fbpx

Anthurium Crystallinum – skötsel och planteringsråd

Det finns över 1 000 arter i det tropiska, lövbladiga Anthurium-släktet.  Till skillnad från vissa anthurium, köper du inte denna växt för dess blommor; de gröna spatterna är inte så utmärkande och blommar sällan inomhus. Istället är denna svåråtkomliga variant uppskattad för sin stora, långa, lite hjärtformade utseende och slående blekgröna eller silvervita blad. Undersidan av de enastående bladen tenderar att vara en kopparröd färg.

LÄS MER: Så odlar och sköter du Fredskalla

Epiphytic Anthurium crystallinums är bäst odlad inomhus som krukväxt och är kända för att ha enastående luftrenande egenskaper, vilket hjälper till att befria ditt hus från osäkra giftiga ämnen.

Varning: Håll bara dessa växter utom räckhåll för husdjur och barn. Liksom andra växter i den här kategorin är de giftiga för människor såväl som för husdjur.

Anthurium Crystallinum skötsel

Växten trivs bäst om du tillför massor av ljus, regelbunden fuktighet och en lös, väldränerad jord. Och kom också ihåg att ofta rengöra de stora bladen försiktigt med en våt handduk. Att lämna ett lager av damm att samlas kan förhindra växtens fotosyntesförmåga.

Ljus

En av de väsentliga förutsättningarna för att hjälpa din Anthurium crystallinum att trivas är att få till lämpligt med ljus. Dessa växter är entusiaster av regelbundet ljus. Detta bör inte komma som en chock, då deras hemmiljö är i djungeln.

Överdrivet rakt solsken kommer säkerligen att skada din växts känsliga bladverk, och för lite ljus kommer hämma storleken och även mönstret som du kan förvänta dig av Anthurium crystallinum.

Ett östervänt hemfönster är vanligtvis ett toppenområde. Om du bara har en placering i söderläge, lägg till ett rent draperi eller gardiner för att filtrera en del av ljuset. Du kan köpa expanderande lampor i utrymmen som vetter mot norr för att hjälpa din växt att växa.

Jord

Plantera inte din Anthurium crystallinum i någon typ av gammal, slumpmässig krukjord som du hittar i ditt garage. Denna växt kräver en ventilerad såväl som väldränerande blandning för att växa.

Försök att blanda ihop en blandning av två komponenter jord, med en del perlit och även en komponent torvmossa. Detta hjälper till att ge konsekvent fukt och utsätter också ursprunget för tillräckligt med syre samtidigt som risken för vattenförsämring minimeras. Om du inte tänker göra din egen blandning, gå med orkidéjord av högsta kvalitet och tillsätt lite krossad sten och perlit.

Vattning

Även om din Anthurium crystallinum uppskattar regelbunden väta, tyder det inte på att du snusar den med mycket vatten. Ursprungsröta är en vanlig orsak till dödsfall på grund av övervattning och även fuktig jord. Vänta tills att krukblandningen torkar innan du vattnar om. Stick fingret rakt in i jorden för att inspektera i motsats till att uppskatta torrhet genom syn eller enligt en strikt tidtabell.

Och se upp för att få vatten på de stora nedfallna löv. Fuktigt lövverk driver på skadedjur och även svampsjukdomar.

Temperatur och luftfuktighet

Det borde inte vara ovanligt att denna växt klarar sig bäst i varma, fuktiga miljöer, med tanke på att den är en tropisk medborgare. Om ditt hus blåser ut värme eller bra luft med hjälp av a/c-system året runt, kan det inte vara anläggningen för dig.

Fuktighetsgraderna måste vara över 50 %, men den mest hälsosamma och balanserade och även enastående vegetationen är sannolikt när nivåerna är över 70 %. Att gruppera liknande växter med varandra och inkludera en bricka full med småsten och vatten under växten kan också hjälpa. I vissa fall kan du behöva investera i en luftfuktare för att nå önskade grader.

Gödsling

Även om Anthurium crystallinum inte är en gödsel fantast, hjälper den fördelaktiga till under våren och även sommarmånaderna att främja frodig, stor, hälsosam och balanserad vegetation. Utfodring med ett ekologiskt gödselmedel, såsom en helt naturlig fisklösning, eller en halvt utspädd balanserad krukväxtfoder månad till månad bör fungera bra.

