köks miljö är nyckeln. Till exempel kräver vissa växter mer ljus än andra och överväg att använda odlingslampor om ditt kök är mörkt.

Suckulenter – tåliga och vackra

De spännande suckulenter har ökat i popularitet de senaste åren. Dessa växter är lättskötta som kaktus, men mycket vackrare. Dessa växter trivs bäst om du har en ljus solig fönsterbräda i ditt kök. Växtnamnet ”suckulent” beskriver växter som lagrar vatten i olika strukturer, såsom sina löv och/eller stjälkar, vilket gör dem torkbeständiga och generellt sett låga underhåll. Det finns hundratals olika arter av suckulenter och de finns även i otaliga former och färger.

Skötsel:

  • Solexponering: Starkt, indirekt ljus men det beror på suckulenten
  • Jordbehov: Suckulent- eller kaktusblandning
svärmors tunga i kruka.

Blomsterlandet

Svärmors tunga

Svärmors tunga, med dess vassa långa blad är en sann klassiker bland växter.  Förr i tiden var det mycket vanligt att dessa tåliga krukväxter gick i arv från generation till generation. Som alla vet växlar modet snabbare i dagens samhälle och under ett antal år har svärmors tunga varit förpassad från våra hem. Denna växt är dessutom tålig, vilket gör att den passar perfekt som växt i köket.

Skötsel:

  • Färgvarianter: Djupt gröna blad med grågröna eller guldgula ränder
  • Solexponering: Starkt, varmt ljus men undvik direkt solljus
  • Jordbehov: Sandig, väldränerad krukväxtblandning

Zamiakalla – Tål mörker bra

Zamiakallan kallas även i Sverige för garderobsblomma. Detta för att denna växt överlever överallt och så även i mörker. Det är en knölväxt som har sitt ursprung i Zanzibar. Denna gröna växt klarar de flesta lägen och anpassar sig lätt. Dess bladstjälkar sträcker sig gärna mot det ljus, så se till att vrida på plantan då och då. OBS! Plantans blad är giftiga för husdjur och barn.

  • Färgvarianter: Grönt, brokigt vitt och gult, mörkt lila-rödbrunt bladverk
  • Solexponering: Partiell
  • Jordbehov: Standard, väldränerande krukväxtblandning; lägg till perlit eller sand för bättre dränering
zamiakalla i två krukor.

Blomsterlandet

Begonia

Många begonia växer bra i krukor och älskar kökets värme och fuktighet i luften. Särskilt Rex begonia med sitt iögonfallande lövverk, växer bra i kök. Begonia gillar även fuktiga förhållanden men inte vattensjuk jord, vilket kan orsaka rotröta. Begonia som odlas för sina lövverk behöver en ljus plats, men håll den borta från direkt solljus.

Skötsel:

  • Färgvarianter: Ljusgrönt, mörkgrönt, brons eller brokigt bladverk. Vissa sorter odlas för vackra blomningar, medan andra odlas för sitt distinkta och ovanliga lövverk.
  • Ljus: Ge lite direkt solljus för att uppmuntra blomningen; för sorter som odlas för sina lövverk, ge starkt filtrerat ljus.
  • Jordbehov: Begonia klarar sig bäst i smutsfri, smutsfri krukblandning.

Aspidistra – tåliga ungkarlsblomman

Aspidistra kallas allmänt även för ”ungkarlsblomma” för att det är en så extremt tålig växt. Det är en tropisk växt, som kan växa högt och det är även en av de sällsynta krukväxterna som kommer att tolerera nästan full skugga. Variegerade sorter behöver mer ljus än solidgröna exemplar. Den kräver inte heller hög luftfuktighet, vilket gör den lämplig för köket.

Skötsel:

  • Färgvarianter: Medelgrönt bladverk; blommar sällan när den odlas som krukväxt
  • Ljus: Lågt, indirekt ljus; tål full skugga
  • Jordbehov: Väldränerad, torvig krukblandning
grön växt i kruka.

floraccess

Slutsummering – Gröna växter kök

I detta inlägg har vi gått igenom alla de bästa gröna växter för att ha i köket. Det finns så klart många fler, men vi tycker att dessa är i särklass. Vi kommer även att lista växter som passar bra i badrummet, så se till att stay tuned. Har ni några egna tips på bra växter för olika rum i hemmet, maila oss gärna era gröna tips eller ge en coment nedan!

 

 

 

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

    Maria Ljungström
    Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

    Senaste inläggen

    Inredningsvis i media

    Följ Inredningsvis

    Om inredningsvis

    Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

    Kontakt

    info@inredningsvis.se

    Kontakta oss

    Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024