Jasmin blomma - skötsel och planteringstips

Jasmin blomma – skötsel och planteringstips

Jasmin är en framträdande blommande krypväxt som växer mycket i Kalifornien och södra USA, Växten är känd för att vara mycket  väldoftande och man förstår att denna blomma ofta ingår i olika exklusiva parfymer. Jasmin tillhör Asien och är en liljeväxt, den har allmänt ett exklusivt ryckte i världen.

LÄS MER: Så odlar och sköter ni Magnoliaträd

Jasmin planteras bäst på våren och kommer då att expandera snabbt, vanligtvis mellan 1-2 m per år. Det allra första året som växten växer till sig, lägger den mycket av sin energi på att etablera ett solidt rotsystem och expanderar därmed inte så mycket (om något) över marken.

Jasmin sorter

 • jasminum sambac
 • Jasminum polyantum
 • Jasmine officinale
 • Jasminum odoratissimum
 • Jasminum grandiflorum
 • Jasminum azoricum
 • Jasminum fruticans

Jasmin skötsel

Även om en krypande växt är jasmin ganska kort till växten. Det är en vedartad vintergrön växt som är vinterhärdig i de mildare zonerna av landet som tex Skåne. Längre norrut expanderas den i krukor och tas sedan in för vintern.

Jasmin är väldigt lätt att ta hand om och kan nästan glömmas bort när den väl har etablerats. Det kommer att generera läckra vita blommor under sen vår. De luktar i allmänhet riktigt gott, men kan vara irriterande för vissa människor, särskilt de med allergier eller känslighet för dofter. Jasminblomma är dessutom lättskött och kräver bara trimning ibland.

Ljus

Jasmin kommer att trivas i full sol eller halvskugga, men för optimal blomningsmöjlighet, välj en plats som får mycket ljus. Den krypande växten kommer att producera mest blommor, om den får minst åtta timmars solljus varje dag. Om du väljer att expandera din stjärnjasmin som marktäckande och dessutom tillbringar mycket tid i skuggan av större växter eller träd, ja då kan du se en minskning av antalet blommor.

Jord

Även om jasmin inte är särskilt kräsen när det gäller jord att växa i, kommer den säkert att expandera finast i en blandning jord som är lagom fuktig och väldränerad. Om du planterar flera jasminplantor som marktäckare, placera dem minst 5 fot från varandra för att undvika att tränga ihop växterna.

Vattning

För att din Jasmin ska kunna odlas framgångsrikt, bör den vattnas rutinmässigt. För många växter och även platser innebär detta en gång i veckan, men du kan behöva öka ditt tempo om din miljö är särskilt varm eller torr, eller om du odlar din jasmin i en kruka. En bra riktlinje är att vattna din växt när den översta delen av jorden är helt torr och även låta jorden torka ut mellan vattningarna.

Temperatur och luftfuktighet

Jasminblomma är en relativt kallhärdig växt och kan också tolerera temperaturnivåer så sänkta som 10 – grader. Vanligtvis kommer din jasmin att expandera och blomma bäst i temperaturer runt 25 grader varmt. Dessutom älskar stjärnjasmin fuktiga förhållanden och kommer att trivas perfekt i en fuktig miljö.

Gödsling

Det är nödvändigt att vänta tills din jasmin är etablerad innan du börjar gödsla den. När ursprunget är väletablerat kan du gödsla jasminen tidigt på våren och sedan en gång till i mitten av sommaren med ett balanserat, långsamt utsöndrande gödselmedel utvecklat för såväl buskar som träd.

Föröka Jasmin med sticklingar

Du kan föröka jasminen genom att ta sticklingar från en stark moderväxt. Börja med att ta sticklingar från mammaväxtens skott. Doppa den skurna delen i ett rothormonpulver och placera sedan var och en av sticklingarna i en planteringskruka som har sandig, väl fuktad krukväxtblandning.

Täck din kruka med en plastkupol eller plastpåse för att hålla i väta och placera den gärna ovanpå en värmematta för hem eller i ett utrymme som är runt 30 grader. Håll jorden våt och du kommer att se växten etablera sig efter tre till fyra veckor. Sen kan plantan planteras upp i en lite större kruka, innan den flyttas ut i trädgården.

Vanliga skadedjur/sjukdomar

Jasminen får inte för många insekter eller sjukdomar. Det finns dock en risk att fjällkrypningar, som släpper honungsdagg på de krypande växterna och som sedan kan orsaka utveckling av sotig mögel. Om du observerar sådana tecken på dina växter, behandla din jasmin med medel för ohyra som neemolja. Dessutom kan japanska skalbaggar vara ett problem på vissa platser och kan hanteras på liknande sätt.

Om du har träd i din trädgård kan jasminblomman slingra sig vackert runt stammen. Skär bort växten innan den omsluter trädstammen helt, eftersom det kan äventyra trädets hälsa.

FAQ

Vad är det för skillnad på jasmin och schersmin?
Av alla jasminbuskar är det bara en som funkar utomhus, och då bara i södra Sverige. Jasmin används för att smaksätta te, medan schersminen har giftiga blad.
Hur sköter man en jasmin?
Vippjasmin vill stå mycket ljust, gärna i sol, men undvik ett söderfönster sommartid då solens strålar kan bli för skarpa. Trivs i rumstemperatur men under höst och vintertid svalare, 12-15°C, för att bilda knoppar.

SHOPPA BILLIGT

Foto längst upp: Blomsterlandet
  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström

  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Annonsering

  Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024