Fredskalla - skötsel och planteringstips

Fredskalla – skötsel och planteringstips

Innehållsförteckning

Fredskalla är en blommande exotisk växt från släktet Spathiphyllum. Den är populär då den är rätt lättskött. Det finns många sorters fredsliljor inom kategorin. Men i allmänhet har fredskallan stora, glänsande, ovala löv. De växer vanligtvis på våren, även om det kan skilja sig åt när de odlas som krukväxter. En frisk fredskalla kan blomma två gånger om året och orsaka flera månader av blommor.

Fredskallan härstammar som så många andra plantor och krukväxter, från ett tropiskt djungelklimat. Växten trivs bra i lagom varmt inomhusklimat här i Norden och kan de köpas när som helst på året. De är däremot känsliga för drag och kyla, så försök att utsätta växten för detta till varje pris.

I detta inlägg går vi igenom:

 • Hur man sköter fredskalla
 • Plantering
 • Omplantera
 • Gödsling och vattning

Fredskalla skötsel

Fredskallor odlas normalt som krukväxter, eftersom de flesta områden i kalla Norden inte är gynnsamma för att odla denna tropiska växt utomhus. Det går som med andra krukväxter att sätta ut dem i trädgården lite under en varm sommar, men ta in dem när det börjar bli kallt direkt.

LÄS MER: Så sköter och odlar du kaktus

VARNING: Tänk på att fredskallor är giftiga att förtära för husdjur och människor, så var uppmärksam på var du placerar en liljan i hemmet.

Plantering

Fredsliljor är lyckligast när de är ganska rotbundna. Icke desto mindre, när plantan helt klart har gått utöver krukans storlek, se till att plantera om fredskallan i en större kruka. . Om du ser rötter dyka upp ur jorden och ner från vattendräneringshålen, ja då är det dags att plantera om. Det är idealiskt att kruka plantan i ett terrakotta- eller lerkärl som kan transportera bort överflödig väta. Använd ständigt en krukblandning av högsta kvalitet och en kruka med bra dränering.

Ljus

En Fredslilja behöver solsken, dock inte rak sol. De är skuggälskande växter i sina inhemska livsmiljöer. Men fredsliljor inomhus behöver lite mycket mer filtrerat ljus. (Vissa sorter kan hålla emot mer ljus än andra.) Ett östervänt hemfönster är en utmärkt plats att placera en lilja i ditt hem.

Jord

Fredsliljor som en rik, lossad krukblandning som innehåller mycket råmaterial. Dessa växter tillhör exotiska växter där jorden är laddad med naturligt eco växtmaterial, så liknande jord här hemma kommer kallan att gilla. Dessutom är växten dessutom känslig för fukt, så se till att välja en väldränerande jordkombination.

Vattning

Fredskallor är hellre undervattnade än övervattnade. Exakt hur ofta du bör vattna en fredslilja beror på krukans dimension och även exakt hur snabbt jorden dränerar rötter, men jord faktiskt har torkat ut. På vintern, minska vattningen men låt jorden aldrig torka ut helt. Om ditt vatten i huset är extremt klorerat, är det en utmärkt idé att använda sig av filtrerat system eller destillerat vatten.

Temperatur och fukt

Dessa växter gillar våt värme. Undvik svala drag och även temperaturer som faller under 20 grader Fahrenheit, växten kommer att dö av för kallt klimat. Den lämpliga temperaturvarianten för din Fredslilja är 25 grader och över det. Spraya de löven varje vecka med uppmjukat eller rent vatten under sommarsäsongens ofta torra period.

Gödselmedel

Fredsliljor värdesätter konstant gödsling, följ gödseltillverkarens instruktioner, gödsla din planta varje vecka under sommarsäsongen eller använd pellets med långsam frisättning i början av perioden. Du behöver inte gödsla plantan under vintern.

