Citronträd - skötsel och planteringstips

Citronträd – skötsel och planteringstips

Innehållsförteckning

Vem älskar inte ett väldoftande ctronträd? Men kan vi verkligen odla dessa exotiska citrusträd i Sverige? Jo då det går men man måste lära sig hur man sköter det först. Citronträd (Citrus limon) expanderar bäst i exotiska varma miljöer. Trädets rödaktiga knoppar blir milt väldoftande vita och lila blommor i små klasar av två eller till och med fler blommor. Det vanligtvis finns vassa taggar på trädets kvistar, så akta er för stick. Plantera ditt citronträd på våren efter att risken för frost har passerat och du kan förvänta dig att det utvecklas inom tre år. Citronträd är farliga för djur.

När man ska plantera citronträd?

Citronträd kan planteras tidigt på våren, trots att risken för frost faktiskt är över.

Att välja en odlingsplats

Välj ett väldränerande område i full sol för ett citronträd. Det bör  inte finnas något stående vatten där det växer, eftersom citronträd inte gillar våta förhållanden. Citronträdet bör skyddas från vind och andra naturliga element. Om en frysning är möjlig i ditt område, plantera på den sydvästra sidan av huset längs en väggyta för skydd.

Avstånd och djup för trädet

Citronträd expanderar 10 till 20 fot höga och 10 till 15 fot breda. Gräv en öppning två gånger så stor och djup som rotsfären. Om roten är bunden, korsade varvet ett par gånger; detta kommer att lossa ursprunget och uppmana dem att ta till sig näringsämnen i väldränerad riklig smuts.

Behandling av citronträd

Ljus

Citronträd frodas i full sol, vilket i denna situation är mellan 6 till åtta timmars daglig sol.

Jord kvalitet

Alla citrusträd trivs i smuts av verktygsstruktur och blygsamt djup med en mild syra. Smuts som är väldränerad är ett absolut måste eftersom rotröta är ett problem vid genomblöta problem. Mulching måste hållas fritt från för att stoppa sammansmältning av vatten.

Vatten

Att få bevattningskraven rätt med ditt citronträd är avgörande för en framgångsrik skörd. Träden gillar minimal till måttlig nederbörd. Under hela växtperioden kommer mer regelbunden vattning att behövas, så mycket som en eller två gånger i veckan. Så snart som citronträdet mognat, etablerar det bra torkamotstånd.

Under sommarmånaderna bör  hållas jorden hållas fuktig, särskilt för unga träd. Var noga med att inte övervattna trädet på något vis.  Övervattning leder till gulnar nedfallna löv, som sedan faller, tillsammans med fruktminskning och rotröta.

Temperatur och luftfuktighet

Citronträd odlas bäst i varma och fuktiga tillstånd. De är de mest känsliga för vintern av alla citrusfrukter och trivs i temperaturer som sträcker sig upp till 40 grader varmt. De vill gärna också att luftfuktigheten ska vara så nära 50 procent som möjligt.

Ungdomliga träd är särskilt medvetna svala förhållanden och de borde föras in i ditt hem om temperaturnivåerna tar en oförutsedd minskning.

Gödsling

Liksom olika andra citrusfruktträd är citronträd energihungriga. Använd en full NPK-gödsel (kväve, fosfor, kalium) för att uppmuntra sund utveckling och fruktproduktion. Brist på kväve, magnesium, zink, järn eller kalium orsakar dessutom olika nivåer av gulnande blad.

Typer Av Citronträd

Eureka-citronträd (Citrus x limon ‘Eureka’): Tillsammans med Lissabon-citronen är detta den vanligaste tillgängliga citronen i stormarknader över hela världen och ett framstående hemodlat urval.
Lissabons citronträd (Citrus x limon ‘Lisbon’): Denna sort genererar en saftig, köttig frukt med några eller inga frön. De är något mindre känsliga för kyla än olika andra citronsorter och har en mer upprätt utvecklingsvana än den spridande Eureka.
Meyers citronträd (Citrus x meyeri): Sötare, eller mycket mindre syrlig minst än de andra sorterna ovan, de är faktiskt en hybridkorsning mellan en mandarin och en citron. De har en liten typ som inte kräver kraftig trimning och är lite mycket mer förlåtande mot kyla jämfört med riktiga citronsorter.

Samla citronträd

Det är helt naturligt för blommorna att förvandlas till frukt och ändå ta ett år att mogna till gula och bli mogna för skörd. Låt citronerna på trädet mogna. Liksom olika andra citrusfrukter kommer de inte att mogna av trädet.

Varje frukt fyller på citronsyra och mycket C-vitamin. Bjud in citroner direkt till din trädgård så får du friska, behagliga frukter som håller hela livet. De är idealiska för att lägga till måltidsrecept och till och med som ett miljövänligt rengöringsalternativ.

