Rumsask - skötsel och planteringstips

Rumsask – Skötsel och planteringstips

Rumsask växter är bredbladiga vintergröna växter som har ett måttligt snabbt utvecklingspris inuti. Dessa växter har små, glänsande miljövänliga blad och en uppåtgående utvecklingsrutin som kan bli 4 till 6 hög vid mognad. Kinadockor mår bäst när de odlas i full sol eller intensivt, indirekt ljus tillsammans med fuktig, väldränerad jord. Infödda i de subtropiska bergsområdena i Asien har dockväxter från Kina ett fjäderlätt, fängslande utseende som kan föra en pop av växter till alla typer av kanter av hemmet när de expanderas inomhus.

LÄS MER: 10 lättskötta träd inomhus

Rumsask skötsel inomhus

Solljus

Rumsask behöver mycket verktyg för att klara indirekt ljus för att blomstra i ditt hem. Välj en plats nära ett öst- eller västervänt fönster med minst fyra till 5 timmars direkt solexponering, men se till att skydda din växt från alla direkta allvarliga strålar. Detta kan fälla växtens ömtåliga löv och utlösa nedfallna löv. Vänd växten varannan vecka eller så för att motivera även bladutveckling på alla sidor och undvika brända löv.

Konstgjort ljus

Rumsask kräver konsekvent solsken när de expanderas inuti ditt hem. Om ditt hem inte har tillräckligt med naturligt ljus för att stödja dess utveckling, kan du komplettera detta med konstgjort växtljus för att hjälpa det att växa. Välj ett LED-expansionsljus med en blandning av rött och blått ljus för att upprätthålla utvecklingen av både vegetation och blommor.

Temperaturnivå och luftfuktighet

På grund av sin subtropiska början uppskattar Rumsask uktiga förhållanden i ditt hus. De måste hållas i temperaturer mellan 25-30 grader varmt. Även om de kan överleva i de vanliga torra husförhållandena, kommer de säkert att trivas när de ges extra luftfuktighet. För att höja fukten runt din planta, förvara den i ett rum i ditt hem som vanligtvis har ännu mer fukt som duschrummet. Du kan också distra växten dagligen eller placera växten nära en luftfuktare.

Om din lanta placeras nära ett dragigt hemfönster eller ventiler för uppvärmning och nedkylning av hem, bör den flyttas till en annan plats under årets mest populära och kyligaste månader för att minska förlusten av fuktighet eller direkt exponering för reducerade temperaturnivåer.

LÄS MER: 10 lättskötta träd inomhus

Vattning

Rutinmässig vattning är viktig för att expandera en glad, frisk Rumsask. De bör strö så snart den ledande tum av jorden är torr, men den optimala regelbundenhet kan variera beroende på perioden och miljön i ditt hus. Att vattna vid jordlinjen är bäst för att hjälpa rötterna att suga upp ännu mer fukt, men dessa fuktälskande växter kan också klara av vatten på sina löv.

Försiktighet måste iakttas så att du inte övervattnar en Rumsask, eftersom de inte kan ta hand om “fuktiga fötter” och bekvämt kommer att skapa rotröta om de får sitta i vatten. För att förhindra detta problem, välj en kruka med gott om dräneringshål vid basen. Om du ser att växtens blad blir gula eller knapriga är det ett gott tecken på att den inte får tillräckligt med vatten. Likaså kan svarta förslag på plantans fallna löv signalera att den övervattnas.

Gödselmedel

Under växtperioden (vår och sommar) bör din kinadockaplanta matas månadsvis med ett balanserat flytande gödselmedel som har spätts ut till hälften. Följ instruktionerna för ditt specifika gödselmedel för att bestämma rätt mängd baserat på din växts storlek. När växtens tillväxt har avtagit under året kan du minska din matningskadens till en gång varannan månad.

Beskärning och underhåll

Regelbunden beskärning är den huvudsakliga underhållsformen för Rumsasken och bör göras regelbundet för att behålla en attraktiv och framgångsrik växt. Det är inte kräsen med tiden på året som den beskärs, så du kan göra det när du märker att din kinadockaplanta blir lite ostyrig. Med några månaders mellanrum, klipp tillbaka alla stjälkar som har blivit lite beniga, missformade eller dött av.

Krukjord och dränering

Plantera din planta i en fuktig men väldränerande jordblandning med neutralt till surt pH. Kommersiellt tillgängliga krukväxtblandningar är vanligtvis tillräckliga – om du märker att jorden inte dräneras bra, kan perlit eller sand blandas in för att förbättra dräneringen.

Omplantering

Mindre är mer när det gäller att plantera om Rumsask. Frekvent omplantering eller störning kan leda till lövfall och en allmän brist på att trivas. Plantera om din planta endast när det är absolut nödvändigt, och se till att öka krukans storlek med endast 1 till 2 tum när du gör det. Som ett alternativ till omplantering kan du överväga rotbeskärning, som också är känd för att hjälpa till att kontrollera storleken på din kinadockaplanta.

Flytta ut Rumsask utomhus för sommaren

Rumsask växter kan flyttas utanför för sommaren, men en snabb förändring av temperaturer och växtförhållanden kan orsaka lövfall tills den återhämtar sig. Flytta ut när temperaturen konsekvent har nått minst 20 grader utomhus.

Överväganden

När du odlar utomhus efter att ha bott inomhus kan din kinadockaväxt klara dag- och natttemperaturer över 65 grader till en början. Börja med en skyddad plats i fläckigt solljus. Under några veckor flyttar du långsamt växten till en soligare plats med upp till fem timmars solljus per dag. Om bladen på din kinadocka börjar torka ut eller brinna, flytta tillbaka den till en skuggigare plats. Öka växtens vattningsschema när den får mer sol, men dra ner på vattningen när det regnar och jorden fortfarande är fuktig.

FAQ

Är det lätt att föröka Rumsask?

Att föröka kinesiska Rumsask är inte omöjligt, men det tar mer tid och omsorg än vissa andra sorter. Ta gröna stamsticklingar som inte har mognat till vedartad tillväxt och placera dem sedan i fuktig jord med ett täcke av plastfolie för att behålla fukten. Håll jorden fuktig hela tiden och leta efter nya rötter inom tre till fyra veckor.

Vilka växtskadegörare är vanliga för Rumsask?

Denna planta kan vara mottagliga för växter som fjäll, mjöllöss och spindkvalster (särskilt när de växer nära andra växter). Dessa skadedjur kan behandlas med naturliga insekticider som neemolja.

 

 

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström

  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Annonsering

  Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024