Kolla ständigt in anvisningar för industriell växtmat och förhindra gödsling också regelbundet, eftersom detta kan leda till rotsvidning.

Sticklingar

Om du har en hälsosam och balanserad, fullvuxen Anthurium crystallinum, varför utesluta att du cirkulerar från den för att ge andra vackra växtbarn? Det är ganska lätt att göra detta efter avdelning eller förökning från stamsticklingar. Följ åtgärderna nedan under våren eller sommaren för att prova.

Förökning

Lossa plantan försiktigt från sin kruka, försök att inte skada rotsystemet. Bli av med lossad jord, skölj sedan av och ta tag i rotsystemet försiktigt, helst för hand eller känsligt klippa rötter långt från varandra med en vass, steriliserad sax.
Se till att varje avdelning har minst en fallen ledighet, även om du helst vill ha flera fallna löv för bästa framgång.
Plantera om de delade plantorna i rätt stora krukor.

Förökning genom stjälkskärning

Använd en steriliserad, vass sax eller beskärningssax för att ta en stickling som är cirka 6 tum lång och med minst två friska blad. Skär under en nod (område på en stjälk där en knopp utvecklas). Om den på samma sätt har något luftursprung som växer ur den, desto bättre.

För en bättre möjlighet att lyckas, låt den avskurna änden komma över förhårdnader (detta tar vanligtvis ett par dagar).
Använd en fräsch, väldränerad, lös krukblandning för att plantera in stjälken.

Vattna jorden samt håll den jämnt fuktig. Förökningen är framgångsrik om sticklingen slår rot inom en till 2 månader. Du kan meddela att rötterna har tagit om du försiktigt drar växten och möter lite motstånd.

Vanliga skadedjur och växtsjukdomar

Om du kan undvika övervattning och extremt fuktiga problem, kommer din Anthurium crystallinum att förbli parasit och problemfri. Ändå förtjänar den att leta efter vanliga insekter som spinnkvalster, bladlöss och mjöllöss. Om du ser indikatorer på dessa skadedjur, använd insekticid tvål eller neemolja.

Typiska problem med Anthurium Crystallinum

Håll utkik efter dessa mycket tidiga indikatorer som du kan behöva för att ändra din växts vattningsschema, ljus- eller fuktgrader. Att göra snabba ändringar kan vara skillnaden mellan en blomstrande eller sjuklig Anthurium crystallinum.

Gulnande blad

Om de glänsande gröna löven på din Anthurium crystallinum börjar förvandla en obehaglig gul färg, är det mest sannolikt att göra med att ge den för mycket vatten eller rakt solsken. Att minska din bevattningsschema eller flytta din planta till en plats med mer filtrerat solljus kan avhjälpa detta problem.

Krulliga eller hängiga löv

Det finns absolut inget värre än att de slående stora bladen på din Anthurium crystallinum börjar sjunka, vissna eller skrynkla. En av de mest sannolika faktorerna för detta är att få det fel med vattning. Alldeles för mycket solljus och till och med svalt drag är dessutom förbrytare för detta problem.

Bruna fläckar

Om du inte har tillräckligt med fukt eller undervattnar din Anthurium crystallinum kan det leda till oattraktiva brunaktiga förslag eller områden på växtens lövverk. Blåsor från överdrivet rakt solsken kan dessutom resultera i brunaktiga fläckar.

FAQ

Växer Anthurium crystallinum snabbt?

Du kommer att kräva tålamod om du skaffar en tonårsväxt. Anthurium crystallinum är en relativt trög odlare. Du kanske bara ser cirka 1 fots utveckling med några års mellanrum (med en maximal utveckling på cirka 3 fot). Förvänta dig inte heller att bli överraskad av ny lövväxt; du klarar dig bra om ett nytt blad växer i månaden.

Är Anthurium crystallinum ovanligt?

Anthurium crystallinum är en snygg växt som du förmodligen inte kommer att upptäcka i din regionala trädgårdsbutik. Ändå är det inte de mest sällsynta anthuriumtyperna. Om du mer än gärna betalar en premie, bör du kunna välja en från en specialist på internetdistributören. Eller, om du har tur, kan bland dina växtsamlande kompisar ge dig en stickling från deras exemplar.

SHOPPA BILLIGT

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

casino utan svensk licens med snabba uttag

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis