fbpx

Hibiskus – Skötsel och planteringsråd

Hibiskus är en årlig eller flerårig örtväxt med stora vackra trumpetformade blommor. Detta tropiska träd expanderar helt i solljus eller halvskugga och gör sig också perfekt i våt, väldränerad jord. Med över 200 arter och många fler sorter i kategorin, kan hibiskusblommor bli nästan 10 tum i storlek vid mognad samt vara tillgängliga i ett brett utbud av nyanser från vitt till rött, rosa, gult och även orange.

Exotiska hibiskusval (Hibiscus rosa-sinensis) är idealiska om du vistas i ett varmt klimat eller vill ha en enastående krukväxt. För dem som bor i svalare delar av landet, är det bättre valet att välja ett härdigt område eller den buskiga ökningen av Sharon (Hibiscus syriacus), som både är mycket lättare att odla och tål kyligare vintertemperaturer. Oavsett val är hibiskusblommor verkligen attraktiva för fjärilar och kolibrier.

LÄS MER: Så odlar och sköter du Fredskalla

Även om alla hibiskusar har likheter som överträffar utseendet, har de en viss distinkt behandling och även växande behov.

Hibiskus skötsel

Ljus

Hibiscus älskar ljusa förhållanden. I nordliga klimat är fullständig sol ofta bäst, men i den intensiva, torra varma södern är filtrerat solljus mycket bättre. Om du upptäcker att din planta inte genererar massor av blommor, flytta plantan till en soligare plats.

Inre exotisk hibiskus kommer säkert att kräva en ljus plats nära ett ljust fönster men håll den borta från fast, direkt solsken. Om du flyttar dina växter utomhus när det varmare vädret kommer, anpassa dem gradvis till de ljusare förhållandena.

Jord val

All hibiskus gör sig idealisk i väldränerad, bördig, våt, bördig jord. De härdiga områdena är inhemska våtmarker och är ett utmärkt urval för platser som också är fuktiga för andra växter.

Många hibiskuser föredrar ett något surt jord-pH, men Sharons ros är förlåtande för alkaliska förhållanden. Färgen på hibiskusblommor kan påverkas av smutsens surhetsgrad.

Mulching runt växtbasen kan hjälpa till att hålla kvar fukt om din plats upplever torra förhållanden. För näringsfattig jord kommer modifiering med organiskt material säkert att vara till hjälp.

Vattning

Alla hibiskuser är törstiga växter som måste hållas fuktiga. Inomhus tropisk hibiskus dra fördel av regelbunden vattning från våren till tidig höst under den expanderande perioden. Minska vattningen avsevärt under inaktiva växtperioder. För container-odlade växter, se till att den översta delen av krukväxtblandningen torkar helt innan du vattnar. Se också till att Hibiskusens kruka har tillräckliga dräneringsöppningar.

Beroende på förhållandena kan du behöva vattna din hibiskus dagligen för att hjälpa den att skapa en mängd blommor.

Om dina robusta hibiskus plantor inte planteras nära en damm eller i ett annat vått område, vattna dem regelbundet för att hålla dem fuktiga.

Temperatur samt luftfuktighet

Rose of Sharon såväl som robust hibiskus kan växa bra i tempererade miljöer. De trivs i temperaturer från 22 grader och uppåt, men kan hantera temperaturnivåer så låga som 10 grader. När temperaturerna sjunker under 10 – och frost är ett hot, ta in Hibiskus inomhus. Var dock uppmärksam på deras högre luftfuktighetskrav – därför är tex. tvättrum är ett bra område för dessa växter.

Gödselmedel

För att uppmuntra rikliga, friska blommor med god skugga, mata plantorna med gödselmedel med hög kalium och hög kvävehalt. Fisklösning och även tångextrakt är bra organiska gödningsmedel. Mata en halvstyrka tjänst precis innan blomningens början och fortsätt också minst en gång varannan vecka tills blomningen är slut.

Typer av Hibiscus

Det finns tusentals exotiska och även tåliga hibiskuskorsningar och sorter lätt tillgängliga. Bara ett par populära sortiment inkluderar:

Overload Hibiscus (Hibiscus coccineus): En ovanlig, tålig typ med stora pinwheel-liknande blommor
Konfedererad ros (Hibiscus mutabilis): Denna tåliga rosmalva har stora, pråliga blommor som öppnar sig vita och efter det ändrar nyans.