Typer av fredsliljor

Fredsliljor har faktiskt varit mycket blandade och finns därför i många föredragna sorter. De varierar i dimension från mini till enorma exemplar och allt från djupgröna med snövita blommor till guldbladiga varianter. Några av de populära typerna av Fredsliljor inkluderar:

Spathiphyllum ‘Power Petite’: En liten sort som växer till endast cirka 15 tum
Mauna Loa Supreme’: Ett extremt vanligt urval som expanderar till att vara mellan 3 till 4 fot högt, med fallna löv som är beroende av 9 tum breda
Sensation‘: Den största lugna liljesorten, som stiger till 6 fot i höjd med breda, 20 tum långa nedfallna löv
Mojo’: En slående, stor sort med levande miljövänliga nedfallna löv
Golden Delicious’: En sort som inkluderar helt ny tillväxt med fantastisk gyllene grön färg
Starlight’: En sort med smala blad som har gropiga kanter. Det är också känt för att ha flera blommor, med så många som 20 blommor på en solitär växt

Förökning av fredslilja

Fredsliljan förökas vanligtvis genom att separera kulor under omplanteringsperioden, Kontrollera växten för små spin-off-knölar som ligger bredvid moderväxten, detta är en indikator som växten förbereder sig för att delas.

Ta bort hela växten från krukan och dra sedan isär eller ta bort de närliggande plantorna. Du kan också bara ta bort ett område av den stora ursprungsomgången. Varje form av bit som har 2 eller fler blad och även bifogade ursprung kommer sannolikt att växa effektivt.

Fyll en kruka med färsk krukblandning som är våt men inte fuktig.
Plantera omedelbart klumparna i behållaren, samt vattna noggrant.
Håll växten på ett varmt och väl upplyst ställe. Den börjar växa till sig inom ca en månad.

Vanliga skadedjur

Dessa växter saknar större problem och angrepp. Men de kan vara sårbara för mjöllöss, så punktbehandling med trädgårdsolja är en utmärkt teknik för dessa skadedjur.

Hur man får lugn Lily till blomma

Fredsliljor är notoriskt utmanande när det handlar om att få dem att blomma. Ibland växer inte de gladaste, friskaste växterna utanför sin naturliga djungelmiljö. Om du hoppas få din lilja att blomma inomhus, är ditt bästa alternativ att ge den optimala växtförhållanden.

FAQ

Är fredsliljor svåra att ta hand om?

Även om det inte är svårt att ta hand om, kräver fredsliljor uppmärksamhet för att få sina odlingsförhållanden rätt. Mellan att se till att de inte får för mycket ljus (eller för lite), vattna dem precis tillräckligt och matning, så uppskattar fredsliljor lite TLC.

Hur snabbt växer fredsliljor?

Fredsliljor växer i måttlig takt och når full mognad på tre till fem år.

 

 1. Caro* skriver:

  Very nice products. The packaging is very chic :)

 2. sonia // daring coco skriver:

  What a story to a product and my it has come such a long way in a short amount of time! That is very impressive and I can see why, the packing itself oozes decadence, anyone in it’s presence would feel an overwhelming need to own one or three!

  Sxx

 3. Linn♡ skriver:

  åh dem lät riktigt bra:DD

  Hoppas du haft en bra dag♡♡

 4. Design by K Lundqvist Stockholm skriver:

  Oh, thank you for your kind words.
  I have worked with the design for a long time before the collection were launched. But to be able to “score” in the boutiques in the sale is the best grade ever.

  Love and greetings
  Kristoffer

 5. Anshul skriver:

  The packaging is indeed gorgeous!! Luxurious, rather!!! It’s enough reason for me to purchase this perfume :) Love the story behind it :)

 6. Lillabus skriver:

  Härlig historia. Och bara själva förpackningen som inger lyx gör att man vill köpa ljusen. Dessutom verkar dofterna väldigt intressanta.

  • Design by K Lundqvist Stockholm skriver:

   Tack bästa du,
   Tanken med dofterna i denna kollektion är att det ska finnas en för varje personlighet

   med hjärtliga hälsningar
   Kristoffer

 7. mickandialog skriver:

  Härligt inlägg, Maria och Stoffe.
  Det här är ju sofistikation ut i fingerspetsarna. Anekdoten, designen, marknadsföringen.
  Personligen känner jag en lockelse till dofterna. Känns sobert och sensuellt på något vis. Förpackningarna ger en extra känsla av lyx. Vill bara känna på en förpackning, öppna den försiktigt och dofta lite.
  Får väl besöka någon Göteborgsbutik för närmare inspektion.
  kramis

  • Design by K Lundqvist Stockholm skriver:

   Tack för dina fantastiskt värmande ord.
   Det har varit ett tuff utmaning men den är också rolig. Allra minst utvecklande för mig.
   det roliga i kråksången är att all press kommit naturligt väg – vilket är ett hjärtligt betyg

   Med hjärtliga hälsningar
   Kristoffer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström
Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Kontakta oss

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024