Beskärning

De olika valen av citronträd har olika tillväxtbeteenden, och detta kan påverka beskärningskraven. Trots variation, fokusera på att beskära långa sidogrenar för frukttillväxt eller huvudledare för visuella tilltal. Du önskar en stor täckning för att på bästa sätt utnyttja fruktutvecklingen.

Nyp lövverk för att kontrollera formen och uppmuntra blomningen. Beskär unga träd för att uppmuntra bra grenstruktur. Det upprättstående växtbeteendet hos citronträdet från Lissabon tyder på att det kräver mer normal beskärning för att hålla ett stabilt tak och bra mattillverkning.

Förökning av citronträd

Av alla citrusfruktträd är citronträd bland de enklaste att cirkulera från sticklingar. Halvhårda sticklingar kan extraheras från sen vår till försommarsäsongen när ett träd förblir i aktiv tillväxt. Efter det vidta dessa allmänna åtgärder för att föröka ditt citronträd.

 • Skär en stickling som är 3 till 6 tum lång. Se till att sticklingen kommer från frisk och balanserad, ny tillväxt som ännu inte har producerat frukt eller blommor.
 • Bli av med nästan de två främsta bladen från sticklingen och doppa den nedre änden av stjälken rakt in i rothormonpulver.
 • Lägg sticklingen i en 1-liters behållare som är laddad med väldränerande, fuktig jord.
 • Håll reduktionen varm och kontrollera luftfuktigheten genom att lägga en genomskinlig plastpåse över krukan.
 • Placera behållaren på en ljus plats och håll den fuktig genom att imma den då och då.
 • Om cirka 2 månader, kontrollera ursprunget genom att försiktigt flytta reduktionen för att se om den tål din dragning.
  Ta bort plastpåsen och håll den skyddad på ett ljust område tills våren när växten väntar på sitt oåterkalleliga hem.

Plantera om citronträd

När du planterar någon form av citronträd, välj en stor kruka på 5 gallon eller större. Se till att den blir minst 15 tum hög. Det bör finnas många vattendräneringshål i behållaren. Vidta dessa åtgärder:.

Fyll upp behållaren halvvägs med en krukblandning framställda citrusträd.
Ta ut trädet ur sin ursprungliga kruka och börja för hand fluffa eventuellt tovigt ursprung.
Placera trädet i den nya behållaren och börja komplettera trädets sidor med krukblandning. Gå inte över ursprungets krona. Tryck försiktigt på jorden när du fyller i behållaren.
Vattna trädet omedelbart. Krukodlade träd kommer säkerligen att kräva mer konstant vattning än motsvarande i marken.

Typiska växtproblem

Nackdelen med ett citronträd är att det drar in en mängd insekter och växtförhållanden. Skadedjur, såsom citrusbladsgruvarbetaren, bladlöss och många sorters fjällkryssar och kvalster, är alla frekventa besökare av citronträd.

Många sjukdomar som kan påverka ett citronträd och lämna gulnande löv eller skadade märken på löv, blommor och frukter. Nedan är fem vanliga att förvänta sig.

 • Citruscanker: En av de vanligaste växtsjukdomarna är citruscanker, som erbjuder som bestämma områden på fallna löv som expanderar och skapar en gul gloria. Ett träd helt sol, tillsammans med svampdödande behandlingar, kan hjälpa citronträdet att överleva.
  Melanos: Nedsjunkna sår som sedan kommer att bli förhöjda, hårda vid beröring, efter den sprickan, är ett tecken på melanos, ett annat svampproblem som uppstår vid våta problem.
  Citrusskorpor: Korkiga utväxter på blad, stjälkar och frukt kan vara citrusskorpor, som hanteras av en kopparbaserad svampdödande medel.
  Fettfläcksjuka: Gula fläckar som förvandlas till bruna blåsor på fallna löv visar tillstånd av ett oljigt område, vilket är en svamp. Denna sjukdom inträffar i fuktigt, mycket vått klimat.5.
  Citrusgrönning: Citrusgrönning, en mikrobiell sjukdom, orsakar gula fläckiga blad och ofullständig frukt.

FAQ

Hur lång tid tar det för ett citronträd att blomstra?

Räkna med att ett citronträd kommer att blomstra mellan 3 och 6 år.

Är citronträd  lätta att odla?

Med de rätta växtförhållanden, plus tillräckligt med vatten, kan ett citronträd vara mycket lättare att odla än du antar, både inomhus och utomhus. Det hjälper också till att citronträd är självpollinerande, vilket innebär att de inte behöver ett annat träd för att producera frukt.

 

Foto längst upp: Plantagen

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström
  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024