Hibiscus rosa-sinensis ’Cajun Alcoholic drink’: En tropisk kultivar med slående orange och även gula rufsiga blommor, vilket ger var och en ett unikt utseende.

Hibiscus moscheutos ’Perfect Storm’: En robust, kompakt korsningskultivar som blommar sent under perioden.

Trimning

Hibiskus dra nytta av årlig trimning av vintersäsongen när de väl utvecklats. Att reducera växten tillbaka efter blomning, särskilt döda, skadade och sjuka grenar samt gammalt timmer som växer i anläggningen i anläggningen kan hjälpa luftcirkulationen och hålla växten ren.

Förökning av Hibiscus

Många hibiskusplantor är från sticklingar. Välj ett stycke från fyra till sex tum från ny, kraftfull utveckling. Håll de fallna löven ovanpå stjälken men bli av med allt annat. Du kanske vill doppa den avskurna änden i rothormon innan du planterar i en väldränerad, fuktig jord. Det kan ta ett antal månader för rotsystemet att etablera sig helt.

Hur man expanderar hibiskus från frö

Att expandera hibiskus från frön är mycket svårare än att föröka sig från sticklingar. De tar ofta lång tid att gro och kräver ett rimligt litet intresse.

Att skära den hårda fröfinishen något och mätta fröna i cirka åtta timmar kan påskynda groningsprocessen eftersom det gör att mer väta tränger igenom fröet. För perfekta resultat, placera fröna på en varm, varm plats (minst 75 grader Fahrenheit) och så frön om en kvarts tum djup.

Efter några veckor måste fröstarter dyka upp. Med sina känsliga stjälkar kommer de att behöva noggrann översättning och progressiv avräkning.

Omplantering av Hibiscus

Näringsälskande krukhibiskus kommer att dra fördel av att de planteras om vartannat år under mycket tidig vår. Undvik djupa krukor, annars kommer växten säkert att spendera mycket av sin kraft på rotutveckling, och du vill också att den ska koncentrera sig på blomproduktion.

Typiska Hibiskus problem

Hibiskus besväras inte av många skadedjur eller tillstånd, men röda spindkvalster kan vara problematiska när fuktighetsgraderna är tillräckligt låga. Bladlöss är i vissa fall också ett problem, men de kan hållas på avstånd med rutinmässig rengöring eller insekticid tvål.

Hur man får hibiskus att blomma

De unika blommorna på en hibiskus är tillfälliga och varar från bara en till 3 dagar. Men om du har en frisk växt, borde de producera flera blommor under sin växtsäsong från sen vår till höst.

Se till att växten inte utsätts för temperaturer som är för varma eller för kyliga för att undvika att blommorna tappas. Frost är ett problem, även för robusta val, kommer kyla och frost orsaka blomningsproblem för exotisk hibiskus.

Typiska problem med hibiskus

Hibiskus är ganska specifika när det gäller problem, och om du inte kan uppfylla deras behov då finns det några vanliga problem att se upp med.

Gul vegetation

Om du ser att din växts blad blir gula kan det vara så att du utsätter den för plötsliga klimatförändringar, att du inte stänker ordentligt eller att du vanligtvis inte matar tillräckligt. Räkna med lite gulning under övergångssäsongerna av våren och hösten, men något allvarliga egenskaper dessutom undersökning.

Tappar knoppar

Extrema temperaturnivåer, för lite ljus eller fukt, och över- eller undervattning kan skapa knoppnedgång.

FAQ

Är hibiskus lätt att odla?

Härdig hibiskus är mer förlåtande och lätt att odla än tropiska sorter eftersom de kan hantera ett bredare temperaturområde och fuktigare förhållanden.

Hur snabbt växer hibiskus?

Hibiskus växer snabbt och, förutsatt att förhållandena är rätta, kan de vara helt etablerade och blomma flitigt inom två till tre år.

Hur länge kan en hibiskus leva?

Detta beror mycket på vilken sort du har valt. Nya hybrider kanske inte lever mer än ett decennium, men det är inte ovanligt att äldre sorter lever över 50 år.

SHOPPA BILLIGT

 

 

Foto: Plantagen

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

casino utan svensk licens med snabba uttag

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis