Ampellilja - skötsel och planteringstips

Ampellilja – skötsel och planteringstips

Ampelliljan är en av våra mest älskade och odlade inomhus krukväxter! I hemmet trivs de bäst om ni kan efterlikna deras inhemska tropiska miljö, genom att ge varma temperaturer och även fuktig luft. Dessa växter expanderar rosetter av smala, noggrant välvda hängande löv. De nedfallna löven kan vara gröna, randiga och även vita. Fullvuxna växter skickar regelbundet ut långa stjälkar som bär små, stjärnformade blommor. Så fort blommorna faller av utvecklas små plantor i deras ställe, som så småningom expanderar sina egna rötter och kan klippas av för att producera helt nya krukväxter.

LÄS MER: Så sköter och odlar du kaktus

Här får ni Ampellilja skötsel och planteringstips för alla även ni utan gröna fingrar!

Ampellilja skötsel steg för steg

Ampelliljor odlas ofta i behållare som hängande växter på grund av den kaskadande naturen hos deras lövverk och deras långa stjälkar.De ser likaså utmärkta ut när de odlas ovanpå kolonner. Om du lägger deras behållare på ett galler eller bord, se till att de långa bladen inte blir krossade och att de långa plantornas stjälkar inte blir så kraftiga att de drar över krukan.

Regelbunden vattning är vanligtvis den mest utdragna delen av vård av spindelväxter. Under hela växtperioden (vår till droppe) förbered dig också för att gödsla ofta. Och plantera om din växt efter behov när dess rötter faktiskt har vuxit ur behållaren.

Ljus

Utomhus växer spindelväxter helst i ljus skugga. De kan tolerera kraftig färg, men deras tillväxt kommer inte att vara lika hållbar. Rakt solljus kan bränna löven. Inomhus är ett intensivt hemfönster eller altandörr som får indirekt sol utmärkt.

Jord

Dessa växter kan expandera i ett urval av jordtyper, men de föredrar lös, bördig jord med skarpt avlopp. Crawler-växten föredrar ett ganska neutralt jord-pH men kan tolerera lätt sur till något alkalisk jord. En hög nivå av salter i smutsen kan få idéerna att förvandlas till bruna löv.

Vattning

Spindelväxter gillar lätt fuktig men inte fuktig smuts. Övervattning kan orsaka rotröta och även till slut döda växten. Dessa växter är känsliga för fluor såväl som klor i vatten, vilket kan bryna lövens idéer.1 Så helst bör du använda regnvatten eller destillerat vatten för containerväxter. De köttiga rötterna bibehåller fukten bra, så inkonsekvent vattning, även om den inte är idealisk, kommer inte att skada spindelplantorna för mycket.

Temperatur och även luftfuktighet

Mysiga, fuktiga problem är perfekta för larvplantor. De gillar inte temperaturer under 50 grader Fahrenheit. Detta innebär att de måste skyddas från drag och även luftkonditioneringsventiler när de odlas inomhus. Dessutom kan bladidéerna brunaktiga om luftfuktigheten är för låg.1 Normal imma av växten kan hjälpa till att bevara lämplig fukt.

Gödning

Dessa växter gillar en måttlig mängd gödning, ungefär så snart som en månad under de energiska växtsäsongerna på våren såväl som sommarsäsongen. Alldeles för mycket gödselmedel kan skapa bruna fallna löv, men otillräcklig gödselmedel kommer säkerligen att orsaka svag utveckling.1 Använd en allsidig granulär eller vattenlöslig växtnäring under den expanderande perioden, följ etikettens riktlinjer. Ändra mängden vid behov beroende på din växts utveckling.

Ampellilja arter

Chlorophytum comosum ‘Variegatum‘: Det här urvalet har bladkanter av krämfärgade eller vita med en mörkgrön rand i mitten. Dess långa stjälkar är gröna.
Chlorophytum comosum ‘Vittatum‘: Denna växts blad har en vit röd rand omgiven av verktygsmiljövänliga marginaler. Dess långa stjälkar är vita.
Chlorophytum comosum ‘Bonnie‘: Det här urvalet är mer portabelt än den primära arten växt och har löst krullade anförtror gröna kanter och även en lotion mittrand. Det genererar gula blommor.

Beskärning

Eliminera döda eller brunfärgade fallna löv när de dyker upp. Om en växt blir lika långbent som gles, ta bort växtskotten för att omdirigera energin till huvudväxten.

När de små plantorna på en ampelliljas stam etablerar rötter som är minst en tum eller mer långa, är det dags att föröka sig. Med hjälp av vassa beskärare minskade plantorna ordentligt från stjälken, vilket behöll ursprunget intakt.
Potta dem i en väldränerande lera- eller plastbehållare laddad med krukverktyget och se till att jorden förblir våt (men inte blöt) tills de kommer att utvecklas.

