10 mest trendiga krukväxter 2024

Innehållsförteckning

Varje nytt år har vi förmånen att få njuta av nya inredningstrender. Så vilka krukväxter är trendiga 2024? Vi har länge använt olika sorters växter för att ge våra hem liv och färg. Denna trend fortsätter i år och är kanske starkare än någonsin tidigare. I detta inlägg kommer vi titta närmare på 10 krukväxter som kommer synas lite extra detta året. 

LÄS MER: Mest populära blommande buskar i trädgården

 Tre populära växter som inte kvalar in på denna lista är:

 • Orkide – En krukväxt som är känd för sina vackra och exotiska blommor.
 • Kaktus – En lättskött växt med en unik och robust form och vassa taggar.
 • Spjutbräken – En klassisk växt som är en tidlös favorit men inte särskilt trendig just

Läs vidare för att spana in de 10 krukväxter som trendar mest 2024!

1. Monstera

Monstera har dramatiska och perforerade blad. Denna växt är därför ett utmärkt val när du vill skapa en djungelliknande känsla i hemmet. Om du skaffar denna växt kommer den osökt att bli ett samtalsämne. Den är också en favorit bland de som vill inreda hemmet med en blandning av elegans och det exotiska.

2. Gullranka

Gullranka är en lättskött och snabbväxande krukväxt. Den passar perfekt om du är en person som lever ett hektiskt liv och ofta är upptagen. Eftersom denna växt inte kräver särskilt mycket i form av underhåll är den lätt att ha och göra med. Med sina livfulla gröna blad med gyllene nyanser är den dessutom en stilig luftrenare.

3. Svärmorstunga

Svärmorstunga är känd för sin förmåga att rena luften. Dessutom har den ett minimalt skötselbehov. Som om inte detta vore nog är den dessutom exceptionellt duktig på att rena luften i rummet. Därför är den ett perfekt val när du vill njuta av fördelarna med en grönskande växt utan att behöva krångla med omfattande skötsel.

Vilka krukväxter trivs inne i rummet?

Inomhusväxter som monstera, svärmorstunga och fredslilja trivs bra i rumsmiljö. Dessa växter föredrar indirekt ljus och kan tolerera ett varierande inomhusklimat. Därför är de utmärkta val när du vill ha dina krukväxter inomhus.

4. Elefantöra

Elefantöra har stora blad som är formade som elefantöron (därav namnet). Det är en iögonfallande växt som lätt hamnar i fokus i rummet. De stora bladen fångar uppmärksamheten hos betraktaren och ger ditt rum ett riktigt blickfång. Detta är ett perfekt val för dig som uppskattar djärva och iögonfallande växter!

5. Fönsterfikus

Fönsterfikus ger din inredning en elegant känsla. När det kommer till att odla växter inomhus är detta en tidlös klassiker. Den har blanka, mörkgröna blad som ger din inredning en sofistikerad touch. Du kan med fördel placera den i vardagsrummet, på kontoret eller i sovrummet.

6. Murgröna

Murgröna lämpar sig väl som hängväxt eller när du vill skapa en grön vägg. Detta är en mångsidig växt som ger din bostad en frodig och botanisk känsla. När du placerar den i ett rum får din inomhusmiljö genast en starkare koppling till naturen.

7. Calathea

Calathea är en färgstark krukväxt med mönstrade blad. Den hjälper dig att ge liv åt det hörn av rummet där du placerar denna växt. Det färgglada och fina lövverket gör genast skillnad oavsett var du placerar växten.

8. Fiolfikus

Fiolfikus är ett utmärkt val när du är på jakt efter en ståtlig växt i kruka. Denna majestätiska krukväxt kräver sin uppmärksamhet och beundran av betraktaren. Den har stora blad som utstrålar en känsla av storhet och sofistikering. Därmed är den ett bra val när du vill ge ditt rum en touch av naturlig elegans.

9. Pelargon

Pelargon har livliga blommor som som ger ditt hem en snygg färgklick. Dessutom doftar den väldigt gott! Detta är därför en favorit för dem som vill njuta av det gröna med såväl synen som luktsinnet.

Vilka krukväxter trivs utomhus?

Många krukväxter trivs utomhus under de varma och soliga månaderna. Olika typer av fikusar och vissa sukkulenter kan du gärna ha utomhus. Var noga med att välja växter som tål det lokala klimatet och väderförhållandena där du bor.

Pelargoner är ett exempel på en krukväxt som trivs utomhus, särskilt under sommarmånaderna. De är kända för sin förmåga att tåla och trivas i direkt sol. Därför är de ett populärt val för balkonger, trädgårdar och terrasser.

10. Dracena

Dracena är en stilfull och tålig växt som passar i princip överallt. Med sitt slående bladverk kan den sömlöst integreras i flera olika inredningsmiljöer. Till exempel kan du placera den i ett väl upplyst vardagsrum, ett mysigt sovrum eller ett modernt kontor.

Vad kostar en krukväxt?

Priserna på krukväxter varierar en hel del, från så lite som 50 kronor till flera hundar. Hur mycket en växt kostar beror på dess storlek, art och var du köper den. Större eller mer sällsynta växter brukar vara lite dyrare än andra.

Så sköter du om dina krukväxter

För att sköta om dina krukväxter på bästa sätt bör du tänka på:

 • Ljusförhållanden – Välj en växt som passar ljusförhållandena i det rum där du har tänkt ställa den. Vissa växter kräver starkt och direkt ljus medan andra trivs bättre i skugga.
 • Skötseln – Funder över hur mycket tid och möda du är beredd att ägna åt att sköta om dina krukväxter. Vissa växter behöver vattnas och beskäras oftare än andra. Å andra sidan finns det även väldigt lättskötta växter som tål att bli försummade ibland.
 • Rummet – Se till rummets storlek och klimat. Större växter kan behöva mer utrymme än mindre. Vissa trivs också bättre i fuktigare miljöer, som till exempel ett badrum. Andra föredrar istället torrare förhållanden.

Hur gammal kan en krukväxt bli?

Livslängden för en krukväxt varierar beroende på arten. Vissa växter i kruka kan leva i flera årtionden om du sköter dem väl. Svärmorstunga och vissa typer av kaktusar tillhör dessa. Rätt vattning, jord och ljusförhållanden ger en längre livslängd.

Summering – Trendiga krukväxter 2024

Sammanfattningsvis står 2024 års trendiga krukväxter för en salig blandning av stil, funktionalitet och enkel skötsel. Såväl den djungelliknande monsteran som den eleganta fiolfikusen ger hemmet estetik och energi. Vissa växter bidrar till en förbättrad luftkvalitet, däribland svärmorstungan. Gullrankan är istället en praktisk lösning för dig med en hektisk livsstil.

Du bör välja rätt växt för ditt hem utifrån ljusförhållandena, rummets karaktär och hur mycket du vill sköta om växten. Genom att välja rätt kan du få en vacker krukväxt att njuta av i många år framöver!

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström
  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024