Odla bambu - skötselråd och plantering

Odla bambu – skötselråd och plantering

Innehållsförteckning

Bambu har mer än tusen olika växtvarianter och många tom 1,520 centimeter eller ännu mer i naturen. Men blanda inte ihop “lycklig bambu” eller den framstående lilla krukväxten som vanligtvis buntas i stenar och vatten för en bambuväxt; det är inte. Gyllene bambu (Phyllostachys aurea) är en äkta bambu som kan växa i behållare i ditt hem. Den har smala, lansformade löv som växer i samlingar på kort kommer från promenadkäppar. Den innehåller intensiva miljövänliga upprättstående käppar som förlitar sig på en gyllene färg med åldern samt exponering för solsken.

Gyllene bambu expanderar snabbt och kan lätt spridas. Det är bäst att plantera den på våren eller mycket tidigt på hösten, men inomhus kan du vanligtvis plantera den när som helst på året. Att plantera den i en kruka är utmärkt, att underhålla den och dessutom mycket bekvämare. Inuti ditt hem kommer den inte att växa sig lika stor.

Kan man odla bambu inomhus?

Denna växt kan odlas inomhus, men ingen säger att det är väldigt enkelt att odla denna växt inomhus. För att odla bambu effektivt inuti behöver du en tuff behållare och gott om ljus och luftfuktighet. Bambu behöver minst 6 timmars ljus för att växa. Placera bambu i ditt soligaste hemfönster. Beroende på typen kan den växa upp till 5 till 8 fot lång; minskat ljus innebär normalt långsammare och även mindre tillväxt.

Rutinmässig vattning och gödning kommer att utgöra huvudsaken för att expandera bambu i ditt hem. För att behålla den jordfuktighetsgrad som bambu gillar, kanske du måste vattna din containerplanta mer än när en vecka. Men specifikt för en inre anläggning där miljön förblir kontinuerlig, måste du kunna etablera en förutsebar behandling regelbundet ganska enkelt. Majoriteten av bambu föredrar en fuktighetsgrad på 50% för att blomstra.

Bambu skötselråd

Solljus

Bambu gynnar ett område som får fullt solljus till halvskugga. För mycket färg kan resultera i en svag växt som inte växer till sin största potential eller etablera sin fantastiska färg. Inuti, håll din bambu vid ditt ljusaste fönster för att få helt naturligt solsken, och vrid även krukan ungefär varje vecka för att garantera att alla sidor av växten blir ljusa.

Temperaturnivå och luftfuktighet

Gyllene bambu är känt för sitt svala motstånd. Det kan överleva temperaturer ner till 5 grader Fahrenheit under en kort tid. Icke desto mindre kan långvarigt kallt väder få växten att tappa vegetation och kan vid någon tidpunkt eliminera den. Växten gynnar regelbundna områdestemperaturnivåer mellan 60 och 80 grader Fahrenheit. Håll det långt från kyliga drag från en luftkonditionering eller torkande värmeventiler. Dessa växter trivs i fuktig luft men har faktiskt anpassat sig till torr hud inomhus så länge den hålls väl vattnad.

Vattning

Bambu har en viss motståndskraft mot torrbesvär när den utvecklas, och den kan också hantera fuktig smuts tillfälligt. Icke desto mindre kan sittande i poolvatten ruttna rötterna och döda växten. Växten behöver helst ha lika fuktig smuts. Kontrollera smutsen genom att sticka fingret en tum eller mer i den och vattna den när den verkligen känns torr. Låt aldrig jorden torka helt. Men under vintersäsongen, lite reducerad på vattning.

Gödselmedel

Mata din bambu med ett välbalanserat flytande gödselmedel en gång i månaden för att bibehålla en optimal mängd näringsämnen i din containerplantas smuts, enligt riktlinjerna för taggar. Det kan dessutom vara praktiskt att blanda lite naturlig trädgårdskompost i smutsen, särskilt på våren, för att främja en sund och balanserad växtutveckling.

Trimning och underhåll

Bambu kräver vanligtvis inte beskärning. Du kan ta bort gamla promenadkäppar vid basen om de börjar se fula ut. Och du kan dessutom ta bort nya skott när de dyker upp från smutsen om du vill begränsa din växts utveckling och även sprida sig.

Behållare Storlek

Överväg att skaffa en behållare av stål eller lövträ eftersom bambu kan bryta igenom plast eller terrakotta, och se till att den har gott om hål för avlopp. Välj en tung kruka för att säkerställa att den kan förankra vikten av gångkäpparna i bambu. Du behöver minst en 10-liters behållare för att börja. Och även om du inte tänker omplantera det årligen, börja med en 20- eller 30-liters kruka. Bambu tenderar att skicka joggare, som exempelvis en kruka som är bredare jämfört med djup. Klumpande typer av bambu gör sig bättre i en behållare med lika mått.

Smuts och även dränering

Denna växt tål olika smutstyper men föredrar naturligt rik smuts med utmärkt dränering. Det gör inte som blöt smuts. En kommersiell krukväxtblandning eller en kombination av torvmossa och perlit måste vara bra för containerväxter.

Plantering av bambu

När du börjar med en liten plantskola av bambu kan du använda en kruka som är 12 tum bred och även djup. Du kan lägga till stenar eller grus i botten av krukan för att säkra växtens vikt. Placera rotklumpen i krukan och fyll även runt den med en lös, näringsrik krukblandning. Man kan blanda i lite kompost för att motivera utveckling. Efter det, vattna bambun väl.

Du kan behöva flytta din bambu till en större kruka årligen eller 2 när rötterna faktiskt har spridit sig ut genom hela krukan och du ser dem också komma ut ur hålen i botten eller sticka upp ur jorden framför dig. Låt inte din växt stå kvar i en kruka som också är liten för den länge, eftersom den inte kommer att kunna få tillräckligt med näringsämnen för att hålla sig frisk och balanserad. En inomhusplanta klarar sig normalt bra när som helst på året, men början av den växande säsongen på våren, när plantan accelererar sin tillväxt, är i allmänhet den allra bästa tiden för omplantering.

FAQ

Varför blir bambublad gula?

Den vanligaste orsaken till att löv gulnar är för mycket solljus eller för salt eller fluorerat kranvatten. Vattna med filtrerat vatten och minska dess exponering för sol.

Blommar bambu?

Ja, bambu blommar, men deras intervall varierar beroende på art eller typ. Vissa bambusorter blommar årligen, och vissa kommer inte att blomma på över 100 år. Gyllene bambu blommar sällan, och när den gör det kan det ta decennier. Blommor är vanligtvis i form av 2-tums spikelets med nästan ett dussin blommor på dem.

 

 

Foto längst upp: Blomsterlandet

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström
  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024