För plantor utan etablerat ursprung, placera en liten kruka fylld med krukjord nära mammans och pappaplantan. Placera plantan ovanpå jorden i den helt nya krukan och håll jorden fuktig. Inom ett par veckor borde ursprunget fastställas. Klipp ut plantan från moderplantan, samt fortsätt odlingen i den helt nya krukan.

Omvänt kan mogna växter samlas in och delas. Riva rotklumpen försiktigt i sektioner, håll så många ursprung intakta som möjligt. Plantera sedan om områdena.

Exakt hur man utökar plantan från frö

Fröspridning är inte riktigt vanligt, eftersom Ampellilja plantan är så enkel att föröka vegetativt genom att plantera förskjutningarna eller dela rötterna. Men om du har för avsikt att försöka plantera frön och har turen att ha en växt som blommar och skapar frön, kan du utforska detta tillvägagångssätt.

Krypväxtblommor måste korspollineras för att generera produktiva frön, vilket du kan göra genom att använda en liten musikerborste eller bomullstuss för att borsta över de enskilda blommorna när de väl dyker upp. Se till att du borstar alla blommor för att säkerställa att växtpollen överförs till alla blommor.

Efter att blommorna missfärgats måste du se några små miljövänliga fröskal på deras plats. När dessa torkar, kan du pincett dem från växten och även skada dem tillgängliga för att samla frön inuti. Plantera fröna cirka 1/2 tum djupt i en liten kruka fylld med krukblandning, och håll blandningen mysig och även fuktig tills fröna spirar. Fertiliteten kommer att variera, så se till att plantera mycket frön för att säkerställa viss framgång.

Ampellilja stickling & omplantering

Expandera spindelväxter i behållare som försvinner än 1/3 större än rotsfären. Se till att behållarna har tillräckliga vattendräneringshål, samt använd en lös krukblandning. Crawler-växter behöver vanligtvis omplanteras vartannat till vart tredje år. Du kommer att inse att det är dags när du ser ursprung som sticker ut ur dräneringshålen såväl som upp ovanför jordlinjen.

Den mest effektiva tiden att plantera om återstår på våren. Ta försiktigt bort växten från dess gamla behållare och placera den på samma djup i en lite större behållare. Efter det, fyll runt den med färsk krukblandning.

Övervintring

Det är idealiskt att dra ner på gödslingsschemat på vintern, eftersom dessa växter naturligt kommer att gå halvvilande. Fortsätt dock att vattna och även dimma plantan ofta, eftersom larvplantan måste hållas våt under det helt torra kalla vädret.

Vanliga skadedjur och växtsjukdomar

Ampellilja är i allmänhet friska, men några vanliga växtinsekter, bestående av bladlöss, vitflugor och larvkvalster, kan påverka dem.2 Minskad vegetation är en typisk indikator på ett angrepp. Ett naturligt och även effektivt sätt att hantera vissa invasioner är bara att tvätta växten med vatten. En insekticid, eller ett helt naturligt botemedel som neemolja, kan användas vid mer allvarliga invasioner.

Hur man får ampellilja att blomma

Spindelväxten skapar inte pråliga blommor, så det är ovanligt att odlare stressar över icke-blommande växter. Men om du av någon anledning vill ha mycket mer blommor (kanske för att utforska fröns spridning), kan du prova att ge plantan lite extra ljus än den vanligtvis får, och se till att regelbundet rotera plantan så att alla sidor får ljus igen. Du kan bli belönad med små vita blommor om 1/2 tum hela. Du kan dessutom prova att missa omplantering, eftersom dessa växter verkar mer troliga att växa om de är något rotbundna.

Utfodring gör inte något för att motivera blomningar – faktiskt, att undanhålla växtmat kan vara mycket mer praktiskt om ditt mål är blommor.

FAQ

Hur länge överlever en ampellilja?

Säsongsväxter med en fantastisk prestandahistoria som krukväxter tjänar vanligtvis det ryktet online eftersom de är långlivade, och även spindelväxter är inget undantag. Bandplantor som är väl omhändertagna och rutinmässigt omplanterade såväl som delade överlämnas ofta från generation till generation.

Kan jag odla ampellilja utomhus också?

Ja, spindelväxt kan göra en trädgårdsväxt utomhus i varma klimat (områdena 9 till 11), liksom den ofta planteras som en utomhusväxt årligen i kyligare klimat. När den används utomhus odlas den vanligtvis som en trädgårdsbädd som gränsar till växten eller i fönsterlådor eller förhöjda bäddar.

Renar ampelliljan verkligen inomhusluften?

Ja den har faktiskt visat sig bli av med föroreningar3 som formaldehyd från luften. Det skulle krävas en enorm inomhusträdgård för att helt rena luften i ett helt hem (med vissa prisuppgifter, så mycket som 700 växter skulle säkert krävas), men ett hus med massor av krukväxter kommer att vara något hälsosammare. Och effekten av fyra eller fem spindelplantor på ett litet kontor kommer att synas.

 

 

Foto längst upp: Blomsterlandet

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström

  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Annonsering

  Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024